Pe parcursul a cinci întâlniri care au avut loc în luna mai, 135 de elevi de liceu din Rădăuți au aflat o poveste reală despre putere cetățenilor din zona Rădăuți. În sala de clasă sau la Centrul Comunitar, doi reprezentanți ai asociației Rădăuțiul Civic, Cristina Cramariuc și Mara Perța, au tradus pe înțelesul lor concepte precum societate civilă, organizare comunitară, implicare comunitară, cheltuirea banului public, voluntariat, etc.
Au urmat apoi exemple de bună practică din comunitate: lacul Al. Sahia, un simbol al Rădăuțiului, care încă își caută stăpân pentru a redeveni un loc de promenadă și socializare, amenajarea Centrului Comunitar, newsletter-ul cetățeanului, creat cu scopul de transparentiza procesul decizional de la nivelul administrației locale, acțiuni precum campanii de donare de sânge sau de sprijin și colectare de fonduri pentru Casa de tip familial Universul copiilor sau a copiilor devaforizați (campania Ajută un copil să meargă la școală). Am continuat cu proiectul educației juridice pentru elevii de la Colegiul Tehnic Rădăuți, dar și cu exemplul implicării în comunitate prin Fondul de urgență (în timpul pandemiei) sau Fondul de Solidaritate, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Scopul activităților a fost acela de a-i familiariza pe elevi cu ceea ce înseamnă implicare comunitară și voluntariat și de a le forma comportamente civice proactive.
Tema a fost una de interes atât pentru cei 135 de elevi și patru profesori participanți, cât și pentru conducerea unității de învățământ care a asigurat resursele logistice.
Despre proiect
Academia de Organizare Comunitară este un proiect un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a facilita formarea a cinci noi grupuri civice și a peste 150 de persoane în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy din Rădăuți și localitățile învecinate.