Comunitatea civică din Rădăuți, la final de 2017.
La mulți ani, 2018!
Dragi prieteni,
Am ajuns la final de 2017 și ne bucurăm să împărtășim activitatea, reușitele și provocările grupului de inițiativă „Rădăuțiul Civic” la finalul primelor 6 luni de activitate și să vă mulțumim pentru sprijinul acordat inițiativelor noastre.
În luna iunie 2017, un grup de cetățeni reuniți de aceleași valori și de dorința de implicare se întâlneau pentru prima dată cu un scop comun: cel de a pune bazele unui grup civic în Rădăuți care să promoveze cetățenia activă și buna guvernare. Ne dorim să împărtășim cu voi ce a înseamnat anul 2017 pentru grupul de inițiativă „Rădăuțiul Civic”.
Cum a apărut grupul și ce valori ne reunesc?
Credem că felul în care arată sau ne dorim să arate societatea astăzi este și responsabilitatea noastră, de aceea am decis să ne asumăm o implicare activă în plan local pentru a arăta că și cetățenii pot pune lucrurile în mișcare și pot transforma idei în acțiuni concrete pentru a rezolva probleme locale. Grupul nostru de inițiativă este unul non-partizan și promovează voluntariatul, buna guvernare, integritatea în funcțiile publice, transparența cheltuirii resurselor publice și, în definitiv, asumarea unui rol activ din partea fiecărui membru al cetății. Află întreaga poveste despre apariția acestei inițiative, aici.
I. Acțiuni premergătoare
Chiar înainte de luna iunie 2017, ne-am oferit să refacem gratuit pagina web a Primăriei Rădăuți, pentru un plus de informație, transparență și pentru a aduce deciziile locale mai aproape de cetățeni. Mai multe detalii aici.
Pe data de 25 martie, alături de Asociația Bafi și cu sprijinul Primăriei Rădăuți am celebrat împreună, „Ora Pământului” și la Rădăuți, trăgând un semnal de alarmă asupra încălzirii globale și rolului nostru de a fi prietenoși cu natura.
II. Activități din iunie 2017 și până acum
1. Prima ediție „Voluntar pentru Rădăuți”
De zilele municipiului Rădăuți (30 iunie – 2 iulie), alături de alte ONG-uri locale am promovat voluntariatul și am vorbit cu rădăuțenii despre rolul nostru de cetățeni. Află mai multe aici.
2. Consultare publică „Vreau un Rădăuți în care să …”
Tot de zilele orașului, am întrebat rădăuțenii ce își doresc pentru municipiul lor, într-un exercițiu inedit de consultare publică. Regăsiți răspunsurile lor aici.
3. Ecologizarea zonei „Podul Vlădichii”
Primul contact pe care un turist sau un rădăuțean îl avea cu zona de la intrarea în municipiul nostru era cel în care vedea deșeurile de pe albia râului Sucevița, așa că împreună cu echipa „Bucovina Verde” și alături de aproape 75 de voluntari, am hotărât să ecologizăm zona.
4. Tabăra educativă pentru copiii de la Casa de tip familial „Universul copiilor”
Acest moment a fost cel care ne-a arătat că cetățenii sunt puternici împreună. Deși n-am reușit să obținem sprijinul autorităților, în mai puțin de 2 săptămâni, rădăuțeni și cetățeni din toată țara și diaspora ne-au ajutat să colectăm aproape 3000 de euro pentru a trimite copiii de la Casa de tip familial din Rădăuți la mare și a le oferi o serie de sesiuni educative pentru dezvoltarea lor. Mai multe detalii aici. Proiectul a fost premiatși la Gala tineretului din România, secțiunea incluziune socială. Vă mulțumim!
5. Concursul „Hai să digitalizăm orașul”
Tehnologia ne poate ușura viața și poate aduce un plus de modernitate în orice comunitate. În perioada 16 octombrie – 16 noiembrie, 9 echipe de liceeni din Rădăuți, coordonate de colegul nostru, Paul Coman, au concurat pentru a pune bazele primei aplicații mobile a municipiului nostru, pentru turiști și cetățeni, numită „e-Rădăuți”. Cele mai bune trei echipe au fost premiate cu sprijinul membrilor juriului, ale echipei noastre și ale „Hard Power” Rădăuți.
III. Luări de poziție, sesizări, analize
1. Deciziile la nivel local ne privesc și pe noi, cetățenii
Am început să urmărim ședințele lunare de Consiliu Local și să informăm cetățenii asupra celor dezbătute de aleșii noștri. În luna iulie, am solicitat Primăriei Rădăuți să respecte termenele legale de consultare publică și să publice documentele constant.
2. Sesizarea Gărzii de Mediu și a instituției „Apele Române”
După acțiunea de ecologizare de la Podul Vlădichii am sesizat cele două instituții pentru un caz de poluare, iar în urma sesizărilor noastre au fost efectuate controale și situația a fost remediată. Mai multe detalii aici.
3. Analiza finanțărilor acordate pe plan local, în Rădăuți, ONG-urilor și unităților de cult (2016 – 2017)
Pentru a discuta despre societate civilă, e important să știm care e dimensiunea ei și cum e ea sprijinită, așa că am publicat și analizat finanțările acordate pe plan local de către autorități ONG-urilor și unităților de cult. Regăsiți toate datele aici.
4. Independența justiției și respectarea statului de drept, condiții esențiale ale democrației
Alături de alte ONG-uri din toată țara, ne-am exprimat dezacordul cu modificările legilor justiției făcute pe „repede înainte”. Am transmis solicitări publice instituțiilor în domeniu, am scris parlamentarilor de Suceava și ne-am exprimat susținerea și public pentru aceste principii care trebuie respectate indiferent de partidul sau partidele care ne conduc în prezent.
IV. Ce activități mai avem acum în derulare?
1. Promovarea monumentelor locale și a istoriei, prin fotografie
În luna octombrie 2017, cu sprijinul domnului Corneliu Cîrdeiu și a domnului Dragoș Băncescu, am propus Primăriei și Consiliului Local Rădăuți să amplaseze panouri de promovare a monumentelor locale. Acestea vor pune în valoare atât istoria locală, cât și potențialul ei turistic, contribuind la o cunoaștere mai bună a locurilor care ne înconjoară și a istoriei lor. Sperăm ca la începutul anului 2018, aleșii locali să susțină această inițiativă.
2. Lansarea primei versiuni a aplicației mobile „e-Rădăuți”
Elevii participanți la concursul „Hai să digitalizăm orașul” și colegi de ai noștri, lucrează intens pentru a lansa la începutul anului 2018 prima versiune a aplicației mobile „e-Rădăuți” care va ajuta la promovarea turismului local și a implicării cetățenilor în comunitate. Puteți să urmăriți noutățile aici.
V. Ce propuneri aveți pentru 2018?
Poate că tot ceea ce v-am prezentat este puțin, însă atât cât a ținut de noi, în 6 luni de zile în care abia ne-am cunoscut, am încercat să aducem un plus de dinamism, implicare și dezvoltare pentru municipiul nostru, Rădăuți.
Pentru sprijinul pe care ni l-ați acordadat, noi vă spunem un sincer „Mulțumesc!”. La final de an, vă rugăm să ne spuneți părerea voastră despre activitatea noastră sau chiar să ne transmiteți propuneri pentru activități viitoare, prin completarea acestui scurt formular. Ne bucurăm de fiecare dată când cetățenii iau atitudine și ne transmit probleme locale sau soluțiile pe care ei le văd și pentru care sunt dispuși să se implice, dând din timpul și energia lor.
La mulți ani! Să avem un 2018 cât mai bun, cu reușite și cu tot mai mulți cetățeni cărora le pasă de societatea care-i înconjoară, dispuși să iasă din pasivitate și să contribuie la dezvoltarea comunității lor.
Cu prietenie,
Echipa „Rădăuțiul Civic”