Premieră națională la Rădăuți – prima hartă dinamică a poluării pe străzile unui oraș

Asociația Rădăuțiul Civic a realizat, în premieră națională, prima hartă dinamică care ilustrează distribuția poluării pe diferite străzi din municipiul Rădăuți.

Pe 11 februarie, începând cu ora 21:00, timp de patru ore, au fost parcurși 114 kilometri pe străzile din municipiul Rădăuți. Aparatul AirVisual de măsurare a calității aerului a înregistrat câte o valoare la fiecare 10 secunde. Astfel, a fost realizată prima hartă stradală de calitatea aerului care prezintă concentrația de particule PM 2.5.

Ideea si planurile pentru realizarea unei astfel de hărți dinamice a poluării au apărut și au început să se materializeze în interiorul Asociației Rădăuțiul civic în luna decembrie 2022, când a fost realizată o hartă-test în zona centrală a comunei Dornești. Ulterior, în urma stabilirii strategiei de abordare a traseului, a aplicației, calibrarea aparatului, a fost hotărâtă realizarea unei astfel de hărți și pentru municipiul Rădăuți. Harta urma să acopere majoritatea străzilor și a zonelor din oraș.

Măsurătorile au fost realizat într-o seară de sâmbătă, deoarece în weekend, atât activitatea industrială, cât și traficul rutier sunt minime, evitând posibilitatea timpilor morți si a fluctuațiilor mari de poluare. Doi membri ai asociației, Cory și Costel Pintea au parcurs traseul, purtând aparatul de măsurare.

Culorile de pe hartă au fost alese conform codului de culori din Ordinului Ministrului Mediului nr. 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului și reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Pe o astfel de hartă se pot observa diferite zone în care poluarea a fost mai mare. Conform legislației românești și europene, media anuală a concentrației de PM2,5 nu are voie să depășească 20 µg/m3. Deși această limită este raportată la media anuală, Asociația Rădăuțiul Civic folosește această valoare ca referință de poluare chiar și pe perioade scurte de timp. Pe hartă se pot observa zone cu depășiri mult mai mari de 20 µg/m3.

O astfel de hartă este doar începutul și nu putem trage concluzii prea multe deocamdată, deoarece este realizată folosind datele înregistrate doar pe parcursul câtorva ore, într-o zi aleatorie. Lucrăm la un plan mai elaborat și la o infrastructură digitală mai avansată pentru a găsi diferite tipare de poluare. În plus, un aparat mobil de măsurarea a calității aerului ne ajută să identificăm diferite surse de poluare zonală”, a declarat Paul Coman, membru al comunității Rădăuțiul Civic, cel care a construit, voluntar, infrastructura digitală de afișare a datelor.

Această hartă reprezintă efortul a peste doi ani de planuri, achiziții, măsurători, rapoarte. În anul 2020, după ce a observat că nu există nicio inițiativă în rândul autorităților publice să instaleze aparate de măsurat calitatea aerului, Asociația Rădăuțiul Civic a instalat primul aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți. În pofida criticilor și reticențelor autorităților locale, asociația a construit infrastructura digitală pentru a integra măsurătorile într-o rețea locală, dar și internațională, prin sistemul IQAir.

Încă de la începutul formării Asociației Rădăuțiul civic, am întâlnit foarte multe persoane care erau nemulțumite de faptul că aerul este poluat de mulți ani, dar nimeni nu a luat vreodată vreo măsură. Chiar persoane din administrația locală discutau despre  această problemă, însă fără nicio acțiune concretă, așa că am făcut primul pas”, spune Luca Ciubotaru, președintele asociației.

Anul trecut, asociația a mai instalat un aparat de măsurare a calității aerului în zona platformelor industriale, la periferia orașului, pentru a observa diferiți gradienți de poluare. Au urmat rapoartele de analiză a calității aerului, care pot fi citite pe site-ul https://calitateaer.radautiulcivic.ro/.

Comunitatea a reacționat imediat. După câteva luni, am avut surpriza să constatăm că oamenii au început să diferențieze între PM2,5 și formaldehidă, de exemplu. Îmbucurător a fost faptul că a mai fost instalat apoi un aparat similar în Slobozia Sucevei, ceea ce face ca rețeaua din zonă să fie mult mai complexă și mai diversă.

Asociația are în plan achiziționarea mai multor astfel de aparate și montarea lor în diferite zone din Rădăuți. Astfel va putea fi realizată o imagine mai clară a poluării municipiului Rădăuți.

Astfel de aparate sunt instalate și în alte orașe din România, rezultatele înregistrate de ele fiind disponibile pe rețeaua AerLive.ro. Alte aparate oficiale, aparținând INMH, instalate chiar în județul Suceava în Siret (SV-3), Suceava (SV-1 și SV-2) și Poiana Stampei (EM-3), pot fi urmărite pe site-ul CalitateAer.ro.

Despre particulele PM2,5

Particulele PM2,5 sunt particule microscopice care sunt responsabile pentru poluarea din marile orașe din România, dar și din Europa. Anual, se estimează că în Europa mor prematur sute de mii de oameni din cauza poluării și a expunerii la concentrații mari de particule PM2,5. Aceste particule sunt generate în urma procesului de combustie, fie de la mașini (în principal diesel), de la arderea vegetației, a biomasei, dar și de la industrie sau natural, din erupții vulcanice etc.

Legendă foto

Prima hartă stradală de calitatea aerului care măsoară concentrația de particule PM 2,5 din Mun. Rădăuți

Codul de culori din Ordinul Ministrului Mediului nr. 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului și reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Dă mai departe