Ajută-ne să facem posibilă o tabără de vară educativă pentru copiii de la Casa de tip familial din Rădăuți, donează și tu!

Cum a apărut ideea?

Povesteam cu puțin timp în urmă, într-un articol anterior, cum a apărut inițiativa „Rădăuțiul civic”, din dorința de a da ceva înapoi comunității.

Am început să punem pe hârtie ideile de acțiuni pe care fiecare dintre noi le avea în minte și una dintre colege ne-a povestit despre copiii din Casa de tip familial  „Universul Copiilor” din Rădăuți. În prezent acolo sunt 17 copii proveniți din familii dezbinate sau ai căror părinți au fost decăzuți din drepturi, cu vârste cuprinse între 8-9 ani (clasa a II-a) și 18 ani (clasa a XI-a).

Consiliul Județean Suceava le asigură cazare și masă și bani de rechizite școlare, însă mulți dintre ei nu au ieșit niciodată din această zonă. Ne-am gândit că ar fi o bucurie imensă pentru ei să vadă marea, majoritatea pentru prima dată, așa că ne-am gândit să propunem Primăriei Rădăuți să sprijine o tabără educativă pentru acești copii în lunile de vară.

Din anul 2016 (de anul trecut), Primăria Municipiului Rădăuți acordă conform Legii nr. 350/2005 finanțări nerambursabile pentru domenii stabilite de Consiliul Local. În anul 2016 alocările s-au făcut pe 3 domenii: culte, sport și domeniul social în valoare totală de 390.000 lei. Lista proiectelor finanțate în anul 2016 este disponibilă aici.  Anul acesta, în 2017, domeniile stabilite au fost culte (100.000 lei) și domeniul social (140.000 lei).  Văzând această oportunitate, în grupul „Rădăuțiul civic” am luat cu toții decizia să propunem primăriei spre finanțare acest proiect, o tabără educativă care pe lângă șansa dacă acestor copii de a vedea marea, va conține o serie de activități educative pe teme precum:

  • „Cunoașterea de sine – valorile mele: cinste, respect, onestitate, integritate”
  • „Copilul și școala – de ce e importantă educația?”
  • „Copilul, drepturile și obligațiile sale”
  • „Copilul și organele legii”
  • „Copilul și consumul de alcool sau țigări”.

 

Dat fiind faptul că grupul nostru, „Rădăuțiul civic” nu are încă personalitate juridică și nu este ONG, suntem nevoiți să depunem acest proiect pe o persoană fizică, pe numele colegului nostru Lucian Popescul, posibilitate oferită chiar de Legea 350/2005 privind finanțările nerambursabile.

Cum poți să ne ajuți? Prin donație pentru a reuși să depunem proiectul și să asigurăm cofinanțarea de 10%

Regulamentul menționează că orice solicitant trebuie să asigure o cofinanțare de minim 10% și acesta este punctul în care îți solicităm ajutorul. Bugetul total al proiectului (cazare, masă, transport și materiale pentru activitățile educative) este în sumă de 12.938 de lei, deci va trebui să asigurăm o cofinanțare de cel puțin 1300 de lei (10%).  

Termenul de depunere a proiectului este luni, 26 iunie ora 12:00 și până la acel moment va trebui să facem dovada existenței co-finanțării (1300 de lei) pentru a putea depune acest proiect, urmând ca el să intre în competiție și să fie analizat de Consiliul Local. Acesta va decide dacă va fi finanțat sau nu, așa că te rugăm să donezi dacă pentru tine o astfel de cauză este importantă. E primul proiect cu un asemenea impact al grupului nostru civic și el nu poate fi făcut decât împreună cu cetățenii din Rădăuți.

Poți să faci asta prin transfer bancar direct în contul colegului nostru, Lucian Popescul, cel care va depune proiectul pentru grupul „Rădăuțiul civic”: Bancă: Piraeus Bank Suceava / Numărul de cont: RO72PIRB3500487871001000 / Titular: Popescul Lucian-Constantin, Adresă: Str. Volovățului, nr. 73, Rădăuți, cu mențiunea Donație cofinanțare tabără copii Rădăuți

SAU

Întâlnindu-te cu unul dintre colegii noștri în Rădăuți și trasnmițându-i donația ta cash, toate donațiile fizice fiind ulterior virate în contul bancar de mai sus:  Lucian Popescul (0768 258 583) sau Florin Tiperciuc (0732 124 309). Te rugăm să ne lași la donație datele tale (nume, prenume și datele de contact). 

Atenție! Vom afișa public numele donatorilor, pentru o deplină transparență a acestei inițiative. Dacă cineva nu dorește ca numele său să fie afișat, vă rugăm să ne spuneți acest lucru.

Facem publice fișa de proiect pe care intenționăm să o depunem și bugetul, în spiritul transparenței depline pe care ne-am asumat-o atunci când acest grup civic s-a înființat: Fișa de proiect / Bugetul proiectului (financiar + narativ).

Mențiune importantă! Vom publica extrasele de cont cu donațiile făcute, iar dacă nu reușim să adunăm suficiente resurse pentru co-finanțare sau dacă acest proiect nu va fi selectat de Consiliul Local, contribuțiile vor fi restituite în totalitate sau vor fi folosite pentru acești copii, numai dacă donatorul decide astfel.

Update – joi, 22 iunie –  ora 08:30: Până în prezent avem 300 de lei și mai avem nevoie de 1000 de lei pentru a putea depune luni proiectul (cofinanțare 10% = 1300 lei). Vom reveni constant cu actualizări pe măsură ce se găsesc și alți cetățeni care să sprijine această cauză.

Update 2 – joi, 22 iunie, ora 14:30  Au fost donați până în prezent 700 de lei din totalul de 1300. Vă mulțumim!

Update 3 – joi, 22 iunie, ora 19:30 Au fost donați până acum 1091 de lei din totalul de 1300. Mulțumim tuturor pentru susținere!

Update 4 – joi, 22 iunie, 21:00 – Au fost donați 1270 de lei din totalul de 1300. Mulțumim celor care s-au implicat și dacă mai sunt persoane care vor să doneze, îi încurajăm să facă acest lucru. Vom afișa la final sumele și dacă sunt resurse în plus față de proiectul de tabără, le vom folosi pentru rechizite, haine sau alte lucruri neceasare copiilor de la Casa de tip familial din Rădăuți.

Update 5 – vineri, ora 22:00 – Am atins suma necesară pentru cofinanțare și aceasta a fost depășită chiar cu mult, este extraordinară puterea unei comunități atunci când se mobilizează pentru o cauză.  Au fost donați peste 2800 de lei.  Luni dimineață vom depune propunerea de proiect la Primărie și vom aștepta decizia legată de sprijinirea sau nu a ideii. Orice sumă donată suplimentar va fi folosită tot pentru această cauză, vă mulțumim tuturor pentru susținere.

Așa cum am promis, afișăm lista donatorilor și sumele donate până astăzi, vineri (23 iunie), ora 22:00. Ea poate fi accesată aici.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Am reușit, copiii de la casa „Universul copiilor” din Rădăuți au fost la mare! - Rădăuțiul civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*