UPDATE – Am reușit – o victorie civică de etapă.
În data de 23 ianuarie 2019, contractul de concesiune privind lacul a fost reziliat, după numeroasele mesaje ale cetățenilor.
Lacul (luciul apei) – concesionat până în anul 2062
Consilierii locali vor avea din nou pe masă proiectul de Hotărâre de Consiliu Local prin care se propune rezilierea contractului de concesiune privind lacul (luciul apei). Acest contract a fost încheiat în luna iulie 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, adică până la data de 1 august 2062, în vederea „amenajării și extinderii construcției”, adică în vederea construirii acelei terase de beton existente astăzi.
Contractul, dar și legislația în materie prevede că nerespectarea obligațiilor contractuale de către concesionar (firma SC Apollo SRL deținută de fostul primar, Aurel Olărean), concedentul (primăria) poate rezilia contractul. E cât se poate de simplu. Tot în contract se stipulează că la încetarea contractului (indiferent de motiv – ajungere la termen sau reziliere, cum e cazul de față), terenul (adică suprafața lacului) se restituie primăriei, bunurile mobile se restituie concesionarului (SC Apollo SRL), iar bunurile imobile sunt cumpărate de concedent.
Având în vedere că extinderea terasei s-a făcut în mod ilegal, conform informațiilor aflate până în prezent, fără autorizație de construire, considerăm că primăria are dreptul de a reintra direct în posesia lacului, fără nicio altă obligație. Mai jos este o imagine cu terasa construită pe lac, fără autorizație de construire.
În anul 2016, firma Apollo SRL deținută de Aurel Olărean a vândut firmei AVACONSULTING SRL (deținută de Vlad-Alexandru Anton, asociat al consilierului local Cătălin Miron în afacerea Farmarom) atât clădirea de pe insulă, cât și terasa construită pe lac pentru suma (trecută în acte de aprox. 70.000 de euro).
Pentru simplul fapt că SC Apollo SRL nu și-a respectat obligațiile din contractul de concesiune de a folosi terenul potrivit scopului în care a concesionat, nu și-a respectat obligațiile de protecție a mediului și nici de conservare a patrimoniului, Consiliul Local are dreptul să-i rezilieze contractul și să reintre în posesia terenului privind lacul. Sperăm ca de această dată consilierii locali să aibă maturitatea să ia această decizie, pentru rădăuțeni, nu pentru interese personale sau de grup. Așteptăm ședința de miercuri.
Mai jos este extrasul de Carte Funciară obținut de grupul nostru civic de la Biroul de Cadastru Rădăuți:
Din extras se observă că nicio companie privată nu are niciun drept de proprietate asupra lacului.
Contractul privind insula – ajuns la termen. Care sunt pașii următori?
În privința insulei, după ședința din decembrie în care a lipsit un vot pentru rezilierea contractului care era valabil până la data de 2 ianuarie 2019, acel termen s-a împlinit deja. Prin urmare, contractul încheiat pe 25 de ani (2 ianuarie 1994 – 2 ianuarie 2019) a ajuns la termen, cu o administrație locală care timp de ani de zile nu a fost capabilă să sancționeze nici măcar cu un leu firma care și-a bătut joc de insulă. Ba mai mult, așa cum am arătat în investigația făcută de grupul nostru în premieră în luna iunie, Primăria a mai plătit și cheltuieli de judecată firmei Apollo (cea care a lăsat în paragină lacul și insula) în valoare de 1.000 de lei și alte 2.000 de lei către AVACONSULTING, după ce acțiunea în instanță a fost formulată greșit de primărie – total 3.000 de lei din banii rădăuțenilor aruncați pe un proces formulat greșit.
Aici, povestea e mai stufoasă. În 1993 a fost concesionată insula (250 de mp) către SC Carlos SRL. Aceasta a intrat în insolvență, a fost executată silit, iar clădirea de pe insulă a fost adjudecată de SC Apollo SRL (firma fostului primar Olărean). În 2009, primăria a încheiat un nou contract de concesiune (continuator al celui din 1993) între primărie și SC Apollo SRL.
Extrasul de carte funciară solicitat de Rădăuțiul Civic de la Biroul de Cadastru Rădăuți privind insula este mai jos:
Din extrasul de carte funciară rezultă că firmele APOLLO sau AVACONSULTING nu au niciun drept de proprietate asupra terenului insulei (concesiunea care a ajuns la termen în 2019 viza terenul), firma AVACONSULTING fiind proprietară doar a clădirii de pe insulă.
Contractul din 2009 privind insula prevede că la încetarea contractului, firma returnează primăriei, „în deplină proprietate, bunurile de retur teren în suprafață de 250 mp, în mod gratuit și liber de orice sarcini”.
Așadar, acum, după ce contractul privind insula a ajuns la termen, SC Apollo SRL trebuie să returneze primăriei dreptul de folosință asupra insulei, liberă de orice sarcini. Contractul menționează că primăria va trebui să cumpere bunurile imobile de la concesionar (clădirea), însă între timp ea a fost vândută de Apollo către AVACONSULTING.
Primăria Municipiului Rădăuți a anunțat că a notificat firma SC Apollo SRL pentru a preda terenul insulei, așa cum scrie în contract. În funcție de răspunsul acesteia, va acționa sau nu în instanță firma Apollo pentru a solicita predarea terenului. Sperăm ca de această dată acțiunea să fie făcută cum trebuie, iar procesele să nu mai fie pierdute de primărie.
Decembrie 2018 – un vot a lipsit pentru rezilierea contractelor
Luna trecută, la ședința Consiliului Local din 20 decembrie, a lipsit 1 vot pentru a adopta rezilierea contractelor de concesiune păguboase din zona Al. Sahia. Nu ne interesează disputele politice dintre actualul primar, foștii primari și alți consilieri locali. Problema lacului trebuia rezolvată din prima ședință de când aleșii noștri au ajuns pe aceste funcții, indiferent de culoarea lor politică (din 2016, stimați actuali aleși locali!). Legea permite Consiliului Local să rezilieze orice contract nerespectat. Nu apreciem nici abordările populiste ale unor consilieri care din 2016 nu s-au interesat de subiect, dar acum, când acesta e în atenția publicului spun că „e o perlă a Rădăuțiului”. Era o perlă adusă în bătaie de joc încă de la începutul mandatelor voastre, dar nu v-a păsat. Votul pentru rezilierea contractelor a fost de 12 voturi pentru, 1 împotrivă (consilierul local ALDE Petru Carcalete) și 4 abțineri (consilierii locali PNL: Codruțu Cojocar, Marius Grijincu, Dan Mutrescu și Ciprian Țarevici), iar pentru ca acele contracte să fie reziliate era nevoie de 13 voturi.
Motivele invocate de cei 5 sunt că primăria ar trebui să acționeze în instanță firmele respective, chiar dacă legea permite consiliului local să rezilieze niște contracte nerespectate. Insula este concesionată până la 2 ianuarie 2019. Am explicat toată situația juridică pe înțelesul tuturor, suntem convinși că foarte puțini consilieri au citit acele explicații. În decembrie, lipsa de asumare și certurile politice locale au câștigat, în detrimentul unui demers asumat de rezolvare a acestei probleme care trenează de atâția ani.
Un alt motiv invocat de consilierii care s-au abținut sau au votat împotriva rezilierii contractelor este faptul că terenurile sunt de fapt în proprietatea statului, nu a Municipiului Rădăuți. Primăria nu a făcut demersurile pentru înscrierea în cartea funciară (în extrasele de Carte Funciară de mai sus apare Statul Român), însă bunurile (parcul, lacul și insula) au fost atestate ca aparținând domeniului public al Municipiului Rădăuți încă din anul 2001 prin Hotărârea de Guvern nr. 1357/2001 care atestă inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Rădăuți. Așadar, motive pentru a evita asumarea unei decizii vor fi mereu, mai grea este rezolvarea problemelor locale.
[gview file=”https://www.radautiulcivic.ro/wp-content/uploads/2019/01/Anexa-nr.-5-domeniul-public-al-Mun.-Rădăuți.pdf”]
Le mulțumim tuturor cetățenilor care au fost alături de noi în acest demers. În iunie 2018, peste 500 de rădăuțeni au cerut primăriei să rezolve problema aceasta, iar la scurt timp, autoritățile au curățat lacul. Povestea merge mai departe – lacul și insula trebuie redate rădăuțenilor!