ANALIZĂ: Câinii fără stăpân din Rădăuți – realitatea actuală și posibile soluții (implicare, adopții)

Later edit: Pentru că am primit numeroase telefoane în ultima perioadă, lăsăm mai jos numărul de la Adăpostul de Câini din Rădăuți.

În momentul realizării sondajului de la începutul anului 2018 „Tu ce îți dorești pentru Rădăuți în acest an?”, unele răspunsuri s-au referit și la aspectul câinilor fără stăpân din Rădăuți, așa că ne-am gândit să documentăm subiectul și să-l aducem în atenția locuitorilor municipiului nostru.

Care este situația actuală câinilor fără stăpân?

În luna noiembrie 2016, Consiliul Local, prin Hotărârea nr. 222/2016 a decis ca municipiul nostru să se asocieze cu o firmă pentru activitățile de capturare, transport și predare a câinilor comunitari până la momentul în care:

  • Serviciul Local de gestionare a câinilor fără stăpân de la nivelul Municipiului Rădăuți înființat prin HCL nr. 91/2015 va fi dotat cu utilaje și va angaja personal SAU
  • până la externalizarea acestui serviciu prin concesionare.

Anexa de la această hotărâre 222/2016 arată condițiile impuse de caietul de sarcini pentru realizarea acestei activități. În anul 2018, prin HCL  7/2018, s-a eliminat termenul de 6 luni prevăzut inițial, așa că această asociere este momentan pe durată nedeterminată, până la realizarea uneia dintre cele două condiții de mai sus.

Societatea SC TRIOCONSTRUCT SRL este cea a fost aleasă pentru desfăşurarea pe raza municipiului Rădăuţi a activităţilor de capturare, transport şi predare a câinilor comunitari.

Serviciul local de gestionar a cîinilor fără stăpân din mun. Rădăuţi a fost înfiinţat  în baza HCL 91 din 29.10.2015, hotărâre prin care s-a stabilit şi regulamentul de organizare şi desfăşurare a activităţii serviciului nou înfiinţat.

Iniţial activitatea de capturare a câinilor fără stăpân a  fost efectuată de  personal din cadrul Parcului Zoo Rădăuţi, o perioadă scurtă de timp a fost transferat  la SERVICII COMUNLE Rădăuţi, iar în prezent este din nou în subordinea Municipiului Rădăuţi, fiind gestionat de d-na Olenici Ana Angelica, responsabil Parc Zoo Rădăuţi, având funcţia de inspector de specialitate II, care ţine evidenţa  tuturor câinilor comunitari, completând registrele speciale conform prevederilor art. 22 din Regulamentul de organizare a Serviciului local de gestionare a a câinilor fără stăpân din Mun. Rădăuţi.

Câinii fără stăpân, capturaţi pe raza municipiul Rădăuţi, sunt transportaţi  în adăpostul special amenajat  pe Calea Cernăuţi, nr. 110, mun. Rădăuţi, într-o clădire (fost grajd) închiriată de la S.C.I.I.A în acest sens. În anul 2010, adăpostul pentru câinii comunitari a fost modernizat şi a primit autorizaţie sanitar-veterinară.

În prezent, autoritățile locale acoperă chiria pentru acest spațiu, utilitățile și o vaccinare anti-rabică, iar în Hală există 22 de țarcuri, cu o capacitate de aprox. 80 de câini. Cu toate acestea, cuștile sunt realizate prin implicarea Fundației „ALI pentru animale”. Sâmbătă, 26 mai, orele 11:00 – 14:00, Fundația invită toți rădăuțenii la o acțiune de voluntariat pentru repararea cuștilor, vopsirea lor. Acțiunea va avea loc la adăpostul de la adresa Calea Cernăuți, nr. 110. O acțiune similară va avea loc vineri, 1 iunie, orele 16:00 – 19:00.

Câteva cifre actuale. Cum poți sesiza centrul de ecarisaj?

O sesizare privind un câine fără stăpân poate fi făcută prin adresă trimisă prin e-mail la adresa Primăriei Rădăuți: [email protected] sau la numărul de telefon 0751 508 522 .

Probabil este greu de crezut, dar lunar se capturează în mun. Rădăuţi aproximativ 80 de câini comunitari (în luna aprilie au fost capturaţi 87 de câini). De curând, în data de 9 mai 2018, societatea TRIOCONSTRUCT S.R.L. din Botoşani a capturat 22 de câini fară stăpân.

În momentul de faţă, în adăpost sunt 364 de câini comunitari de îngrijirea cărora se ocupă trei persoane angajate de primărie, serviciile medicale fiind asigurate de medicul veterinar Lazăr Constantin. Capacitatea centrului de adăpost este de 420 de câini.

Despre cei care dau o mână de ajutor

Din sumele primite ca donații de la persoanele care au realizat adopții internaționale de la distanță și prin efortul susținut al celor implicați, Fundaţia „ALI PENTRU ANIMALE” condusă de d-na Alina Ioana Bibolariu contribuie zilinc cu 70 de kg de hrană pentru căţei care reprezintă cam jumătate din cantitatea necesară zilnic.

Mai mult decât atât, cu sprijinul medicilor veterinari Breher Bogdan, Asofie Delia şi colectivului de medici din Clinica veterinara „Salvați Animalele”, care în mod voluntar îşi oferă serviciile, Fundaţia a realizat deparazitarea, tratamentul, sterilizarea şi adopţia unui număr mare de câini comunitari.

În 2017  au fost sterilizaţi 260 de câini (120 de femele şi 140 de masculi ), au fost adoptaţi 480 de câini şi nu a fost eutanasiat niciun câine.

Regulile pentru proprietarii de câini / câinii cu stăpân

Căutând informațiile pentru acest articol, am găsit și un regulament pentru câinii care au stăpân. Aici ni se arată printre alte obligații pe care le au proprietarii de câini (detalii aici: HCL 127/2015) că:

  • neridicarea dejecțiilor câinilor plimbați pe domeniul public este contravenție și se amendează cu amendă între 100 – 300 de lei.
  • abandonarea câinilor este contravenție și se amendează cu amendă între 800 și 1600 de lei. 

Amenzile pot fi aplicate de personalul împuternicit al Primarului Mun. Rădăuți sau de Poliția Locală. Dacă vedeți astfel de fapte, sunați la Poliția Locală la numărul: 0230 567 299

Cum pot cetățenii să se implice în problema câinilor fără stăpâni?

Serviciului local de gestionare a  câinilor fără stăpân din mun. Rădăuţi primeşte nenumărate sesizări, însă, oricâte capturi se fac si oricâte planuri de activitate se realizează, problema câinilor fără stăpân nu  este nici  pe departe rezolvată atâta vreme:

  1. cât cetăţenii îşi vor abandona câinii pe străzi
  2. cât nu se  va face un plan de sterilizare a tuturor câinilor fără stăpân din partea autorităților locale;
  3. cât vor exista persoane care să adăpostească un număr foarte mare de câini în condiţii improprii şi care bineinţeles se înmulţesc necontrolat etc.

Pentru a adopta un câine fără stăpân, orice doritor se poate prezenta la adapostul de  pe Calea Cernăuţi, nr. 110, mun. Rădăuţi, între orele 12:00-14:00 sau poate solicita relaţii la nr. de telefon 0751 508 522, urmând ca, după ce face dovada că are  un spaţiu de 2/2 mp la curte sau apartament unde să ţină căţelul, să completeze formularul de adoptie care îi va fi pus la dispoziţie  de personalul angajat de la adăpost.

Formularele de revendicare/adopţie a unui căţel  pot fi descărcate şi de pe site-ul Primăriei Rădăuţi, la secţiunea HCL-uri, accesând anexele  HCL 91 din 29.10.2015. Pentru a ușura procesul, am descărcat și publicat noi aici aceste formulare: 

Acum că informația e mai accesibilă, vă încurajăm să susținem cu toții un Rădăuți civilizat și responsabil, unde reușim să creăm condiții cât mai bune chiar și pentru animalele fără stăpân.

Mulțumiri celor care au ajutat la scrierea acestui articol, pentru a aduce informația mai aproape: Cristina Cramariuc, Alina Bibolariu, Cristian Coleasca, Luca Ciubotaru.

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20