Trei americani au venit la Rădăuți pentru a fi voluntari și a sprijini Ucraina

La începutul lunii martie 2022 colegii noștri prezenți în vama Siret pentru a ajuta refugiații din Ucraina primeau solicitarea unui cetățean american de a veni și el în sprijinul celor aflați în nevoie. Venit din Georgia, SUA, văzând la televizor tot ce se întâmplă în țara vecină, și-a pregătit de acasă un plan de ajutor care nu a mai funcționat, odată ajuns în România.

Sub îndrumarea Nicoletei, inițial, apoi a Vivianei, planul a fost refăcut și Robert s-a alăturat Asociației Rădăuțiul Civic. Ne-a ajutat la descărcarea donațiilor în depozitul nostru, a voluntariat alături de membrii asociației noastre în vama Siret, ne-a susținut cu donații adunate de la prieteni, cunoștințe, dar și necunoscuți din SUA, sensibili în fața cauzei. Concediul de câteva zile i s-a terminat, dar a plecat cu promisiunea de a se întoarce cât de curând, înainte de plecare întâlnindu-se cu Luca Ciubotaru și cu alți membri ai asociației.

A ținut legătura îndeaproape cu colegii noștri, iar la sfârșitul lunii martie ne confirma revenirea lui cu mesajul ,,can’t wait to help! (abia aștept să ajut!)”. În aprilie 2022, a revenit împreună cu soția lui, Christina și, din nou ne-au susținut cu tot ce au putut. Ajunși acasă și-au propus că vor strânge fonduri pentru a cumpăra bunuri ce vor fi donate celor afectați de război, în Ucraina, între timp înființând și organizația Georgia International Disaster Relief, vis ce au reușit să îl transforme în realitate.

Odată reîntorși la Rădăuți, de această dată în decembrie 2022, Robert, Christina și fratele ei, deși au petrecut destul de puțin timp în zonă, ne-au susținut din nou eforturile. Robert a însoțit transportul de bunuri în Ucraina, la Universitatea din Cernăuți și în comuna Camena, participând personal la încărcarea și descărcarea lor. Acestea au fost donate către cei afectați în mod direct de război.

Criza refugiaților era încă la apogeu. Prieteni ai membrilor asociației din întreaga lume ne întindeau o mână de ajutor pentru a putea continua efortul sprijinirii refugiaților.

Laura Wilson, o rădăuțeancă stabilită în SUA și implicată trup și suflet în viața comunității din care provine, i-a propus președintelui asociației, Luca Ciubotaru, să participe la o sesiune live pe una din rețelele sociale pentru a prezenta implicarea Asociației Rădăuțiul Civic.

Erika și Damion, prieteni ai Laurei, au participat la acea sesiune. Foarte puțin le-a trebuit să ia hotărârea de a se muta la Rădăuți, din SUA, pentru a ne ajuta. Astfel că la sfârșitul lunii iunie, Damion a ajuns la Rădăuți și căuta să închirieze un apartament. Câteva săptămâni mai târziu a sosit și Erika, însă nu singură, ci însoțită de Osito, un frumos motan adoptat din Mexic.

Timp de trei luni, Damion ne-a fost sprijin de nădejde în toate activitățile desfășurate de membrii asociației noastre: voluntariat în vama Siret, realizarea pachetelor pe care le-am trimis în Ucraina pentru a susține persoanele afectate de război, însoțirea câtorva transporturi și descărcarea lor, sprijinirea taberei de refugiați din Rădăuți, cât și participarea la întâlnirile periodice organizate cu voluntarii locali.

Erika a realizat, tot ca voluntar, antrenamente Pilates dedicate comunității rădăuțene și tuturor celor care au vrut să participe.

Au plecat de la Rădăuți adăugând un alt membru al familiei, Picasso, un motan salvat de pe străzile din Rădăuți și adoptat de ei de îndată. Iar noi ne-am îmbogățit familia Rădăuțiul Civic cu doi minunați oameni, prieteni de nădejde și sprijin la nevoie!