Peste 300 de rădăuțeni au scris ce își doresc pentru Rădăuți în acest an
– investiții în infrastructură, dezvoltare economică, transparență în banii publici, un mediu mai curat și mai multă educație civică sunt doar câteva dintre răspunsurile cele mai frecvent întâlnite –
Dintre opțiunile prestabilite, cele mai votate au fost cele legate de acțiuni de ecologizare și sancționarea celor care aruncă deșeurile de către autoritățile cu atribuții, mai multe oportunități pentru tineri (locuri de muncă, stagii de practică, voluntariat), punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu, colectare selectivă a deșeurilor sau transparentizarea cheltuirii banilor publici.
Partea a doua a sondajului a dat posibilitatea fiecărui respondent să scrie propriile idei sau propuneri. Ne-am bucurat să vedem o mare diversitate de probleme ridicate, de la asfaltarea străzilor, până la montarea de stații de încărcare a mașinilor electrice.
Am grupat aceste răspunsuri pe categorii, în documentul de mai jos, pe care vă invităm să-l consultați:
[gview file=”http://www.radautiulcivic.ro/wp-content/uploads/2018/03/Răspunsuri-scrise-de-rădăuțeni.pdf”]
Cum ne ajută un astfel de sondaj și ce putem face noi, cetățenii, ca un număr cât mai mare dintre ideile scrise acolo să se transforme în realitate?
Consultarea și dialogul dintre cetățeni și conducători este de esența democrației, în orice stat civilizat. După cum puteți observa, unele dintre idei stau în puterea autorităților (Primărie, Consiliul Local, Consiliul Județean, alte instituții: Garda de Mediu, Apele Române etc).
Alte idei însă pot fi implementate direct de cetățeni, fără concursul autorităților (marea majoritate a acțiunilor derulate de noi până acum, un grup de prieteni reuniți din dorința de a stimula cetățenia activă, se încadrează în această categorie).
Primul pas este să transmitem aceste idei și preocupări către autorități, ca ele să le cunoască (în cazul în care nu au aflat de ele până acum). Transmitem astăzi o adresă către Primăria Rădăuți și Consiliul Local Rădăuți unde anexăm toate aceste răspunsuri și le rugăm să ne răspundă în scris cu privire la intenția de a pune sau nu în practică aceste propuneri (poate pentru unele deja s-au făcut demersuri, dar informația nu a ajuns la cetățeni).
În al doilea rând, noi, grupul Rădăuțiul Civic, vom continua să facem ceea ce ține de noi: să promovăm inițiative non-partizane politic, să luăm atitudine când credem că autoritățile greșesc, să le apreciem deopotrivă reușitele, așa funcționează un stat democratic.
Una dintre primele activități a fost campania de donare de sânge de săptămâna trecută unde 68 de cetățeni au venit la Spitalul Municipal Rădăuți să doneze sânge. Dintre răspunsurile date de cetățeni, unul a fost și cel legat de faptul că posibilitea de a dona sânge e prea puțin cunoscută și nu se cunosc ziua și intervalul de donare în rândul populației. Sperăm ca în acest an să reușim să determinăm cât mai mulți cetățeni să ia atitudine și să se implice pentru un Rădăuți mai bun, mai dezvoltat, mai activ.
Dacă ideile pe care le aveți nu se regăsesc în documentul cu rezultalele sondajului sau dacă doriți să vă implicați în vreuna dintre ideile scrise mai sus, vă rugăm să lăsați un comentariu la acest articol sau să ne scrieți pe contact@radautiulcivic.ro, menționând numele și acțiunea în care ați dori să vă implicați.
În toate aceste luni, am realizat că cetățenii pot face lucruri extraordinare împreună, când își unesc cunoștințele, efortul și implicarea. Mulțumim tuturor celor care au răspuns sondajului nostru!
Echipa Rădăuțiul Civic