Prima sesiune „Train the Trainers” pentru voluntarii asociației, susținută de Institutul pentru Politici Publice

Ca parte din proiectul nostru, Academia de Organizare comunitară, workshop-ul Train the Trainers este una dintre activitățile de instruire care a presupus organizarea unor ateliere pentru câte 15 participanți, primul dintre ele împărțit în două sesiuni a câte trei ore, pe 17 și 18 februarie, susținut de Adrian Moraru, unul dintre fondatorii Institutului de Politici Publice. 

Participând la sesiunea de instruire am aflat despre:

  • rolul societății civile și contribuția ONG-urilor în comunitățile mici
  • relaționarea între ONG și administrația publică locală
  • rolul politicilor publice
  • advocacy
  • procese de dezvoltare organizațională, bune practici privind managementul organizațional
  • bune practici din exemple reale.

Al doilea workshop va fi pe 10 – 11 martie, și va aborda aceleași subiecte, pentru alți 15 colegi din asociație.

Odată cu această ocazie de creștere a capacității organizaționale a Rădăuțiului Civic, a fost pentru noi și un moment bun să învățăm și din experiența altor ONG-uri cu mai multă vechime în zona civică, despre bune practici din mediul ONG, dar și despre diferite modele de dezvoltare a unei organizații. 

Cea de a doua zi a fost dedicată unei discuții despre conceptul de politici publice, ca măsuri luate de autoritățile competente pentru a rezolva probleme din comunități, despre etapele acestora și numeroase exemple practice, dar și despre conceptul de advocacy și etapele unei campanii de advocacy. 

Despre trainer: Adrian Moraru are o experiență de peste 25 de ani în societatea civilă, activând în următoarele domenii de specializare: bună guvernanţă, achiziţii publice sustenabile, advocacy,  integritate şi transparenţă în administraţia publică centrală şi locală, sisteme electorale. Cu o bogată experienţă în benchmarking şi sisteme de management în administraţia publică, Adrian Moraru este autorul a numeroase studii şi articole de specialitate în ţară şi în publicaţii internaţionale de prestigiu pe tema instituţionalizării unor instrumente eficiente de măsurare a performanţei/transparenţei în administraţia publică. 

Acest workshop este parte a proiectului „Academia de Organizare Comunitară”, un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a facilita, în următoarele 12 luni, formarea a 5 noi grupuri civice și a peste 150 de persoane în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy din Rădăuți și localitățile învecinate.