Dezbatere despre viitorul managementului deşeurilor în judeţul Suceava

Rădăuțiul Civic a răspuns invitației de a participa la dezbaterea organizată de Asociaţia Biosilva împreună cu Asociaţia AREAS, la Consiliul Judeţean Suceava, pe data de 29 noiembrie 2017. Aceasta a fost moderată de Mihaela Munteanu, realizator emisiuni de la Radio Iaşi.  Au participat din partea Consiliului Judeţean Suceava vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, din partea Agenţiei de Protectie a Mediului Suceava directorul executiv Vasile Osean, din partea Gărzii de Mediu Suceava comisarul şef Adriana Iordache, dar şi reprezentanţi ai unor socetăţi operatoare de deşeuri şi reprezentantul constructorului  depozitului ecologic de pe Mestecăniş.

 

Societatea civilă a fost reprezentată de membrii unor organizaţii precum:

 • Grupul de Iniţiativă “Rădăuţiul Civic”, reprezentat de colegii noștri Adrian Puha, Costel Pintea și Adrian Stoleru
 • un grup de cetăţeni din comuna Pojorâta  în frunte cu Aristide Maxim,  liderul cetăţenilor din Valea Putnei , care se opun  proiectului depozitului de pe Mestecăniş.

La dezbatere au participat şi:

 • Nicolae Dărămuş, un cunoscut  apărător al mediului,  medic, muzician, scenarist, autor al unor cărți publicate în România, SUA, Luxemburg  și  Franța;
 • Sologiuc Gheorghe activist de mediu şi consilier local Câmpulung Moldovenesc
 • alţi cetăţeni care şi-au prezentat nemulţumirea faţă de locaţia aleasă pentru construcţia Depozitului Ecologic de deşeuri de la Mestecăniş  dar şi faţă de modul de gestionare a depozitelor în judeţul nostru.

Cinci puncte au fost propuse pe ordinea de zi, dar din păcate s-a discutat doar unul:

 • Depozitul de Deşeuri Ecologic de pe Mestecăniş (amplasamentul său este în fotografia din dreapta)

După mai multe schimburi de replici, directorul executiv  al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava Vasile Osean a părăsit sala fără a da prea multe explicaţii sau răspunsuri. Concluziile trasate după această întâlnire:

 1. Se va organiza constituirea unui Grup de Lucru pe problema depozitului de pe Mestecănis format din reprezentanţi ai CJ Suceava, Agentiei de Protectie a Mediului Suceava, Gărzii de Mediu Suceava, specialisti ce activează în cadrul proiectului depozitului de pe Mestecăniş si reprezentanţi  ai  societăţii civile, grup ce va activa în cadrul Consiliului Judeţean Suceava.
 2. Autorităţile nu vor să cedeze în ceea ce priveşte Groapa de Gunoi de la Mestecăniş în favoarea banilor (în sensul că trebuie să returneze banii dacă nu se realizează acest proiect european) şi pentru protejarea funcţionarilor publici care au luat decizii în acest proiect ( pentru că mai târziu vor fi traşi la răspundere).
 3. Astfel de adunări consultative vor mai avea loc şi în perioada imediat următoare,  dat fiind faptul că există o mulţime de probleme în ceea ce priveşte Gestionarea Deşeurilor , precum cele 5 Depozite de Gunoi  Temporare,  funcţionale încă  în  Judeţul  Suceava, din cele 14  amplasate pe terioriul întregii ţări, ce vor trebui închise în viitorul apropiat.
 4. Din discuţiile cu Domnul Inginer Constantin  Burciu din cadrul Agentiei de Protecţie a Mediului Suceava, am mai aflat că România nu are încă o strategie pentru  Gestionarea Deşeurilor provenite din construcţii.
 5. O altă problemă ce a fost sesizată,  a fost  deficienţa  anunţării cetăţenilor  despre  Consultările Publice organizate de către autorităţi, consultări ce sunt obligatorii prin lege în aceste cazuri. În anii trecuţi toate consultările publice în afară de una,  ce vizau   Groapa Ecologică de Deşeuri  Mestecăniş , au fost anunţate  într-o publicaţie judeţeană  fară  tiraj în zona vizată ( astfel s-a reuşit  indirect „dezinformarea cetăţenilor „ ).
 6. Un alt lucru trist am mai aflat,  tot despre  autorităţile centrale de la Bucureşti,  care  au declarat că vor modifica şi legea, doar să se implementeze proiectul gropii de gunoi amplasată pe Mestecăniş ( deoarece prin proiect nu s-a respec tat distanţa de amplasare de peste 1000 de metri faţă de o zonă locuită , în momentul de faţă distanţa respectivă este de 980 de metri ). Asta  să nu mai vorbim de faptul că, locuitorii din  zonă au demonstrat în instanţă la Cluj-Napoca,  ilegalitatea prin care o  parte din terenul pe care s-a amplasat depozitul de gunoi a fost trecut în domeniul public.
 7. Ultima concluzie trasă şi la fel de tristă, a fost acea a unui interes redus a reprezentanţilor presei din Suceava cu privire la acest subiect.

Grupul „Rădăuţiul Civic” va urmări toate aceste subiecte în perioada următoare cu mare atenţie, prin membri  activi ce vor fi prezenţi  de fiecare dată  în grupurile de lucru ce se vor forma  pentru găsirea de soluţii viabile pentru Gestionarea Deşeurilor în Judeţul Suceava.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.