Această pagină conține măsurători ale calității aerului din centrul Municipiului Rădăuți (Piața Garoafelor).
Valorile sunt afișate direct din baza de date ale aparatului AirVisual PRO și conțin următorii parametri:
- Concentrația de CO2, în ppm (părți pe milion)
- Concentrația de PM2.5, în μg/m3
- Umiditatea Relativă, în %
- Temperatura, în °C
Concentrația de CO2
Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz incolor cu efect de seră care, în concentrații mari, poate cauza o serie de efecte negative asupra sănătății, ducând de la oboseală și dureri de cap, până la probleme grave de sănătate în cazul expunerii îndelungate la concentrații de peste 5000 ppm.
În exterior, concentrația de CO2 este în general mică și departe de a ne afecta sănătatea. Studii arată că la concentrații mai mari de 700 ppm aerul începe să se simtă diferit iar unele persoane sensibile pot prezenta iritații sau simți alte efecte asupra sănătății.
Pe aparatul instalat în Piața Garoafelor nu vom atinge astfel de valori în viitorul apropiat. Cu toate acestea, dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră. Asta înseamnă că fiecare creștere a concentrației de CO2 va duce la tot mai multă căldură reținută la sol.
Dioxidul de Carbon este unul dintre gazele recunoscute ca fiind un contribuitor important la încălzirea globală (pe lângă metan, vapori de apă, ozon și alte substanțe). În prezent, la nivel global concentrația de CO2 din atmosferă este la cea mai înaltă valoare din istorie ( ppm*) iar numerele continuă să crească.
Observând valorile concentrației de CO2 în Rădăuți ne va ajuta să ne familiarizăm cu acestea și vom putea dezvolta un sistem de referință. Astfel, vom putea să știm cât de departe suntem de valorile medii măsurate pe Pământ.
Concentrația de PM2,5
Particulele PM2,5 sunt particule cu diametrul de sub 2.5 micrometri (aproximativ 100 de ori mai mici decât firul de păr uman) produse de către procesul de ardere a diferiților combustibili (în special Diesel la mașini sau cărbune la firmele de utilități) sau de către elemente naturale precum erupții vulcanice etc.
Particulele PM2,5 sunt cele mai periculoase pentru sănătate, în special în mediul urban. Se estimează că anual, în Uniunea Europeană, peste 400.000 de oameni mor prematur din cauza expunerii la o concentrație mare de particule PM2,5. În România, numărul estimativ ajunge la aproximativ 25.000. Aceste particule sunt atât de mici încât pătrund cu ușurință în sistemul respirator și în sistemul circulator, cauzând probleme cardiace sau pulmonare precum astm bronșitic.
Limita maximă medie anuală stabilită de către Uniunea Europeană este de 25 μg/m3 iar în SUA de 12 μg/m3. Valori de peste 25 μg/m3 vor fi observate din când în când pe aparat, ceea ce ar putea însemna un incendiu în zonă, trafic intens, sărbători în care se generază fum sau pur și simplu efecte meteorologice uzuale în care presiunea atmosferă este mare iar particulele rămân la nivelul solului. Este foarte important ca valorile să nu crească foarte mult iar expunerea să nu fie de lungă durată.
Ori de câte ori vom observa astfel de depășiri, vom analiza valorile și, împreună cu societatea civică din zonă, vom încerca să înțelegem care ar fi factorii care duc la astfel de depășiri.
Umiditatea relativă
Umiditatea relativă din interior poate avea efecte negative asupra sănătății dacă este foarte mică (sub 30%) sau dacă este foarte mare (peste 60%). O expunere lungă la umiditate mică poate cauza dureri sau iritații la ochi și uscarea mucoasei din tractul respirator ceea crește riscul de a contracta răceli sau gripă. Umiditatea mare persistentă într-un spațiu închis sporește apariția mucegaiului, ceea ce poate duce la apariția astmului bronșic în cazul unei expuneri prelungite și lipsa de aerisire.
În exterior, valori mari de umiditate și temperatură ridicată pot duce la amplificarea senzații de căldură, ceea duce la transpirație excesivă și senzație de supraîncălzire. Aceste reacții ale corpului pot duce la atacuri cauzate de căldură și apariția oboselii excesive, chiar și atunci când se face un efort minim. Pentru anumite categorii de oameni, acestea pot fi foarte periculoase. Persoanele care suferă de astfel de condiții vor putea să urmărească aceste măsurători ale umidității, împreună cu temperatura, și să limiteze ieșirile în oraș. Din acest motiv, pe grafic, temperatura și umiditatea sunt afișate concomitent.
Această pagină face parte dintr-un proiect pilot al Rădăuțiului Civic, proiect de informare și educare a comunității privind aspecte ale calității aerului din Rădăuți. Mai multe grafice și informații vor urma în curând. Orice implicare a societății civice va putea să ne ajute să descoperim împreună orice deviere de la limite normale și sănătoase.
Viteza vântului
Viteza vântului joacă un rol foarte important în dispersia particulelor, mai ales într-o zonă ca Rădăuți, în care aerul este predominant stagnant. Măsurătorile direcției și vitezei vântului de pe această pagină sunt preluate de la stația meteo din Rădăuți (prin intermediul paginii INMH). Direcția vântului poate fi observată pe graficul de mai jos, fiind indicată cu săgeți în funcție de unghiul de direcție. Puterea vântului poate fi descrisă folosind scara Beaufort, caracterizată pe intervale de valori, după cum urmează:
- între 0,2 și 1,4 m/s – Adiere ușoară
- între 1,7 și 3 m/s – Briză ușoară
- între 3,3 și 5,3 m/s – Vânt slab
- între 5,6 și 7,8 m/s – Vânt moderat
- între 8 și 10,6 m/s – Vânt tare
- între 10,9 și 13,7 m/s – Vânt foarte tare
- între 13,9 și 17 m/s – Vânt puternic
- între 17,2 și 20,6 m/s – Vânt foarte puternic
- între 20,8 și 24,4 m/s – Furtună
Presiunea Atmosferică
Presiunea atmosferica poate și ea juca un rol important în mișcarea particulelor pe direcția verticală. Presiunile mici și mari pot fi caracterizate în funcție de presiunea medie măsurată la nivelul mării, care este de 1013,25 mBar. Cu toate acestea, ideea de presiune mare și presiune mică este relativă și variază în funcție de zonă. O presiune atmosferică mică înseamnă că aerul poate circula mai ușor și astfel poluanții sunt transferați dintr-o zonă în altă. În contrast, când presiunea atmosferică este mare, aerul din zonă este mai stagnant, fiind staționar la nivelul solului.
Presiunea atmosferică din graficul de mai jos este măsurată la stația meteo din Rădăuți și preluată cu ajutorul platformei de la INMH.
Întrebări Frecvente
De ce ați achiziționat aparatul?
Până acum câteva săptămâni, Rădăuțiul nu a avut un aparat de măsurat calitatea aerului, drept urmare nu am putut documenta sau observa dacă Rădăuțiul are o problemă reală în ceea ce privește calitatea aerului. Legislația nu obligă autoritățile locale să măsoare calitatea aerului decât în anumite condiții (vezi scrisoarea de la ANPM către Rădăuțiul Civic aici). În astfel de condiții, am decis să începem un proiect pilot cu un aparat care publică măsurătorile în timp real, pentru a observa măcar unul dintre parametrii care contribuie major la sănătatea rădăuțenilor – concentrația de PM2,5. Cu aceste măsurători, vom putea observa nivelul de poluare la care sunt rădăuțenii expuși. În plus, unul dintre colegii din grup a măsurat calitatea aerului în centrul Rădăuțiului (zona Antique-CEC) și a descoperit concentrații mari de PM2,5. Aceste lucruri ne-au motivat să achiziționăm aparatul și să punem bazele unui sistem de monitorizare a calității aerului în oraș..
De ce AirVisual și nu alte aparate?
Înainte de a achiziționa aparatul, am analizat mai multe opțiuni și am luat în considerare prețul, calitatea, precizia, opțiunile digitale și experiența de lucru cu acest aparat. Legat de preț, în acest interaval de preț sunt trei aparate recunoscute ca fiind bune: AirVisual, Dylos DC1100 și Laser Egg. Fiecare aparat vine cu avantaje și dezavantaje dar, dintr-o comparație făcută de compania SmartAirFilters, a rezultat că aparatul AirVisual este cel mai apropiat de măsurătorile oficiale în ceea ce privește concentrația de PM2,5 (vezi grafic mai jos – albastru continuu este aparatul AirVisual și cu linie înreruptă aparatul oficial din Beijing).
Legat de experiență, colegi și prieteni ai grupului Rădăuțiul Civic au testat deja aparate AirVisual pe o perioadă de mai mulți ani și au ajuns la concluzia că aparatul este foarte bun, practic și destul de precis pentru a trage concluzii generale. Un exemplu de verificare făcută de un coleg de-al nostru cu un instrument de măsurare a umidității relative (Omega RH62C) este prezentat în poza de mai jos. Poza arată cât de apropiate sunt măsurătorile celor două instrumente. Măsurătorile au fost analizate după o oră de stabilizre a aerului din interior.
Pe lângă aceasta, în momentul în care am instalat aparatul, am verificat măsurătorile de temperatură și umiditate cu două alte surse online: meteo.ro și vremea.ido.ro (vezi figura mai jos). Măsurătorile au fost apropiate și, după cum se observă în figură există diferențe chiar între cele două pagini. Cu toate acestea, valorile nu sunt foarte diferite (umiditate relativă – 56%, 54% și 53% iar temperaturile 20, 22 și 23 °C)
În ultimele două săptămâni am urmărit în permenență și concentrația de CO2 din zonă care a indicat mereu valori similare celor măsurate la nivel global de către Agenția Națională Americană pentru Studiul Oceanelor și Atmosferei (NOAA) la Observatorul Mauna Loa din Hawaii (vezi grafic mai jos)
În toate instanțele, aparatul a dovedit că produce măsurători foarte apropiate de cele oficiale sau de cele obținute cu un aparat oficial de măsurare a umidității relative. În final, un alt aspect important a contribuit la această decizie; faptul că are o aplicație grafică, un cod API care permite utilizatorilor și agențiilor locale sau naționale să vizualizeze în timp real măsurătorile de la Rădăuți. În plus, cu aplicația AirVisual, care e disponibilă pe orice platformă de smartphone, utilizatorii pot urmări și compara aerul din Rădăuți cu cel din alte locuri din județ sau chiar la nivel global.
Pe scurt, pentru a achiziționa acest aparat, am luat în calcul următoarele elmente:
Pot să am încredere în aparat?
Răpunsul pe scurt este DA. Aparatul face parte dintr-un sistem avansat de monitorizare și colectare a măsurătorilor la nivel mondial și a fost urmărit de către echipa IQAir din Marea Britanie înainte de a fi publicat. Aparate similare au fost testate atât de către persoane private (vezi un exemplu aici), cât și de către firme independente. Puteți vedea mai jos un grafic de comparație între aparate AirVisual și o stație oficială de măsurare a calității aerului, instalată în Beijing de către Ambasada Statelor Unite (la 2,5 km distanță). Aparatul a fost instalat la o înălțime de 10 metri și a fost monitorizat timp de o lună de zile.
Aparatul este omologat de către autoritățile române?
Legislație în vigoare din domeniul calității aerului nu include prevederi referitoare la omologarea senzorilor sau recunoașterea/acreditarea rețelelor independente de monitorizare a calității aerului, drept urmare nu avem nevoie de astfel de omologare. Avem încredere că un aparat testat la nivel internațional de către IQAir este unul de încredere care ne va ajuta să observăm tipare de calitate a aerului și nivelul de poluare din Rădăuți.
Ce limitări are aparatul sau măsurătorile?
Aparatul este instalat în Piața Garoafelor și măsoară calitatea aerului în zonă, la înălțimea de aproximativ 5 metri de sol. Măsurătorile sunt raportate în zonă, drept urmare concentrația de particule din zone mai îndepărtate (Colegiul Andronic Motrescu, Calea Cernăuți etc.) ar putea prezenta valori mai mari sau mai mici. Comparativ cu un aparat oficial, există diferențe de precizie (ex. 13,9% diferențe la concentrații mari și 26% diferență la concentrații mici comparativ cu un aparat oficial de precizie înaltă, conform AirVisual). Într-un articol științific publicat de către cercetători de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins în 2020 se estimează valori de precizie de 86% (relativ cu un aparat de mare precizie), după observații făcute timp de un an în interior. Considerăm că precizia este relativ bună pentru proiectul nostru pilot și ne va ajuta să observăm tipare de poluare în funcție de intervalul de timp zilnic și de evenimentele locale (ex. incendii, zilele orașului, aglomerație etc.) și să creem un precedent pentru o eventuală achiziționare de echipamente mai scumpe.
Aparatul măsoară și forlmadehida?
Deși este un parametru extrem de important pentru calitatea aerului în zona Rădăuți, acest aparat NU are această capacitate. Cu toate acestea, aparate de măsurat aceast compus organic sunt deja în planul de achiziție a asociației. O să actualizăm această pagină după ce vom achiziționa, instala, testa și publica valorile.