Sâmbătă 30 Martie, între orele 20:30 – 21:30, Suceava a stins lumina – un gest simbolic de conştientizare a importanţei protejării planetei. Astfel, Suceava s-a alăturat orașelor din 180 de țări, unde s-a stins lumina la ora locală 20:30 pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală și la pierderea biodiversității.
Conform unei analize a companiei E.ON România, dacă fiecare persoană din România ar stinge lumina timp de o oră, ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră, echivalentul consumului anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori (aproape cât comuna Calafindești).
A cui a fost ideea care a adunat peste 450 de persoane în centrul orașului Suceava și datorită căreia ilumiminatul a fost întrerupt pe esplanada Casei de Cultură și la Cetatea de Scaun?
Gabi Coșuleanu, elev în clasa a X-a la Liceul Filadelfia din Suceava a decis într-o seară când nu se simțea prea productiv că va face voluntariat. A găsit o ofertă la evenimentul „Ora Pământului” din Iași, dar și-a zis: „De ce sa nu organizam la noi in Suceava ?”. De aici și până la eveniment nu a fost decât un pas… și muncă, timp, energie.
„Nu-mi venea să cred când vedeam ce s-a întâmplat dintr-o idee care mi-a venit într-o seară normală de martie. Cu voința de fier că vreau să duc la bun sfârșit acest proiect și cu niște oameni minunați care m-au ajutat enorm de mult pot spune că AM REUȘIT!!!”
Gabi Coșuleanu
Nu a fost ușor să convingă sponsorii, să obțină în timp util aprobările de la Primărie și să determine alte licee să i se alăture. Profesorii Corneliu Matei, David Regus, Mădălina Timisag, Oana Crudu și Alina Cazac au fost alături de el și l-au îndrumat, iar sponsorii DEZSTORE, eXpert Music, HAIRSTUDIO by Dizzy și SOUVLAKI AKROPOLI i-au acordat încredere. I s-au alăturat elevi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, precum și Organizația Cantus Mundi.
„Pentru mine acest eveniment a fost un obstacol care m-a maturizat mult și mi-a mărit încrederea în mine. Am învățat că poți face multe lucruri cu suficientă voință și că, o dată ce începi să te miști, să faci, apar și ajutoarele (umane, financiare). În plus, mai apare satisfacția de a duce la bun sfârșit un proiect.”
Gabi Coșuleanu
Gabi este o inspirație pentru noi toți, dovada că tinerii pot schimba în bine comunitățile lor.