Voluntari portughezi alături de Rădăuțiul Civic în vama Siret

În perioada 1 iulie – 22 septembrie 2022, un grup de 30 de voluntari din cadrul unei companii portugheze, din orașele Lisabona și Porto, s-au alăturat echipei Rădăuțiul Civic. Aceștia au fost implicați în susținerea efortului legat de suportul refugiaților din Ucraina, au oferit ajutor celor aflați în nevoie, cât și altor cauze sau asociații pe care le-am susținut de-a lungul desfășurării proiectului.

Peste 3.000 de ore de voluntariat a reprezentat efortul voluntarilor din Portugalia, în cele 84 de zile în care ne-au fost alături, printr-un proiect inițiat și coordonat de către Viviana Huțuleac, dezvoltat împreună cu reprezentanții companiei portugheze.

Proiectul a debutat în luna aprilie, la exact două luni de la începutul războiului din Ucraina. Lucrând îndeaproape cu voluntari locali, din zonă sau din întreaga țară pentru susținerea efortului depus de către Asociația Rădăuțiul Civic în vama Siret, acțiunile desfășurate acolo au ajuns să fie și de interes internațional. Numeroși voluntari atât din Portugalia, cât și din Germania, Cehia, Marea Britanie și SUA au decis să ni se alăture în primăvara anului trecut și așa s-a ajuns la dezvoltarea unui proiect de o mai mare anvergură.

Asociația noastră a fost singura din Vama Siret care a abordat dezvoltarea unui asemenea tip de proiect care s-a concretizat prin suportul a 30 de voluntari deosebiți care ni s-au alăturat și ne-au susținut în toate activitățile pe care le-am desfășurat pe parcursul verii. Aceștia au venit pe rând, în grupuri mici, de 3-6 persoane, utilizând resurse financiare proprii și beneficiind de suportul conducerii companiei. Compania a încurajat acest proiect prin toate mijloacele posibile.

De-a lungul celor aproape trei luni voluntarii din Portugalia au fost, neîntrerupt, de luni până duminică, la locația noastră din Vama Siret, unde, împreună, am încercat să ajutăm refugiații sosiți din Ucraina cu produse de igienă, dulciuri, snack-uri, informații pentru transportul lor sau orice alt serviciu pentru care am fost solicitați.

În această perioadă au plecat, din depozitul nostru, către Ucraina, 24 de transporturi, cu alimente sau bunuri destinate persoanelor afectate de război, reușind să ajutăm 3188 de persoane, voluntarii sosiți din Portugalia fiind ajutorul nostru de nădejde pentru pregăti cutiile cu bunurile necesare.

Voluntarii din Portugalia ne-au fost aproape și la renovarea altor camere din cadrul Centrului Comunitar. Alături de voluntarii noștri au realizat echipe de lucru și, împreună, au răzuit de pe pereți vechea tencuială, au șlefuit geamuri, uși, pe care apoi le-au vopsit, au ajutat la transportul deșeurilor rezultate de la activitățile de renovare.

Nu am rămas indiferenți la solicitările și nevoile altor organizații, astfel că, împreună cu voluntarii, am organizat transporturi cu donații către alte locații precum Gura Humorului, Suceava, Verești. Am susținut, împreună cu ei, de fiecare dată când a fost nevoie, diferite activități din cadrul Taberei de refugiați din Rădăuți.

În colaborare cu Asociația Fight for Freedom care găzduia copii orfani din Ucraina, voluntarii au contribuit la montarea unor piese de mobilier care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora și a îmbunătățirii condițiilor de cazare.

Dă mai departe