Solidaritate pentru Ucraina – săptămâna 5

Zi de zi, în funcție de nevoile apărute, voluntarii noștri neobosiți organizează nu doar prezența la cortul din punctul de trecere al frontierei de la Siret, ci și corelează nevoi de cazare cu resurse, păstrează legătura cu autoritățile și cu alte ONG-uri, organizează transporturi peste graniță și local acolo unde apar solicitări și bineînțeles, se implică activ în toate proiectele în derulare.

Despre eforturile noastre cuprinse sub umbrela Fondului de Solidaritate:

30-31 martie

 • Două tiruri cu ajutor umanitar au plecat astăzi spre orașul Khmelnitsky aflat la intersecția rutelor dintre zonele (încă) sigure ale Ucrainei și cele aflate în zonă de război. Ele conțin 52 de paleți de medicamente, saci de dormit, mâncare neperisabilă și produse de igienă, având ca destinație maternitatea din Khmelnitsky, instituții publice, ONG-uri și comunități locale, dar și Curtea Constituțională a Ucrainei, care și-a mutat sediul de la Kiev în acest oraș. Mulțumim prietenilor de la Expert Forum și celorlalți donatori care au asigurat o parte dintre bunurile trimise!
 • Un transport a ajuns astăzi către Centrul de Artă Bucovinean din Cernăuți și deja au fost încărcat și pentru soldații din Harkov. Majoritatea donațiilor au fost asigurate de Asociația „Kiwanis Club Rădăuți”, filială a unei organizații internaționale, reprezentată de doamna prof. Angela Sehlanec;
 • O autoutilitară a plecat în această după-amiază spre Cernăuți cu donații pentru Liceul Nr. 13 care găzduiește refugiați interni și către Asociația „Right To Protection”.Transportul a ajuns deja la destinație cu pilote, lenjerie de pat, produse de igienă, detergent de spălat rufe și veselă, etc.
 • Tot astăzi am facilitat tranzitul pe teritoriul României a unei donații de 7 paleți de pături și materiale pentru dormit aduse în România de Adore Me SRL. Îi mulțumim colegei noastre, Manuela Grigoraș, comisionar vamal, pentru tot sprijinul oferit. Bunurile vor ajunge în această seară la Hub-ul regional din Cernăuți, gestionat de Consiliul Regional Cernăuți, iar de acolo în toată Ucraina, în funcție de nevoi:
 • Mulțumim Consiliului Elevilor de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi pentru donația financiară către Fondul de Solidaritate;
 • Detalii despre activitatea voluntarilor la cortul din punctul de trecere a frontierei și despre eforturile noastre pentru refugiați au fost oferite de colega noastră Viviana Huțuleac către TVR și TVR Iași în cursul zilei de astăzi. Interviul de seară apărut la TVR 2 poate fi urmărit aici: https://bit.ly/RCvolunteersSiret
 • Mulțumim încă o dată voluntarilor fără de care nicio activitate nu ar fi fost posibilă. Energia, curajul și determinarea cu care aceștia aleg zi de zi să se alăture eforturilor comunității sunt o sursă de inspirație și încredere că empatia și ajutorul oferit celorlalți sunt cheia spre o lume mai bună.
 • Pe zi ce trece ne organizăm fluxurile și hub-ul de ajutor umanitar tot mai bine. Astăzi colegii noștri au delimitat mai clar zonele din depozitul nostru, iar în zilele următoare activitatea va continua, sortând și pregătind toate donațiile primite pentru a fi trimise unde este mai mare nevoie de ele.
[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_imagebrowser”]

01-03 aprilie

 • Asociația noastră a asigurat transportul și a facilitat tranzitul unui tir care cuprinde aproape 3.000 de pături pentru refugiații ucrainieni, bunuri donate de Adore Me. Transportul a ajuns ieri de la Rădăuți, la hub-ul gestionat de Consiliul Regional din Cernăuți;
 • Primul tir trimis cu ajutor umanitar trimis spre Khmelnitsky a ajuns alaltăieri la destinație. Din acesta, bunurile vor ajunge și spre Harkov, dar și spre comunitățile afectate de război;
 • O autoutilitară încărcată cu detergent, pânză, mâncare pentru copii și produse de igienă a fost încărcată ieri cu destinația Bukovynian Communities Development Agency din Cernăuți. O parte importantă din ajutorul umanitar a fost asigurat de prietenii de la Expert Forum și completat de bunuri din depozitul nostru.
 • Tot ieri, asociația noastră a asigurat transportul unei donații adunate de trei școli din zona noastră în cadrul proiectului „Nouă ne pasă” și anume Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, Școala gimnazială „Samson Bodnărescu” din Gălănești și Școala Gimnazială „George Tofan” din Bilca. Donațiile au ajuns la mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuți, care a găzduit mii de refugiați în aceste săptămâni;
 • Aseară am primit o donație de aproape 3 paleți de haine de la o organizație nonguvernamentală din Italia, căreia îi mulțumim pentru implicare și efortul făcut de a ajunge până aici;
 • Spre final de zi, l-am sprijinit pe prietenul nostru Pascal Garnier, facilitând un culoar umanitar în vama de la Petea, Satu Mare, pentru 28 de ambulanțe din Franța care trec în Ucraina încărcate cu medicamente și echipamente medicale. Îi mulțumim pentru întregul efort al colegului nostru!
 • Mulțumiri asociației „Maison des jeunes Claude Nougaro” din Franța pentru sprijinul acordat pentru a continua acest efort!
 • În cursul zilei de 3 aprilie, un alt transport umanitar pentru animale a ajuns în Cernăuți, la centrul de sterilizări care adăpostește peste 150 de câini.Ajutorul format din 1307,9 kg hrană uscată și 34,5 kg hrană umedă pentru căței, vitamine pentru căței, pături și prosoape, boluri pentru hrană si apă, lese, hamuri și zgărzi au fost duse de la Depozitul Rădăuțiul Civic. Mulțumim, Paul Huc pentru sprijin. Totodată, au mai fost duse:- 100 pașapoarte pentru animale;- 100 cipuri pentru animale;- 100 de carnete de sănătate pentru animale, cumpărate din bugetul grupului Ajută un blănos.La întoarcere, 4 câini din adăpostul din Cernăuți au fost preluați și vor ajunge la o nouă casă în Germania.
 • Aproape o tonă de ajutor umanitar a ajuns la Cernăuți astăzi la Societatea Bibliotecarilor Bucovineni. Ajutorul va fi distribuit către localitățile din apropiere de Cernăuți și către centrele care găzduiesc refugiați interni;
 • Tot astăzi am primit un transport pentru Centrul Bucovinean de Artă și Cultură Românească care va ajunge mâine în Cernăuți;
 • Primul tir trimis către Khmelnitsky a plecat astăzi mai departe, spre Harkov, spre zona de război.Mulțumim tuturor donatilor și oamenilor cu suflet mare implicați în eforturile noastre, fiecare gest contează enorm pentru acei oameni în nevoie la care ajungem.
[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_imagebrowser”]

4-5 aprilie

 • Al doilea tir cu donații a ajuns în cursul zilei de 4 aprilie în localitatea Khmelnytskyi, iar de acolo spre Harkov. Mulțumim pentru implicare, Expert Forum (EFOR) și Bogdan Diacenko!
 • Tot pe 4 aprilie, colegii noștri i-au sprijinit pe prietenii de la Centrul Bucovinean de Artă și Cultură Românească, care au transferat prin hub-ul nostru un buz de ajutor umanitar către Mănăstirea din Bănceni.
 • Spre seara aceleași zile a fost trimis primul transport comun Rădăuțiul Civic – IsraAID, organizație internațională cu sediul în Germania. Partenerii de la IsraAID au asigurat medicamentele, iar noi am asigurat donațiile de alimente, care vor ajunge în orașul Sloviansk, regiunea Donetsk. Transportul a fost asigurat de compania Volta din Piatra Neamț.
 • Trei paleți de alimente au ajuns pe 5 aprilie de la Crucea Roșie, filiala Suceava. Bunurile vor fi transferate spre Ucraina în curând.
 • Un tir cu ajutor umanitar trimis din Franța din comuna La Couronne a ajuns în seara zilei de 5 aprilie la Rădăuți. El a fost transferat într-un alt tir care pleacă dimineață la Hotin, localitate înfrățită cu localitatea donatoare. Le mulțumim colegilor noștri pentru implicare!
[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_imagebrowser”]

6-8 aprilie

 • În cursul zilei de 3 aprilie am primit medicamente de la Asociatia ZI de BINE. Medicamentele vor ajunge în curând în Cernăuți, Ternopil sau Harkov prin rutele de ajutor umanitar pe care le-am stabilit în ultimele săptămâni.
 • Tot pe data de 3, colegii noștri au oferit unei familii din Ucraina stabilită în Rădăuți un sprijin ce a constat în produse de igienă și alimente pentru cei patru membri;
 • 10 elevi de nota 10 de care suntem mândri, au muncit cu zâmbetul pe buze în ultimele zile în depozitul nostru din Rădăuți, animând și atmosfera și sufletul;
 • Tirul trimis de localitatea La Couronne a ajuns cu bine la destinația sa din Hotin. Transferul a fost asigurat de Asociația Rădăuțiul Civic și de voluntarii noștri. Mulțumiri Asociației ALCK Solidarité Ukraine Association La Couronne Khotyn pentru sprijinul oferit.
 • Hainele și produsele duse la Societatea Bibliotecarilor Bucovineni – Cernăuți au fost astăzi împărțite în Cernăuți pentru refugiați veniți din Harkov, Kiev, Zaporizhia, Biserica Albă, Neurodar. Mulțumim Vladimir Acatrini pentru efortul depus.
 • Un transport de alimente și produse de igienă a plecat pe 8 aprilie către Cernăuți către Fundația Umanitară Dorin Onofreiciuc (Дорин Онофрейчук). Produsele vor ajunge la persoanele vulnerabile din zona Cernăuți și Voloka.
 • Un buz plin de alimente a plecat astăzi către un grup de voluntari din Harkov, relocați în Cernăuți. Bunurile vor ajunge în zilele următoare în Harkov, inclusiv la persoane care nu mai au apă sau electricitate. Alături de echipa noastră este și David, de la SwissHumanity care duce acum în Ucraina câteva filtre special create pentru filtrarea și curățarea apei în comunități care nu au acces la apă potabilă.
 • Mulțumim companiei Cridodar Spedition SRL pentru asigurarea transporturilor de fiecare dată când le solicităm.
[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_imagebrowser”]

Eforturile și munca noastră nu ar fi avut o finalitate fără ajutorul comunității, ne puteți susține în continuare, astfel:
? Posibilitate de donație cu cardulhttps://www.radautiulcivic.ro/sustine-rc/
? Cont lei: RO43RNCB0241161686520001, Cod SWIFT: RNCBROBU
? Cont euro: RO38RNCB0074161686520002, Cod SWIFT: RNCBROBU, ambele deschise la BCR.
? Paypal: https://www.paypal.com/paypalme/radautiulcivicSV

? Sponsorizări deductibile ale companiilor: https://www.radautiulcivic.ro/acorda-o-sponsorizare-deductibila/

Menționați în detaliile plății ,,Ucraina”.

Toate veniturile și cheltuielile Fondului de Solidaritate pot fi vizualizate în timp real, aici.

Mulțumim tuturor donatorilor și oamenilor cu suflet mare implicați în eforturile noastre, fiecare gest contează enorm pentru acei oameni în nevoie la care ajungem.

Acest efort nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri care ne ajută să continuăm:

Dă mai departe