Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r125400rada/public_html/wp-content/themes/tuto/includes/mh-custom-functions.php on line 148

Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /home/r125400rada/public_html/wp-content/themes/tuto/includes/mh-custom-functions.php on line 148

Cadoul nostru de ziua Bucovinei: refacerea site-ului Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, înființată în anul 1862

De Ziua Bucovinei, cadoul nostru este aducerea unor pagini din istoria și cultura sa, mai aproape de bucovineni, prin refacerea paginii Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina – www.sclrb.ro

Astăzi este Ziua Bucovinei, instituită prin Legea 250/2015 adoptată de Parlamentul României, însă astăzi sărbătorim 101 ani de la evenimentul istoric al unirii Bucovinei.

La mulți ani, Bucovina și bucovineni! Gândurile noastre se îndreaptă către cei peste 200.000 de români din nordul Bucovinei, Ucraina. Din păcate, drepturile lor de minoritate națională, prevăzute de Constituția Ucrainei, sunt greu încercate, cu tot mai multe școli în limba română care se închid și cu învățământul românesc aflat în pericol.

De ziua ta, cadoul nostru, dragă Bucovina, este un proiect la care lucrăm de aproape un an – refacerea site-ului Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovinawww.sclrb.ro – un efort de a aduce revistele culturale și informațiile despre această importantă societate culturală mai aproape de bucovineni și de toți românii.

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina a luat ființă în 1862 la inițiativa fraților Gheorghe și Alexandru Hurmuzachi și a altor elite intelectuale bucovinene. Într-o perioadă în care politica de deznaționalizare implementată de austrieci avea implicații serioase asupra identității românilor bucovineni, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina a reprezentat contraponderea la această acțiune. Poate cel mai interesant aspect îl constituie faptul că statutul Academiei Române a fost inspirat de cel al societății bucovinene. În perioada comunistă, societatea a funcționat în exil, ca în anul 1990 să fie reactivată de către un grup de intelectuali rădăuțeni. 

Site-ul reunește toate activitățile desfășurate de către societate în ultimii ani, iar activitățile vor fi actualizate constant. O noutate pentru ceea ce există acum o reprezintă digitalizarea unor reviste dedicate istoriei și culturii române din Bucovina. Reviste precum Glasul Bucovinei sau Mesager Bucovinean sunt puse la dispoziția publicului. Sperăm ca în perioada următoare să reușim digitalizarea și a celorlalte numere ale revistei culturale „Glasul Bucovinei”, revistă sprjinită de Institutul Cultural Român.

Vă invităm să accesați cu încredere acest website: www.sclrb.ro, este un efort de voluntariat de aproape 1 an (colectarea și republicarea tuturor acestor informații). Felicitări colegului nostru Gabriel Ioan Chiraş care a coordonat acest efort și întregii echipe de voluntari!

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20