54 de donatori au dat curs acțiunii „Hai cu noi să donăm sânge” la Rădăuți

54 de donatori în cadrul campaniei „Hai cu noi să donăm sânge” la Rădăuți

 

Miercuri, în data de 14 martie 2018, la inițiativa grupului nostru civic, 68 de persoane s-au prezentat la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți pentru un gest nobil: donație de sânge. Inițiativa nostră intitulată „Hai cu noi să donăm sânge” a apărut pentru a crește gradul de conștientizare asupra posibilității ca cetățenii să facă un astfel de gest, să doneze sânge și chiar să contribuie la salvarea de vieți.

 

Conform celor comunicate personalul de specialitate, într-o zi obișnuită de miercuri sunt aproximativ 10-15 donatori. Din cele 68 de persoane care s-au prezentat, 54 au fost admise pentru a dona sânge, iar celelalte și-au exprimat dorința de a dona în perioada următoare. Acțiunea a fost coordonată de Rodica Ciobanu, cu sprijinul lui Radu Bouaru (grafică) și Anamaria Boghean (promovare), toți trei membri ai echipei „Rădăuțiul Civic”, având suportul și din partea celorlalți colegi. Promovarea acțiunii a început pe data de 9 martie și în scurt timp mesajul a ajuns la câteva mii de persoane, prin intermediul rețelelor de socializare, înscrierile făcându-se prin completarea unui simplu formular. Echipa noastră a repartizat cât mai uniform persoanele înscrise în intervalele disponibile, astfel încât timpul de așteptare să fie unul cât mai mic.

Ne bucurăm că cetățenii au răspuns acestei inițiative, numărul lor fiind de 5 ori mai mare decât în alte zile de miercuri. În condițiile în care în România sute de operații sunt amânate din lipsă de sânge în spitale și mai ales în condițiile în care stă în puterea cetățenilor să schimbe această stare de fapt, ne-am dorit să dăm un exemplu și altor cetățeni, încurajându-i să le pese mai mult și să se implice activ în rezolvarea problemelor comunității locale sau chiar naționale.

Când poți dona sânge la Spitalul Municipal Rădăuți și care sunt avantajele?

Intervalul de donare de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți este în fiecare miercuri, între orele 10:00 și 12:00, iar pentru donarea de sânge personalul medical se deplasează în fiecare săptămână de la Suceava. Pe lângă bonurile valorice de 70 de lei și o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau motivarea absențelor de la școală, beneficiile donării de sânge sunt multiple și pentru sănătatea donatorului: crește imunitatea, reduce riscul  de accident vascular și altele.  Pentru detalii despre condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dona sânge, puteți accesa ghidul donatorului aici.

Această acțiune face parte din seria de acțiuni inițiate de echipa noastră ca răspuns la rezultatele sondajului „Tu ce îți dorești pentru Rădăuți în acest an?”, unde peste 300 de rădăuțeni și-au exprimat opiniile cu privire la problemele locale și au venit cu numeroase idei care ar putea crește gradul de implicare a societății civile în comunitate.

Mulțumim pe această cale tuturor participanților, personalului medical implicat și conducerii Spitalului Municipal Rădăuți pentru deschidere și amabilitate. Sperăm ca astfel de acțiuni să devină periodice. Întregul album cu fotografii de la donația de astăzi este disponibil aici.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Peste 300 de rădăuțeni au scris ce își doresc pentru Rădăuți în acest an - Rădăuțiul civic

Comments are closed.