Judecătoria Rădăuți a respins astăzi pretențiile AVACONSULTING SRL asupra insulei „Al. Sahia”. Terenul este și rămâne al rădăuțenilor! Hotărârea nu este definitivă

Astăzi, 16 iunie 2020, a avut loc un nou termen al litigiului în care compania S.C. AVACONSULTING SRL condusă de domnul Vlad Anton a dat în judecată Municipiul Rădăuți, cerând recunoașterea unui drept de proprietate asupra terenului insulei „Al. Sahia”.

În luna februarie a acestui an, am depus o cerere de intervenție accesorie, prima de acest fel depusă vreodată de Asociația Rădăuțiul Civic. Această cerere de intervenție accesorie susține apărarea primăriei, pe care noi am considerat-o insuficient argumentată și este în apărarea domeniului public al orașului, față de pretențiile AVACONSULTING SRL cu privire la recunoașterea unui drept de proprietate asupra insulei. Regăsiți textul său integral aici.

Inițial, acțiunea deschisă de AVACONSULTING SRL a fost introdusă greșit, la Tribunalul Suceava, instanță care și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Rădăuți, iar în luna martie 2020, ca urmare a instituirii stării de urgență, cauza a fost suspendată, următorul termen fiind stabilit pentru ziua de astăzi.

Intrarea din spate a Judecătoriei Rădăuți

Între timp, AVACONSULTING SRL a cerut strămutarea cauzei la o altă instanță de judecată, însă cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Suceava acum 5 zile, în data de 11 iunie 2020.

În urma depunerii cererii de intervenție accesorie, Asociația Rădăuțiul Civic a fost citată pentru astăzi și a fost reprezentată de Luca Ciubotaru, președintele asociației care s-a prezentat la Judecătoria Rădăuți. Primăria Rădăuți a fost reprezentată de consilierul juridic al primăriei, iar AVACONSULTING SRL de doamna avocat Oana Rusu.

Astăzi, la Judecătoria Rădăuți, asociația noastră a susținut că există un interes public pentru ca o asociație civică, independentă, care promovează cetățenia activă și buna guvernare locală și care are în statutul ei și protejarea patrimoniului urbanistic – arhitectural să apere domeniul public al orașului și, mai mult de atât, am susținut că această cerere nu este depusă doar în numele unui ONG, ci în numele întregii comunități rădăuțene care este revoltată de starea în care a ajuns parcul, lacul și insula Al. Sahia din neglijența autorităților locale și din interesele unor companii private.

După expunerea acestor motive, cererea noastră de intervenție a fost admisă în principiu, apoi s-a trecut la judecarea fondului cauzei. Colegul nostru, Luca Ciubotaru, președintele Asociației Rădăuțiul Civic, a susținut toate argumentele scrise în cererea de intervenție accesorie, explicând de ce un bun proprietate publică nu poate fi înstrăinat și nu poate ajunge în proprietatea unei companii în urma unui contract de concesiune, proprietatea publică fiind protejată chiar de Constituția României. La fel a făcut și consilierul juridic al Primăriei Rădăuți, în contradictoriu cu reclamantul, AVACONSULTING SRL.

După respingerea unui interogatoriu solicitat de reclamantă, instanța a rămas în pronunțare, iar astăzi, pe portalul instanțelor de judecată a fost publicată soluția dată de instanță, pe care o regăsiți mai jos.

Pretențiile AVACONSULTING au fost respinse de Judecătoria Rădăuți. Este o victorie a cetățenilor Rădăuțiului, una de etapă. Va urma motivarea hotărârii, care nu este definitivă și care poate fi atacată cu apel la Tribunalul Suceava, însă vom susține principiile elementare de drept și de bun simț până la final!

Prezentul litigiu – o falsă piedică pentru autorități în a clarifica lucrurile și a face ceva în privința lacului

Pentru a simplifica lucrurile, schema de mai jos cu o fotografie de deasupra lacului explică exact situația juridică de acolo:

 • zona A – zonă din lacul Al. Sahia care nu a fost niciodată concesionată și pe care Primăria Rădăuți ar fi putut-o îngiji în voie, la fel și întreg parcul;
 • Zona B – zona concesionată în anul 2013, pentru 49 de ani (până în anul 2062) către firma SC APOLLO SRL (firma fostului edil Aurel Olărean)
  • acest contract a fost reziliat în ianuarie 2019 de Consiliul Local, după cererile repetate ale Asociației Rădăuțiul Civic și după transmiterea unei petiții semnate de către 500 de rădăuțeni;
  • pe această suprafață, a fost construită o terasă de beton în mod ilegal (fără autorizație de construire), terasă pentru care, primăria care are drepturi depline asupra acelei suprafețe de teren ar fi putut face demersuri de demolare a ei.
 • Litera C (clădirea) și zona D (terenul insulei) – aspectele care fac obiectul litigiului cu AVACONSULTING SRL
  • AVACONSULTING SRL este proprietara clădirii, pe care a cumpărat-o de la SC APOLLO SRL;
  • terenul insulei (zona D) este în domeniul public al Rădăuțiului. Astăzi, Judecătoria Rădăuți a confirmat că acel teren este și aparține rădăuțenilor.
  • conform contractului de concesiune ajuns la termen în ianuarie 2019, clădirea respectivă trebuia să fie cumpărată de primărie la final, însă AVACONSULTING a cerut un preț de 100.000 de euro (conform celor auzite), iar primăria nu a mai făcut niciun demers – evaluare independentă, acțiune în instanță.

Am scris mai sus o falsă piedică pentru autorități pentru că în momentul în care am solicitat autorităților locale să facă ceva în vederea salvării acestei zone, singurul răspuns primit a fost că există acest litigiu. Or, vedem că litigiul viza doar o parte din această zonă.

Ce e de făcut?

Indiferent de cursul litigiului cu AVACONSULTING SRL privind insula, încă așteptăm ca Primăria Rădăuți să iasă din pasivitate și să introducă acțiune pentru demolarea terasei ilegal construite. Acesta este un prim pas către stabilirea normalității.

Apoi, după clarificarea litigiului cu AVACONSULTING, primăria trebuie să pună în aplicare clauzele contractuale și să intre în posesia clădirii de pe insulă, potrivit contractului. Ulterior, va putea investi și readuce la viață acest loc drag nouă, tuturor.

Vom urmări îndeaproape subiectul și mulțumim tuturor rădăuțenilor care ne-au susținut în acest demers și întregii comunități civice din Rădăuți. Lacul este al cetățenilor și în anul 2020 nu mai putem tolera bătaia de joc în care a ajuns! Ne bucurăm că astăzi s-a făcut un pas către normalitate și împărtășim această bucurie cu fiecare dintre voi!

Pentru mai multe detalii și context – o poveste complicată cu un istoric bogat

Încă de acum 2 ani de zile, Asociația Rădăuțiul Civic a publicat mai multe analize prin care a explicat într-un limbaj cât mai simplu cum a ajuns lacul din Rădăuți, un simbol al orașului de altădată în starea degradată de astăzi.

În luna iunie 2018 (click) am arătat ce „operațiuni” s-au făcut și cum au trecut contractele de concesiune sau proprietățile de la o firmă la alta (SC Carlos SRL – SC APOLLO SRL, iar acum SC AVACONSULTING SRL).

În luna ianuarie 2019, contractul de concesiune privind insula a ajuns la termen, iar în urma unei petiții semnate de peste 500 de rădăuțeni (detalii aici – click), Consiliul Local a reziliat cel de al doilea contract de concesiune – cel privind bucata de lac pe care a fost construită terasa ilegală din beton;

În luna februarie 2020 (click) am arătat prin ce artificii încearcă compania AVACONSULTING să devină proprietara terenului insulei „Al. Sahia”, teren aflat în domeniul public al UAT Rădăuți – invocând o clauză nelegală din 1994 și o declarație notarială lovită de nulitate dată de fostul primar al orașului, prin SC APOLLO SRL.

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 4

 1. Raport de activitate: Anul 2020 în Comunitatea Rădăuțiul Civic - un an al solidarității și al puterii colective - Rădăuțiul civic
 2. Tribunalul Suceava respinge definitiv pretențiile SC AVACONSULTING SRL asupra insulei lacului „Al. Sahia” - Rădăuțiul civic
 3. Tribunalul Suceava respinge pretențiile SC AVACONSULTING SRL asupra insulei lacului „Al. Sahia” - Saptamanalul de Radauti
 4. Tribunalul Suceava respinge pretențiile SC AVACONSULTING SRL asupra insulei lacului „Al. Sahia” - Rădăuțiul civic

Comentariile sunt închise.