Câți bani pierzi până vine apa caldă la robinet? (Calculator Online)

Dacă locuiești într-un apartament sau casă branșată la sistemul centralizat de încălzire a apei din Rădăuți1, faptul că aștepți minute bune să vină apa caldă, este ceva obișnuit. Însă ce pierzi nu este doar timp, ci și bani. Dar câți bani? Mai jos găsești răspunsul.

Ai nevoie de un vas de 500 ml sau 1 litru, un cronometru (cel de la telefon e potrivit) și ceva răbdare. Plus calculatorul online pe care l-am redat mai jos. Ce vă propunem este să faceți un experiment care vă va arăta la final câți bani se pierd până vine apa caldă.

Poate vă întrebați ce puteți face, acum că știți că pierdeți 10 lei (să zicem) cu fiecare duș? În primul rând, puteți lăsa un comentariu, aici sau la postarea de Facebook. Cu ajutorul dvs., vom putea documenta mai bine aceste pierderi și vom înțelege amploarea fenomenului.
Să trecem la treabă! Pentru a estima costurile, urmați pașii de mai jos și introduceți valorile în calculatorul online2.

?
Introduceți volumul vasului în mililitri.
?
Introduceți timpul măsurat până când apa atinge linia gradației, în secunde.
?
Introduceți timpul măsurat până când apa ajunge la temperatura dorită.
?
Introduceți prețul pe metru cub de apă caldă în RON.
?
Introduceți alte costuri adiționale, dacă există, în RON. Dacă nu, puneți 0.
Acest număr reprezintă banii pe care îi risipești până vine apa caldă la chiuvetă.

Pasul 1. Măsurarea debitului

Pentru acest pas, aveți nevoie de un vas cu gradații de volum (în L sau mL) și un ceas sau un cronometru. Treceți valoarea gradației în prima căsuță din calculator. Dați drumul la robinetul de apă caldă până curge cu un debit constant. Apoi introduceți vasul în chiuvetă și în momentul în care începe să curgă apă în el, porniți cronometrul. Lăsați vasul în chiuvetă pănă se ajunge la gradația dorită (ideal 500 ml sau 1 L = 1000 ml), ca în video de mai jos:

În momentul în care se atinge gradația dorită, se trece valoarea timpului din cronometru în a doua căsuță din calculator. Astfel, obțineți un debit aproximativ în L/s sau mc/s.

În cazul experimentului nostru, am folosit un vas cu o gradație de 1L (1000 ml) și am ajuns la gradație în aproximativ 20 de secunde, ceea ce inseamna un debit de 0,003 mc/min.

Pasul 2. Măsurarea timpului până la încălzirea apei

Lăsați cronometrul să continue până când apa atinge temperatura dorită. Asta se poate detecta prin atingerea jetului de apă sau prin introducerea unui termometru în vas. Când temperatura apei ajunge la valoarea dorită, se înregistrați timpul din cronometru și se trece în a treia căsuță din calculator (în minute). Astfel, putem aproxima volumul total de apă pierdut (în m3) înmulțind debitul de mai sus cu timpul final, măsurat în minute. În cazul nostru, apa caldă a venit după 25 de minute de așteptare, ceea ce înseamnă 25 minute * 0,003 mc/min = 0,075 mc.

Pasul 3. Estimarea sumei totale pentru apa pierdută

Pentru a calcula suma totală, trebuie să înmulțim volumul total cu prețul pe metru cub de apă caldă. Metoda cea mai simplă este prin introducerea prețului per metru cub de apă caldă (îl puteți găsi și pe factură), fără alte costuri adăugate (canalizarea sau apa rece). De exemplu, pe 17 Sep 2023, în Rădăuți prețul pentru încălzirea unui mc de apă caldă era de 135 RON/mc. Prețul pe metru cub de apă se trece în a patra căsuță din calculator și se poate găsi pe factură. Pentru o mai mare acuratețe a calculelor ar trebui inclusă și canalizarea și apa rece, taxe și/sau alți parametri care pot depinde de diferite situații. Această sumă ar urma să fie trecută în în a cincea căsuță, și include costuri precum canalizarea sau apa rece.

În cazul nostru, la un volum de 0,075 mc și un preț de 135 RON/mc (fără costuri suplimentare), a reieșit o pierdere de 10,13 RON. Această sumă este aproximativă. În realitate, la ea se adună și canalizarea + apa rece. Avem o pierdere de 10 RON doar pentru a încălzi apa, pentru a face un singur duș sau o baie. Pentru o persoană care face duș zilnic, în astfel de condiții, se pierd peste 300 RON/lună doar cu încălzirea apei. La acest cost se adaugă și impactul asupra mediului, prin consumul inutil de apă rece.

  1. Conform raportul Primarului din 2021, în Rădăuți, un număr de 4 401 de apartamente erau branșate la agentul termic public
  2. Notă: Calculele sunt simplificate și pleacă de la presupunerea că apometrul de apă caldă funcționează și atunci când trece apă rece prin el
Dă mai departe