Reușită civică – Companie obligată să remedieze deversarea de apă industrială în zona „Podul Vlădichii” în urma sesizărilor grupului „Rădăuțiul Civic”

Compania „Ital Graniti” a fost obligată de Apele Române Suceava să refacă modul de deversare a apei reziduale de la tăierea granitului în albia râului Sucevița de la intrarea în Rădăuți, zona Podul Vlădichii, în urma sesizărilor făcute de grupul „Rădăuțiul Civic” pentru protejarea mediului înconjurător.

În data de 12 august, anul acesta, la inițiativa grupului „Rădăuțiul Civic, peste 75 de voluntari au răspuns inițiativei grupului nostru și companiei „Bucovina Verde” de a ecologiza zona „Podul Vlădichii” din Rădăuți. Timp de 3 ore, au fost colectați aproape 80 de saci de deșeuri aruncate pe albia râului Sucevița pe o rază de aproape 600 de metri. Cu ocazia acțiunii de ecologizare, unul dintre membrii grupului nostru civic, Adrian Puha, a observat deversarea apei rezultate în urma tăierii granitului chiar în albia râului Sucevița. Efectele deversării erau vizibile, vegetația și viața din apa respectivă fiind afectate, conform imaginilor atașate.

Pe lângă implicarea civică a cetățenilor, grupul civic își propune să promoveze și un comportament prietenos cu natura, așa că am solicitat instituției Apele Române Suceava și Gărzii de Mediu Suceava să ne confirme dacă acea deversare este legală. Încercăm să rezolvăm aceste situații într-un mod amiabil, corect față de toată lumea, așa că înainte de a trimite sesizările, colegul nostru Luca Ciubotaru, fondator al grupului civic, a contactat telefonic compania „Ital Graniti” și i-a informat asupra situației, cerând detalii. Răspunsul companiei a fost că totul este absolut în regulă și că sunt respectate toate standardele. Prin urmare, dacă totul ar fi fost în regulă, nimeni nu ar fi fost afectat de niciun control suplimentar, nu-i așa? În consecință, am decis că avem datoria civică de a sesiza totuși cele două instituții.

Răspunsul celor două instituții a venit în urmă cu puțin timp și ne arată că lucrurile nu erau chiar în regulă, astfel:

  • Instituția Apele Române Suceava a comunicat grupului nostru că „în urma controlului efectuat a fost impusă măsura de amenajare și întreținere a zonei de evacuare în pârâul Sucevița a apelor rezultate din activitatea SC Ital Graniti SRL până la 15 septembrie, măsură ce a fost realizată”.
  • Garda de Mediu Suceava ne-a comunicat că a verificat respectarea legislației de mediu și s-a constatat că respectiva companie nu avea o autorizație de mediu valabilă, motiv pentru care a fost amendată cu câteva mii de lei.

Am vrut să ne și convingem de ce ne-au spus instituțiile, așa că ieri am mers la fața locului și într-adevăr, deversarea s-a ameliorat, a intrat în normalitate. 

Colegul nostru, Adrian Puha, membrul grupului nostru care ne-a atras atenția asupra situației, ne-a spus următoarele: „Sperăm ca această întâmplare să fie un exemplu pentru faptul că nerespectarea legii și neprotejarea mediului au consecințe și invităm orice cetățean să sesizeze neregulile atunci când află de ele, să ia atitudine. Numai în acest mod, ele pot fi îndreptate. Natura trebuie să pătrundă din nou în viaţa noastră şi să înlocuiască universul nostru de beton şi poluare cu un univers de verdeaţă şi aer curat. Să nu sune ca un clişeu dar, fiecare dintre noi ne facem responsabili pentru viitorul copiilor noştri. Dacă vrem să trăiască într-un mediu curat şi sănătos va trebui să punem mâna şi să acţionăm pentru protejarea   naturii în aceste  vremuri  marcate de un consum al produselor inutile dus la extrem. Este de datoria noastră ca cetăţeni  şi membri ai unei comunităţi, să sesizăm  orice abuz asupra mediului înconjurător pentru a proteja  ecosistemele, implicit viaţa plantelor şi a animalelor din jur.”

Sperăm să dam startul și exemplul unui comportament mai prietenos cu natura, să ne obișnuim să avem grijă de mediu, să colectăm deșeurile selectiv pentru reciclare, să ne implicăm în acțiuni de ecologizare, de împădurire și să stimulăm cât mai mulți cetățeni să facă asta. Cetățeni, este cazul să ne pese mai mult de comunitatea noastră și mediul înconjurător!

Echipa „Rădăuțiul Civic”

 

 

Dă mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*