„Voluntar pentru Rădăuți” – o primă ediție inedită

La inițiativa grupului „Rădăuțiul civic”, printre activitățile desfășurate cu ocazia Zilelor Municipiului Rădăuți, în acest an a avut loc și un eveniment inedit de promovare a voluntariatului. Astfel în zilele de 30 iunie, 1 iulie și 2 iulie intre orele 12-18 în parcul din centrul orașului a avut loc evenimentul ,,Voluntar pentru Rădăuți”, cu obiectivul principal de a promova voluntariatul și implicarea în comunitate.

Alte 9 asociații sau grupuri de inițiativă implicate în acțiuni de voluntariat în Municipiul Rădăuți s-au alăturat acț iunii în calitate de co-organizatori, printre care: Bucovina Build

 

& Travel (Habitat pentru Umanitate Rădăuți), Asociația Bafi, Centrului Social,,Maria Ward”, Salvați Copiii – Filiala Suceava, Asociația UMANIA -Forumul pentru Fuziune Socială, Consiliul Elevilor de la Colegiul Național „Eudoxiu

Hurmuzachi”, Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți, Consiliul Elevilor de la Colegiul „Andronic Motrescu”, Fundația ICAR. Cei aproape 20 de voluntari prezenți au vorbit cu zeci de trecători despre organizațiile lor, despre acțiunile desfășurate în trecut dar și despre acțiunile pe care doresc să le desfășoare în viitor. Peste 50 de cetățeni au scris pe bilețele ce și-ar dori pentru orașul lor, într-un exercițiu de consultare publică derulat într-un mod original.

Pe lângă acestea, s-a vorbit despre voluntariat și cum societatea civilă de la nivel local poate să producă schimbări pozitive prin implicare în comunitate. Organizatorii consideră că societatea nu trebuie să aștepte ca schimbările pozitive să vină mereu de la terți, ci să conștientizeze că ea are capacitatea și potențialul de a se implica direct și a pune umărul la rezolvarea problemelor locale. România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului populației implicate în acțiuni de voluntariat, de aceea nevoie de a desfășura mai multe acțiuni de voluntariat pe plan local, este una reală.

Conform datelor oficiale, în Rădăuți sunt înregistrate nu mai puțin de 114 asociații și 310 fundații, marea lor majoritate inactive. „Mulțumim tuturor voluntarilor implicați, cetățenilor care ne-au vizitat și Primăriei Rădăuți pentru aprobarea de amplasare a standului „Voluntar pentru Rădăuți”, sperăm ca o astfel de acțiune să devină o tradiție” a declarat Florin Tiperciuc, coordonator al inițiativei.

„Rădăuțiul civic” este un grup de inițiativă independent și non-partizan format în mod oficial în luna iunie 2017 ca răspuns la nevoia de încurajare a inițiativei locale, a cetățeniei active și a implicării în comunitate. Grupul își propune să reprezinte o platformă de facilitare și promovare a schimbărilor pozitive în Municipiul Rădăuți și nu numai. Până în prezent, grupul civic a implementat deja acțiuni precum: refacerea gratuită a paginii de internet a Primăriei Rădăuți pentru a aduce informația mai aproape de cetățeni, educație juridică pentru elevi sau marcarea „Orei Pământului” la Rădăuți. Mai multe detalii, aici: https://goo.gl/z98pJ6.

Comments

comments

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. „Vreau un Rădăuți în care să ...” - ce ne-au spus rădăuțenii la acțiunea organizată cu ocazia zilelor orașului - Rădăuțiul civic
  2. Voluntar pentru Rădăuți, ediția a II-a - o acțiune pentru cetățeni mai implicați - Rădăuțiul civic

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.