Transparență, acces la informații și jurnalism de investigație pentru o mai bună guvernare locală

Încă din anul 2017, asociația Rădăuțiul Civic promovează principii de guvernare locală sănătoase (transparență, participare publică, responsabilitate). În comunități mici, cum este Rădăuțiul, lipsa presei independente și a unor organizații neguvernamentale care să promoveze principiile de bază ale democrației și bunei guvernări locale cum ar fi transparența în cheltuirea banului public, afectează dezvoltarea întregii comunități.

In toată regiunea de nord-est a României, sunt doar câteva organizații neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor omului, libertății de expresie, jurnalismului de investigație, transparenței, participării publice, acces la informații sau luptei împotriva știrilor false și dezinformării. Lipsa informațiilor de calitate, lipsa educației juridice și democratice, duc la o societate civilă neimplicată, care nu poate reacționa atunci când fondurile publice sunt cheltuite în alte interese decât cele ale bunăstării comunității. În Rădăuți există doar un singur post de televiziune locală, un singur ziar local, niciun post de radio, iar Rădăuțiul Civic este singura asociație neguvernamentală activă pe probleme de bună guvernare locală.

Toace acestea au dus la dorința noastră de a ne implica mai mult, accesând fonduri oferite de Ambasada Olandei în România, prin programul ,,Human Rights Fund”, cu scopul de a aduce lumină în cele mai relevante probleme locale, contribuind la dezvoltarea simțului civic printr-o informare constantă asupra deciziilor luate la nivel local, documentarea și prezentarea problemelor de interes local, realizarea de ateliere despre participarea publică, accesul la informații, combaterea știrilor false și jurnalism de investigație. Pe lângă acestea, newsletter-ul cetățeanului va aduce la lumină, lună de lună, principalele hotărâri adoptate în consiliul local, iar podcast-urile își propun să dezbată subiecte de interes local, atât din trecut, cât și din prezent.

Dă mai departe