Youth4Community – Tineret pentru comunitate reprezintă primul proiect Erasmus+ din cadrul Asociației Rădăuțiul Civic și urmărește să îi învețe pe tineri cât de importantă este participarea activă în contextul democrației actuale. Partea teoretică, ce ține de formarea educației civice este conturată de activitatea practică, mai exact ateliere cu traineri specializați în folosirea instrumentelor civice. Pentru a înțelege atât politica internă, cât și cea externă sunt organizate întâlniri cu membrii ai autorităților locale, iar în luna mai este programat un tur la București, unde tinerii vor vizita instituții precum Parlamentul și le vor adresa întrebări parlamentarilor.
Prin intermediul unui interviu vor fi aleși 30 de beneficiari cu vârsta cuprinsă între 13 și 20 de ani. Sunt căutați tineri care vor să aducă o schimbare și sunt dispuși să meargă mai departe cu proiectul conturat în timpul atelierelor practice. Firul roșu al propunerii finale se va construi pe părerile și vocile tinerilor. Astfel, Asociația Rădăuțiul Civic le va oferi instrumentele necesare pentru a învăța cum să obțină aceste lucruri sau care sunt oportunitățile, dar și pașii necesari pentru a crea un proiect de finanțare. Un exemplu de proiect ar fi o zonă de agrement, un parc pentru toată lumea, dar în special pentru cei tineri care au nevoie de un loc în care să își desfășoare activitățile; o zonă unde pot privi filme în aer liber, unde pot cânta la chitară sau unde pot merge cu bicicleta.
Programul începe în luna martie și se desfășoară pe parcursul a nouă luni. Acesta constă în ateliere despre principiile de organizare ale comunității și folosirea instrumentelor civice. Tinerii vor învăța să comunice împreună și să creeze o listă de cerințe, pe care o vor dezbate la întâlnirile cu autoritățile locale. Scopul este crearea unei comunități de tineri uniți care își doresc același lucru și luptă pentru a-l obține.
„Vrem să le arătăm tinerilor că există anumite instrumente civice pe care le pot folosi pentru a obține informații de la autoritățile locale sau pentru a cere anumite modificări. Și dorim să le arătăm că vocea lor contează, dar nu este suficient doar să ceri, trebuie să și faci” menționează Lena Anfimov, coordonatoarea proiectului.
Dacă vrei să te înscrii trebuie doar să completezi acest formular și să ai dorința de a duce proiectul la bun sfârșit. Participarea este gratuită, deoarece costurile sunt acoperite de fondurile Erasmus. Însă criteriile de bază ale beneficiarilor sunt definite de voință, participare activă, interesul față de voluntariat și dorința de a-și face vocea auzită. Pentru a vedea mai multe detalii despre programul activităților apăsați .
.
Lasă un răspuns