Periplu prin Cimitirul vechi din Rădăuți (ediția I)

Rădăuțiul Civic a organizat duminică, 16 mai, un eveniment inedit, un periplu  prin Cimitirul Vechi din Rădăuți. Participanții la acest eveniment cultural au poposit  la cripta familiei Nandriș, la cripta familiei Ioneț ( Samuil și Eugenia), la mormintele poeților Ernst Rudolf Neubauer, Mihai Horodnic, Ghedeon Coca , Ioan Roșca.

 Familia Nandriș își are originile în satul Mahala din nordul Bucovinei , frații Nandriș având un rol decisiv în viața Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Singura fată din cei șapte copii, Anița Nandriș , este autoarea cărții 20 de ani în Siberia-destin bucovinean. Participanții la eveniment au aflat amănunte din viața acestor personalități, care își dorm somnul de veci la Rădăuți. Întâlnirea s-a transformat în dezbatere, publicista Mălina Anițoaei, (ghid și moderator al manifestării) provocându-l pe scriitorul cernăuțean Ștefan Hostiuc să îmbogățească periplul cu farmecul și cultura domniei sale. Despre personalitatea Aniței Nandriș a vorbit cu emoție și Luca Ciubotaru, adresându-se în primul rând tinerilor, datori să-și cunoască trecutul așezării.

„Cea mai mare ticăloșie este să-ți uiți strămoșii”, a mai spus Mălina Anițoaei, mulțumindu-le tinerilor pentru participarea entuziastă” .” Vom trage semnale de alarmă  pentru a păstra valorile arhitecturale, dar și pentru conservarea mormintelor”, a mai spus Luca Ciubotaru.

Aceasta a fost prima ediție a evocării personalităților înmormîntate la Rădăuți, primul periplu destinat să răsucească demn arcul timpului.”Nu trebuie să ne întoarcem la Rădăuți ca la o corabie părăsită, trebuie să privim spre Rădăuțiul nevăzut, care are la temelii o istorie fantastică”, a încheiat Mălina Anițoaei.

Transmisiunea întregului eveniment poate fi accesată aici:

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. 2021 din perspectiva Rădăuțiului Civic - Raport de activitate - Rădăuțiul civic

Comentariile sunt închise.