Raportul de activitate al anului 2018, un an al implicării civice în Rădăuți

Dragi prieteni,

Vă prezentăm raportul de activitate al grupului nostru civic pentru anul 2018 și raportul financiar. A fost un an plin de activități, cu reușite, provocări, însă tot ceea ce veți vedea mai jos nu ar fi fost posibil fără implicarea voastră și fără sprijinul dat unor idei, unor cauze.

Am pregătit un rezumat al activității noastre din anul 2018 în imagini. Sperăm că anul ce tocmai a început să fie unul și mai bun. Noi vom rămâne dedicați misiunii noastre, ca și până acum: să contribuim la un Rădăuți cu cetățeni activi și responsabili, educați, cu spirit civic și cărora le pasă de orașul lor, implicându-se pentru binele lui. Cu toții ne dorim un Rădăuți modern, îngrijit, dezvoltat, în care fiecare membru al comunității să ducă un trai cât mai bun, dar ține și de noi să ajungem acolo.

În luna septembrie 2018, grupul nostru de inițiativă a devenit Asociația „Rădăuțiul Civic”. La link-ul anterior veți regăsi toate datele asociației și statutul ei. Dreptul de asociere este un drept fundamental și sperăm ca în acest fel, să reușim ca acțiunile comunitare, civice să aibă și mai mult impact pe viitor.

Acțiunile noastre au fost realizate în acest an în 5 mari direcții, toate subscrise misiunii grupului nostru de a stimula cetățenia activă pentru dezvoltarea comunității locale:

I. Activitatea civică pe direcții de acțiune

1. Bună guvernare locală

 • sondajul realizat la începutul anului 2018 pentru a vedea ce își doresc rădăuțenii pentru acest oraș;
 • sesizarea Consiliului Județean cu starea jalnică a drumului județean ce leagă Rădăuțiul de Frătăuți, Bilca, Vicov – o petiție semnată de peste 200 de săteni;
 • adrese către Primărie pentru rezolvarea problemei deșeurilor de la târgul auto. După insistențe, petiții semnate de locuitorii din zonă, prezențe la Consiliul Local a fost suplimentat numărul de pubele și a fost îngrădit târgul;
 • o analiză a situației câinilor fără stăpân din Rădăuți și propunerea unor soluții.
 • monitorizarea respectării de către primăriile din județul Suceava a unor obligații minime de transparență.
 • campania civică prin care am solicitat Primăriei și Consiliului Local să redea lacul și insula Al. Sahia rădăuțenilor. Grupul nostru a realizat o investigație unică în Rădăuți, arătând toată cronologia juridică a lacului, cum a ajuns el în paragină, cine și cui a concesionat terenul, ce greșeli s-au făcut de către autorități de-a lungul timpului și care sunt soluțiile. După o petiție semnată de 500 de rădăuțeni, lacul a fost curățat, iar după alte adrese, în luna ianuarie 2019 contractul de concesiune a lacului valabil până în 2062 a fost reziliat. Victoria a fost de partea cetățenilor!

2. Digitalizare

 • După concursul „Hai să digitalizăm orașul” din anul 2017, elevii câștigători au lucrat în echipe și au lansat aplicația mobilă „e-Rădăuți”, o aplicație unică la nivelul regiunii care își propune să ajute cetățenii prin oferirea de informații utile, dar și să promoveze Rădăuțiul în ochii turiștilor.
 • am atras atenția asupra birocrației de la starea civilă din Rădăuți și ne-am oferit să digitalizăm gratuit formularele acestui serviciu.

3. Domeniul social – educațional

 • Martie 2018, prima campanie de donare de sânge organizată de Rădăuțiul Civic, 54 de donatori prezenți.
 • Atelier de educație civică – ABCivic – discuții despre drepturile și obligațiile noastre, în calitate de cetățeni
 • A doua ediție a activității „Voluntar pentru Rădăuți” – un târg de voluntariat unde au fost prezente asociații din Rădăuți, grupuri de inițiativă, consiliile elevilor și chiar voluntarii ISU Suceava care au susținut cursuri de prim ajutor pentru participanți.
 • Lansarea programului de mentorat pentru copiii de la casa de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuți, cu mentori dedicați din Rădăuți. Programul are deja primele rezultate și activitățile continuă.
 • Acțiune caritabilă pentru două familii din Rădăuți – campanie de donare de sânge și spectacol caritabil, alături de Clubul lui Tigrilă.

4. Mediu

 • plantarea a 200 de puieți la azilul de bătrâni din Rădăuți, cu participarea autorităților locale și județene
 • ecologizarea zonei târgului auto din Rădăuți și a pârâului Bahnean;
 • analiza datelor puse la dispoziție de instituțiile publice (Garda de mediu, spitalul Rădăuți, primăria Rădăuți) cu privire la subiectul formaldehidei.

5. Istorie și cultură locală

 • propunerea înaintată către Primăria Rădăuți de amplasare a unor panouri cu fotografii vechi, pentru promovarea istoriei orașului.
 • vizită tematică la Templul Evreiesc, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei locale.
 • vizită în nordul Bucovinei a unui grup de tineri rădăuțeni pe traseul Storojineț (oraș înfrățit în 2018 cu Rădăuțiul), Cernăuți, Hotin, Mahala;
 • vizită organizată la Muzeul Etnografic din Rădăuți;
 • „La pas, prin Rădăuțiul de altădată” – o primă întâlnire cu domnul Dragoș Băncescu, pentru cunoașterea frumuseții pierdute a orașului și a locurilor de altădată și istoriei lor.

II. Raportul financiar al grupului civic

Transparența este una dintre valorile noastre și deseori ONG-urile au ajuns să aibă o imagine negativă în societate din lipsa acestei transparențe. Am creat acest grup civic pentru că ne iubim orașul și credem că e și de datoria noastră să facem ceva pentru el.

Probabil că suntem prima și singura asociație din Rădăuți care își prezintă un raport financiar, cu venituri și cheltuieli în mod public. Toate activitățile noastre au fost susținute din contribuția membrilor grupului și din donațiile celor care au crezut și cred  în ideea că cetățenii sunt puternici atunci când lucrează împreună, punând laolaltă experiențe, cunoștințe diferite, energie și speranță pentru cauze bune. Mai jos vei regăsi lista cu veniturile și cheltuielile noastre și vă stăm oricând la dispoziție dacă aveți întrebări.

Ai ajuns până la finalul acestui raport pentru că îți pasă. A fost un an plin, dar a fost unul în care ne-am cunoscut mai bine și am înțeles că avem puterea de a face o schimbare, atât cât ține de noi, pentru un Rădăuți mai bun. Dacă rezonezi cu ce am făcut până acum, cu valorile noastre și cu activitățile desfășurate, poți să ne susții, să putem face acest lucru în continuare, cu mai mult impact. Poți face asta prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit (dacă ești salariat) – bani care dacă nu sunt direcționați către un ONG, merg oricum la stat sau prin donații. Mai multe detalii aici: https://www.radautiulcivic.ro/sustine/.

Cu speranță, pentru o comunitate mai bună,

Echipa Rădăuțiul Civic

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 2

 1. [ANALIZĂ] Defrișarea spațiului verde din fața fabricii de mobilă Rădăuți - o explicație detaliată - Rădăuțiul civic
 2. Defrișarea spațiului verde din fața fabricii de mobilă Rădăuți - JurnaldeRadauti.ro

Comentariile sunt închise.