După vizita de la Templul evreiesc din luna august, în zi de duminică, pe 23 septembrie, la inițiativa Rădăuțiul Civic, rădăuțenii au avut ocazia să viziteze Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”, cel mai vechi muzeu Etnografic din Moldova, înființat în anul 1934 la inițiativa unor cetățeni, intelectuali locali. Ghidați de personalul Muzeului, participanții au aflat mai multe despre cele 8.000 de piese muzeografice, organizate în 13 colecții, dintre care 1000 expuse permanent și au cunoscut și povestea ceramicii realizată de meșterul Constantin Colibaba.
Dragostea pentru Bucovina a doi învăţători din Rădauţiul interbelic a salvat o lume care dispărea încet încet. Ei au cutreierat la pas toate satele vecine pentru a le vedea obiceiurile… Nu s-au întors cu mâna goală, căci au creat în propria lor casă un mic muzeu. În timp, muzeul actual a ajuns să numere peste 8000 de obiecte. De la ceramică, ţesături,unelte, costume sau podoabe, toate te aduc înapoi în lumea satului tradiţional.
În anul 1920 s-a început colectarea primelor obiecte pentru dotarea noii unități muzeale, iar prima expoziție a fost deschisă în anul 1926 de către soții Samuil și Eugenia Ioneț și cuprindea o colecție bogată de obiecte aduse de cei doi învățători din satele Bucovinei. În anul 1944, colecția ajungea la 10.000 de obiecte, colecție ce a fost confiscată în perioada războiului de Armata Sovietică. Muzeul a fost redeschis în anul 1948. Muzeul Etnografic este o filă din istoria Rădăuțiului și a Bucovinei. Biletele de acces au fost în valoare de 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi, o sumă modică prin raportare la câtă valoare artistică și istorică are acest loc.
Le mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre, unele persoane vizitând acest loc chiar pentru prima dată deşi locuiesc de ani buni în oraş. Ține de noi toți, locuitori ai zonei, să ne promovăm mai bine istoria, cultura şi etnografia zonei, aşa că vă încurajăm să vizitați acest muzeu şi să descoperiți colecțiile sale.
Programul este de luni până duminică de la ora 8 la ora 16:00. Tarif de acces: 4 lei pentru adulți / 2 lei pentru elevi / studenți.