Hai să digitalizăm orașul – concurs adresat elevilor de liceu pentru dezvoltarea aplicației mobile „e-Rădăuți”

În era tehnologiei, ne-am propus să aducem beneficiile sale mai aproape de cetățeni. Lansăm astăzi concursul numit „Hai să digitalizăm orașul”, concurs dedicat elevilor cu aptitudini IT din liceele din Municipiul Rădăuți. Derulat în parteneriat cu HardPower Rădăuți, acest concurs este o premieră la nivel național, o colaborare între societatea civilă, mediul privat și mediul academic și are în vedere dezvoltarea unei aplicații Android pentru cetățenii din Rădăuți, dar și pentru turiștii care ne calcă meleagurile.

De ce facem acest lucru?

Credem că tehnologia este menită să ne ușureze viețile dacă este folosită corespunzător. Mai mult, ne dorim ca orașul nostru să fie promovat cât mai bine și pentru turiștii care ne calcă pragul, așa cum și în marile orașe acest lucru este făcut deja prin folosirea noilor tehnologii. Pentru acest lucru, propunem dezvoltarea unei aplicații Android (în această etapă) denumită „e-Rădăuți”. Aplicația va fi folosită pentru:

 • promovarea turismului în Rădăuți prin
  • crearea unor trasee turistice și arhitecturale pentru vizitatori;
  • prezentarea obiectivelor turistice, a istoricului orașului;
  • acces la contacte de interes local, oferte locale;
  • scanare cod QR clădiri istorice pentru aflarea mai multor detalii;
 • facilitarea implicării în comunitate pentru cetățeni
  • facilitarea accesului la acțiuni de voluntariat;
  • calendar cu evenimente din Rădăuți și notificări;
  • posibilitatea cetățenilor de a sesiza nereguli (după modelul Civic Alert)
  • funcționalități de discuții.

Grupul „Rădăuțiul civic” are la bază ideea că împreună putem realiza lucruri extraordinare pentru comunitatea nostră, de aceea lansăm astăzi acest concurs adresat elevilor liceelor din Rădăuți. Pe lângă abilități noi pe care le pot dobândi și care le vor fi de folos nu doar prin menționarea lor în CV, dar și prin creșterea competitivității în fața viitorilor angajatori, invităm toți liceenii pasionați de domeniul noilor tehnologii să-și aducă contribuția la digitalizarea orașului. 

Etape, înscrieri și premii

Înscrierile se realizează în perioada 3 – 14 octombrie 2017  în echipe de câte 2 elevi, prin completarea următorului formular de înscriere.  Fiecare echipă lucrează individual, iar cele mai bune trei aplicații dezvoltate vor fi premiate prin anunțarea lor publică în județul Suceava, dar și premii valorice obținute din contribuția partenerului nostru, HardPower Rădăuți și din contribuțiile membrilor echipei noastre și membrilor juriului:

 • Premiul I –  1000 de lei
 • Premiul al II-lea –  400 de lei
 • Premiul al III-lea – 200 de lei
Derularea concursului

După închiderea înscrierilor, la finalul datei de 14 octombrie, echipelor le sunt prezentate regulamentul și structura aplicației, iar perioada de dezvoltare și testare a aplicației este 16 octombrie – 16 noiembrie 2017. La finalul perioadei, echipele transmit fișierele și rapoartele, iar membrii juriului evaluează aplicațiile. La o săptămână distanță sunt stabiliți câștigătorii, iar aplicația câștigătoare devine aplicația „e-Rădăuți”.

Regulamentul complet al concursului este disponibil aici: Regulament concurs

Aplicația va fi dezvoltată în programul distribuit gratuit – Android Studio – urmând structura propusă de către echipa „Rădăuțiul Civic”. Echipele vor primi doi mentori externi:

 • unul managerial – Paul Coman – care se va ocupa de organizarea echipelor și care îi va îndruma pentru a respecta structura aplicației și valida eventualele schimbări;
 • unul tehnic – Dinu Piscuc – care îi va ajuta la partea de cod și implementare.

Echipele se vor consulta săptămânal cu cei doi mentori, data și ora stabilindu-se de comun acord în funcție de disponibilitatea tuturor părților. Ședințele se vor desfășura pe Skype. Prima ședință va fi la începutul concursului.  

Evaluare, criterii, juriul

La finalul concursului, elevii vor transmite fișierele create echipei ”Rădăuțiul Civic” și vor scrie un scurt document cu instrucțiunile de funcționare. Aplicațiile și rapoartele vor fi trimise către cei patru membri ai juriului care le vor analiza în detaliu urmărind următoarele criterii:

 1. Fără erori interne (2 puncte)
 2. Posibilitatea de a fi instalat fără erori pe orice versiune de Android (1 punct)
 3. Claritatea și documentarea codului  (0.5 punct)
 4. Structura și utilitățile aplicației respectate (1 punct)
 5. Opțiuni și utilități suplimentare relevante, neprevăzute de ”Rădăuțiul Civic” (2 puncte)
 6. Design( estetica și ușurința de utilizare) (2 puncte)
 7. Creativitatea – „Out of the box” (2 puncte)
 8. Mărimea vs. Performanța aplicației (1 punct)
 9. Calitatea și claritatea raportului final (0.5 puncte)

Membrii juriului sunt: 

Drepturi de autor

Grupul ”Rădăuțiul Civic” își rezervă dreptul de a reproduce orice element din aplicațiile dezvoltate de fiecare echipă, pentru aplicația finală sau pentru prezentările de promovare a grupului. Aplicația va fi de tipul „Open Source”, ceea ce înseamnă că va putea fi transferată și implementată gratuit și către alte ONG-uri din alte diferite orașe ale țării, ducând astfel contribuția elevilor și la nivel național. Pentru sustenabilitate și dezvoltare pe termen lung, aplicația dezvoltată de echipa câștigătoare va fi preluată de către echipa noastră și va fi actualizată permanent, folosind chiar și anumite idei dezvoltate de celelalte echipe. Autorii vor putea lucra în continuare la implementarea și finalizarea proiectului. Echipa câștigătoare va primi, pe lângă diplomă, și recunoaștere în interiorul aplicației. Echipele a căror idei vor fi folosite la actualizare vor fi și ele menționate în aplicație.

Așteptăm înscrierile tuturor celor interesați de a face un pas către digitalizarea Municipiului Rădăuți! Pentru întrebări suplimentare, ne puteți contacta:

Echipa „Rădăuțiul Civic”

Comments

comments

8 Trackbacks & Pingbacks

 1. Grupul „Rădăuțiul Civic” lansează concursul „Hai să digitalizăm orașul” | Suceava News Online
 2. Radauți digital | RădăuțiZiar
 3. „Hai să digitalizăm orașul” - super concurs pentru elevii de liceu din Rădăuți! - Obiectiv de Rădăuți
 4. Rădăuțiul civic lansează concursul "Hai să digitalizăm orașul"
 5. Au fost desemnați căștigătorii concursului „Hai să digitalizăm orașul” - Rădăuțiul civic
 6. O premieră pentru felul în care tehnologia e folosită în comunitate - Rădăuțiul Civic lansează aplicația mobilă „e-Radauti” - Rădăuțiul civic
 7. Grupul „Rădăuțiul Civic” lansează aplicația mobilă „e-Rădăuți” | Suceava News Online
 8. O aplicație nouă pentru telefoanele rădăuțenilor | RădăuțiZiar

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EnglishFrenchGermanItalianRomanianUkrainian