Cerem reamenajarea centrului istoric al orașului prin consultarea comunității și a experților

⛔ Cerem reamenajarea centrului orașului prin consultarea comunității și a experților ⛔

➡ În data de 31 ianuarie 2023, Consiliul Local Rădăuți a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o investiție de 1,45 milioane de euro (7.204.812 lei) în reamenajarea centrului orașului.

Potrivit proiectului și anexelor sale, investiția va putea fi demarată numai după aprobarea prin hotărâre a consiliului local, în baza avizului poliției rutiere, 🔸 a schimbării destinației a actualului pietonal în suprafață de 1287 de mp, în stradă destinată circulației 🔸.

➡ În data de 21 martie 2023, Primăria Rădăuți a publicat în consultare publică proiectul de desființare a pietonalului, inițiat de viceprimarul Ciprian Țarevici. În data de 12 aprilie 2023, proiectul a fost republicat, întrucât în varianta inițială nu era menționată schimbarea destinației și a unei părți din trotuarul parcului central, care va deveni bandă de circulație.

🔵 Solicităm primarului Bogdan Loghin și viceprimarului Ciprian Țarevici, dar și tuturor membrilor Consiliului Local ca:

➡ o investiție de 1,45 de milioane de euro pentru reamenajarea centrului orașului să fie realizată doar în urma unui concurs de soluții realizate de arhitecți și urbaniști sau alți experți în domeniu;

➡ decizia de menținere sau desființare a actualului pietonal să fie luată doar după o amplă consultare a publicului și doar după un concurs de soluții realizate de experți în domeniu;

🔵 Totodată, adresăm public întrebările:

➡ de ce aceste proiecte nu au fost publicate în mod vizibil și pe pagina de Facebook a primăriei pentru ca publicul să afle de ele, așa cum sunt publicate orice alte evenimente politice? CC: Cătălin Urdoi, Corneliu Cîrdeiu

➡ de ce proiectul de HCL de desființare a pietonalului nu este asumat și inițiat de primarul municipiului Rădăuți, ci de viceprimar?

➡ care va fi sursa de finanțare a unei investiții de 1,45 de milioane de euro pentru reamenajarea zonei centrale?

🔴 Reamintim că în anul 2019, o serie de oameni de afaceri au trimis o petiție primarului de la acea vreme, Nistor Tătar și membrilor Consiliului Local, prin care solicitau redeschiderea traficului pe aleea pietonală din centrul Rădăuțiului. Printre semnatari se numărau și companiile Flora Galan SRL și Caramel’s SRL din Rădăuți, ambele deținute de rude ale actualului viceprimar, Ciprian Țarevici, acestea acuzând „scăderea veniturilor cu peste 40%”. În acea adresă, semnatarii menționau că „dacă într-o perspectivă apropiată sau mai puțin … ca și timp, se va veni cu o propunere de pietonală în adevăratul sens al cuvântului (lungime și aspect), vom sprijini acest demers”.

🔵 Apreciem realizarea unor lucrări precum racordarea spațiilor centrale la canalizarea orașului sau investiția făcută în renovarea fațadei sudice a patrulaterului. Sperăm ca tot mai multe fațade ale clădirilor istorice deținute de primărie să fie restaurate în viitor.

Centrul orașului are nevoie de reparații cât mai curând. Cu toate acestea, deciziile privind modul în care va arăta centrul orașului după o investiție de 1,45 milioane de euro și cele privind menținerea sau desființarea pietonalului nu pot fi luate decât după o amplă și reală consultare a comunității locale și în baza unui concurs de soluții propuse de experți.

Prezentul demers reprezintă o campanie civică comună inițiată de grupurile civice participante în cadrul proiectului „Academia de Organizare Comunitară”. Academia de Organizare Comunitară este un proiect derulat de Asociația Rădăuțiul Civic, în parteneriat cu Institutul pentru Politic Publice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să dezvolte și să consolideze capacitatea societății civile de a participa în mod activ la viața comunităților locale din județul Suceava, cu precădere în zona Mun. Rădăuți și a localităților din împrejurimi.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Dă mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*