Ce au răspuns autoritățile locale și ce măsuri sunt promise pentru situația deșeurilor de la târgul auto din Rădăuți

După acțiunea de ecologizare pe râul Bahnean și curățarea zonei de la târgul auto, am transmis autorităților locale o petiție cu mai multe soluții propuse, printre care:

 1. Instalarea unor pubele funcționale și colectarea gunoiului în mod constant;
 2. Aplicarea de amenzi celor care aruncă deșeuri de către Poliția Locală
 3. Instalarea unui gard viu, ca deșeurile să nu mai fie luate de vânt și duse în canalul râului Bahnean.

 

Colegii noștri au fost la ședința de Consiliu Local de joi, 26 aprilie și au prezentat aleșilor aceste soluții. Între timp Primăria Rădăuți ne-a răspuns la petiție prompt și ne-a spus următoarele:

 1. În fiecare zi de luni, angajații Primăriei și Servicii Comunale SA vor curăța acea zonă.
 2. Primăria își ia angajamentul ca din această săptămână să suplimenteze numărul de coșuri de gunoi de la târgul auto;
 3. Poliția Locală va fi prezentă săptămânal în zilele de vineri și duminică pentru a aplica amenzile prevăzute de HCL 176/2012 celor care aruncă deșeurile în natură.

Aici regăsiți răspunsul integral al primăriei.

La ședința de Consiliu Local de joi, aleșii ne-au informat că zona pârâului Bahnean nu este în responsabilitatea Primăriei, ci a instituției Apele Române. Mai jos vedeți discuția din ședința de Consiliu Local.

Domnul Viceprimar ne-a anunțat că soluția împrejmuirii târgului mai durează, fiind vorba de o investiție, iar o soluție pe care o propune este instituirea unei taxe de ecologizare. 

În prezent, acestea sunt taxele pentru participanții la târgul auto / târgul de vineri:

Apreciem răspunsul instituțiilor și faptul că am putut dialoga pe acest subiect, dar credem că nu este nevoie de o taxă de ecologizare, cât timp:

 1. participanții la târg ar avea toate condițiile pentru a nu arunca gunoiul pe jos (pubele suficiente și vizibile, funcționale)
 2. avem o Hotărâre de Consiliu Local (176/2012) care prevede amenzi care pot fi aplicate de: Poliția Rădăuți, Poliția Locală, Jandarmeria Rădăuți sau chiar de angajați din Departamentul tehnic al Primăriei și care spune următorul lucru:

Art. 5 lit. a) pct. 15:

„Aruncarea în locuri publice de resturi alimentare, resturi de ț igări, coji de semințe, bilete de călătorie, hârtii, sticle, borcane, ambalaje sau deș euri de orice fel și nedepunerea lor în coșurile de gunoi, în pubele sau containere de colectare este contravenție și se amendează cu 100 – 500 de lei (persoane fizice) sau 200 – 1000 de lei (persoane juridice)”.

Vă invităm și pe dumneavoastră să urmăriți situația, dacă aceste lucruri se întâmplă și să ne transmiteți noutăți pe pagina noastră de facebook sau la adresa radautiulcivic@gmail.com.

Pentru aplicarea amenzilor de mai sus, vă încurajăm să sesizați instituțiile competente:

 • Poliția Locală poate fi sunată la 0230 567 299
 • Poliția Rădăuți (MAI): 0230 561 010
 • Jandarmeria Rădăuți: 0230 560 339, Strada Calea Bucovinei nr. 23-25.
 • Compartimentul tehnic al Primăriei la: 0230 561 140 (numărul Primăriei)

Mai jos regăsiți înregistrarea ședinței de Consiliu Local cu secvența discuției despre ecologizare:

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile, mulțumim autorităților pentru deschiderea la dialog și vă invităm și pe dumneavoastră să urmăriți situația.

Comments

comments

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. După demersuri repetate ale cetățenilor din zona târgului auto din Rădăuți, acesta este împrejmuit de autorități, pentru rezolvarea problemei deșeurilor din zonă - Rădăuțiul civic

Comments are closed.