Asociațiile, fundațiile și unitățile de cult din Rădăuți pot depune proiecte pentru finanțări nerambursabile până pe 25 iulie

În data de 18 iunie, Primăria Rădăuți a publicat în Monitorul Oficial anunțul privind Programul de finanțări nerambursabile acordate în anul 2018 și a publicat pe site-ul propriu un anunț cu același conținut, așa cum legea obligă, din rațiuni de transparență a procedurilor.

Programul din anul 2018 este similar celui din anul 2017, Consiliul Local alocând o sumă de aproximativ 53.000 de euro în total (240.000 de lei), și anume:

  • 140.000 de lei pentru domeniul social
  • 100.000 de lei pentru domeniul culte

Anul trecut, grupul nostru civic a solicitat autorităților locale informații despre modul în care au fost alocați acești bani și despre beneficiarii lor. Regăsiți aici lista beneficiarilor din anii 2016 și 2017 (unități de cult, asociații sau fundații și sumele alocate). În acești ani, sumele au fost împărțite între 8 unități de cult și două asociații (domeniul social).

Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile date de primării din toată țara prevede faptul că atât persoanele fizice (rădăuțenii), cât și cele juridice (asociații, fundații, culte) pot depune proiecte.

Practic, conform legii, orice rădăuțean care are o idee de proiect social (în cazul de față, pentru că acesta este domeniul finanțat), ar putea să depună un proiect la primărie și să obțină sprijin pentru cauza lui, un proiect care să fie util comunității.  Din păcate, regulamentul aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 149/2017 limitează beneficiarii doar la persoane juridice (asociații, fundații și unități de cult), nu și persoane fizice.

La adoptarea acelui regulament, anul trecut, grupul nostru a atras atenția asupra faptului că acesta limitează sfera beneficiarilor doar la persoane juridice și elimină dreptul oricărui rădăuțean care are o idee de proiect social, să o depună. Din păcate, adresa noastră a fost înțeleasă greșit de aleșii locali, aceștia înțelegând că ONG-urile urmăresc doar să obțină finanțări „ca să trăiască și ele”. Astăzi, sunt ONG-uri în România care fac activități sau au grijă de persoane din categorii vulnerabile (bătrâni, persoane bolnave, persoane aflate în risc de excluziune socială) mai bine chiar decât ar putea și ar avea capacitatea să o facă instituțiile publice.

 

Sperăm ca din cele 310 fundații și 114 asociații care există în Rădăuți (pe hârtie, cel puțin, conform datelor de la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor), să fie cât mai multe proiecte depuse și cele mai bune să fie finanțate, pentru ca aceste finanțări să își atingă cu adevărat scopul, cel de a avea un impact în Municipiul Rădăuți.

Înscrierile se pot face până pe data de 25 iulie 2018, ora 12:00. Să curgă ideile, succes tuturor participanților!

Regăsiți mai multe detalii aici: http://primariaradauti.ro/interes-public/finantari/.