După demersuri repetate ale cetățenilor din zona târgului auto din Rădăuți, acesta este împrejmuit de autorități, pentru rezolvarea problemei deșeurilor din zonă

Contexul demersurilor civice

În urmă cu 8 luni, pe 20 aprilie 2018, grupul nostru civic, la inițiativa cetățenilor din zona târgului auto Rădăuți, atrăgea atenția asupra problemei grave a deșeurilor din acea zonă și asupra felului în care întreaga zonă rămâne după fiecare zi de târg de vineri sau duminică. Într-un articol intitulat „Târgul, pubelele și dorința de a avea un oraș mai civilizat – ce am cerut autorităților locale”, am arătat în detaliu autorităților care sunt problemele și am cerut următoarele lucruri, prin prima adresă (Adresa nr. 1):

  • suplimentarea numărului de pubele și înlocuirea celor vechi (instalate acolo de ani de zile, distruse complet, ruginite);
  • aplicarea de amenzi celor care aruncă deșeuri în zona târgului auto și chiar în albia pârâului;
  • instalarea unui gard viu, astfel încât deșeurile să nu mai ajungă în albie sau ridicarea imediată a acestora;

Am indicat și Hotărârea de Consiliu Local care prevede că „Aruncarea în locuri publice de resturi alimentare, resturi de ț igări, coji de semințe, bilete de călătorie, hârtii, sticle, borcane, ambalaje sau deș euri de orice fel și nedepunerea lor în coșurile de gunoi, în pubele sau containere de colectare este contravenție și se amendează cu 100 – 500 de lei (persoane fizice) sau 200 – 1000 de lei (persoane juridice)”. Amenzile pot fi aplicate de poliția locală Rădăuți, poliția Rădăuți (MAI), jandarmerie sau chiar de personal din cadrul Primăriei.

După fiecare zi de târg, până când deșeurile lăsate în urmă de participanți erau strânse, toate ajungeau în albia pârâului „Bahnean”. După o ecologizare a albiei pârâului „Bahnean” din data de 14 aprilie, zona arăta impecabil. La o zi după, tot efortul făcut s-a constatat că a fost în zadar.

Adrese, răspunsuri și perseverență

După prima adresă trimisă de grupul nostru către autorități, colegii noștri au fost prezenți la următoarea ședință de Consiliu Local, unde autoritățile au fost deschise la această problemă. Răspunsul autorităților a fost că zona pârâului respectiv nu este în responsabilitatea Primăriei, ci a instituției Apele Române.  Fiind vorba de împrejmuirea târgului auto, ni s-a spus că o astfel de investiție se va realiza doar dacă există bani și că de acum încolo, Poliția Locală își va face treaba și va aplica amenzi celor care aruncă deșeuri.

Primul răspuns scris al Primăriei:

O altă soluție propusă de domnul viceprimar a fost instituirea unei taxe de ecologizare, soluție pe care am considerat-o neoportună. Pentru ca cetățenii să nu mai arunce deșeuri în acea zonă, este suficient ca ei să aibă condițiile pentru asta (pubele suficiente și plasate corespunzător) și, dacă nici în acest caz nu se respectă mediul, poliția locală are obligația de a acționa, aplicând amenzi. 

După acea discuție de la finalul lunii aprilie, nu s-a mai auzit nimic de această investiție sau de vreo soluție pentru târgul auto.

Noi adrese, prin care cetățenii din acea zonă cer respectarea promisiunilor

La finalul lunii mai 2018, cetățenii din acea zonă fac o nouă adresă (Adresa nr. 2) către Primărie, unde arată că față de cele de mai sus, promise în primul răspuns s-au înregistrat următoarele progrese, prea mici însă pentru a rezolva cu adevărat problema:

  • Săptămâna trecută (luna mai 2018), pentru prima dată s-a aplicat o amendă pentru aruncarea deșeurilor, de 200 de lei (deci, se poate, dacă se vrea), în condițiile în care în 2017 și 2018 (până la acea dată) nu a fost aplicată nicio amendă.
  • au fost montate suplimentar trei containere din tablă, dar acestea sunt neaccesibile și insuficiente celor care ar trebui să arunce deșeurile în containere (participanții de la târg);

După alte două adrese ale cetățenilor (Adresa nr. 3 și Adresa nr. 4), în luna iulie 2017, Consiliul Local decide să efectueze această investiție și adoptă în data de 12 iulie 2018 o Hotărâre de rectificare a bugetului prin care este inclusă această investiție, inițial în valoare de 161.044 lei.

 

În luna octombrie, la final, tot întrebând ce s-a mai întâmplat cu acest proiect, Consiliul Local adoptă indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investiției la târgul auto.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.60 MB]

.

Conform proiectului de mai sus, împrejmuirea ar trebui făcută cu fundație de beton de 60 de centrimetri. 

În data de 4 noiembrie, primarul Municipiului Rădăuți anunță că primăria va aloca 63.000 de lei pentru împrejmuirea târgului auto și pentru rezolvarea problemei deșeurilor. 

În aceste zile, s-a pus în practică această investiție. O fundație de beton exista deja, și un gard din fier, dar plasele au fost puse alături de gardul existent. 

Am scris toată această poveste pentru a arăta că cetățenii pot pune subiecte pe agenda publică, că nu este simplu și de multe ori, în noianul de hârtii și de proceduri birocratice, mulți dintre cetățenii care au o problemă renunță.

Nu trebuie să se întâmple asta. După drumuri la primărie și consiliul local, după 5 petiții trimise, speranța noastră este ca prin această investiție, chiar să se rezolve problema deșeurilor de la târgul auto și credem în continuare că prin pubele montate corespunzător și agenți ai poliției locale care să își îndeplinească corespunzător atribuțiile, lucrurile se pot schimba. 

Felicitări cetățenilor din acest cartier care au luat atitudine și le mulțumim autorităților pentru că au fost deschise la problemele cetățenilor, consilierilor locali și domnului viceprimar care au mers pe teren și s-au interesat de acest subiect.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Raportul de activitate al anului 2018, un an al implicării civice în Rădăuți - Rădăuțiul civic

Comments are closed.