Fondul de urgență pentru Rădăuți – primele două săptămâni ale unui efort colectiv. Continuăm!

Nu știm când au trecut aceste două săptămâni, cu siguranță au fost foarte intense pentru toată lumea, cu bucurii, cu situații mai dificile, cu nevoie mare de voi toți, rădăuțeni de pretutindeni. N-am știut cum să vă găsim, cum să vă chemăm mai cu putere, am sperat să ne ajute Facebook și presa. 

Au fost ședințe până la ore târzii, ore întregi petrecute la telefon, pe ZOOM, pe messenger, citind și ordonând e-mail-uri, nopți cu somn mai puțin, dar a meritat fără doar și poate! Vrem să vă mulțumim tuturor că ați donat pentru Fondul de Urgență pentru Rădăuți, că v-ați implicat și că ați făcut cu adevărat o diferență în viața celor din linia întâi din orașul nostru. Sprijinul vostru înseamnă materiale de protecție ajunse la timp pentru Spitalul Rădăuți, Ambulanța Rădăuți, SMURD Rădăuți și speranță pentru întreaga comunitate.

Puterea resurselor colective

De când l-am lansat, în cadrul Fondului de urgență pentru Rădăuți s-au adunat 23.552 euro de la peste 240 de donatori individuali și companii.

Până în prezent au fost achiziționate 5.000 de mănuși, 9.000 de măști, 15 bidoane de 2.5L de biocid concentrat din care pot fi realizați aproximativ 3787,5 litri de dezinfectant și în continuare suntem în căutarea furnizorilor pentru alte materiale sanitare.

De asemenea, asociația a atras alte donații către spital de 600 de măști, 500 de combinezoane, 500 de perechi de mănuși și 2 nebulizatoare pentru Ambulanța Rădăuți.

Prima donație în Fondul de urgență pentru Rădăuți a fost de la Tășuleasa Social, mănuși și combinezoane pentru personalul medical, donația fiind făcută chiar de ultramaratonistul român Tiberiu Ușeriu.

În această perioadă complicată în care aprovizionarea cu materiale sanitare de primă necesitate este o problemă în toată Europa nu numai în România, voluntarii noștri depun eforturi uriașe pentru a găsi furnizori din țară sau străinătate, pentru a cumpăra materiale din sumele rămase. 

Am comandat mănuși, măști și dezinfectant. Ele au fost distribuite la Spitalul Rădăuți, SMURD Rădăuți, Ambulanța Rădăuți și la medicii de familie din Rădăuți:

  • 5000 de măști și cele 15 bidoane de biocid la Spitalul Rădăuți
  • 500 de măști la Ambulanța Rădăuți
  • 500 de măști la SMURD Rădăuți
  • 100 de măști pentru voluntarii din programul de cumpărături pentru bătrânii din Rădăuți.

Cantitatea rămasă de măști și mănuși va fi păstrată ca un stoc de urgență, iar în zilele următoare vom contacta și medicii de familie din localitățile apropiate Rădăuțiului.

Pentru ca spitalele să poată funcționa bine, medicii de familie au un rol deosebit de important. În aceste zile, ei îi protejează, indirect, și pe colegii lor din spital, cu zeci de consultații telefonice, sfaturi prețioase și indicații pentru pacienții lor.

Voluntarii noștri au pregătit materiale sanitare și au vizitat vineri, 3 aprilie, cei 11 medici de familie din Rădăuți oferindu-le măști pentru următoarele zile și câte o cutie de mănuși.

Investiții care pot face diferența în aceste zile

A urmat o donație de 5 imprimante multifuncționale XEROX pentru Spitalul Rădăuți, în valoare de 3850 de lei și am comandat și un set de cartușe, astfel încât interacțiunile din interiorul spitalului să fie reduse cât mai mult.

După o documentare intensă, am reușit atragerea unei donații de 2 nebulizatoare pentru substația de Ambulanță Rădăuți, prin intermediul prietenilor de la Asociația Rotary Club Cetate Suceava. Aceste aparate vor economisi mult timp pentru ambulanțele de la Rădăuți, nemafiind necesară deplasarea la Suceava pentru dezinfecția ambulanțelor. Mulțumim conducerii SAJ Suceava și domnului dr. Tomșa, coordonatorul substației Rădăuți pentru colaborare, răbdare și pentru toate detaliile tehnice furnizate în aceste zile.

Astăzi, cu ajutorul Asociației „Viitorul Copiilor” din București și al domnului Romeo Negruț au ajuns la spital 95 de combinezoane pentru personalul medical.

Programul de voluntariat pentru persoanele în vârstă

În tot acest timp, voluntarii asociației și alte persoane din comunitate au creat un grup de suport local, un grup de voluntari care sprijină autoritățile locale în cumpărarea celor necesare pentru vârstnici.

Sprijin pentru economia locală

Am lansat și o platformă online în sprijinul economiei și restaurantelor locale, pentru încurajarea comenzilor la domiciliu.  Pe platforma de comenzi la domiciliu s-au adăugat în scurt timp și producători de mezeluri și lactate, depozite de legume și fructe, depozite de băuturi răcoritoare, asta pe lângă lista de restaurante, cafenele și cofetării. Așadar, #stațiacasă și comandați cu încredere! 🙂

Pentru prima dată, zeci de organizații nonguvernamentale și companii din județ s-au reunit și lucrează împreună

În tot acest timp am fost alături de toate ONG-urile județene și am realizat împreună o scrisoare deschisă care a ajuns la toată presa din România și sperăm că și la autorități.

În zilele următoare ne veți vedea și lângă colegii noștri din ONG-urile și companiile din tot județul Suceava care s-au implicat constant în ultima perioadă pentru a sprijini sistemul medical din județ, în noua formulă pe care am construit-o împreună: Uniți pentru Suceava.

Efortul nostru, al tuturor, este unul de durată

Suntem recunoscători companiilor care ne-au susținut:

AUTO MOTO RĂDĂUȚI, HATTRICK SPORT RĂDĂUȚI, F2 MOIR BUCUREȘTI, OPACITY IAȘI, SND VASI TRANSPORT VICOVU DE JOS

Mulțumim, Marius Manole, actor la Teatrul Național din București, care a distribuit campania noastră. Mulțumim Asociației Zi de Bine pentru că a avut Rădăuțiul pe lista în campania lor #scutpentruspitale. Mulțumim tuturor celor din presă pentru că ne-au ascultat și ne-au publicat povestea de fiecare dată!

Binele se face doar alături de oameni buni, povestește despre asta și inspiră-i pe cei din jurul tău. Vă mulțumim, sunteți grozavi! 🙂

Tot ce ați citit în acest articol a fost posibil datorită celor care au donat și voluntarilor care s-au implicat pentru a transforma resursele comunității într-un ajutor real pentru cei aflați în linia întâi. În condițiile în care județul Suceava are acum peste 1.200 de cazuri COVID, adică aproximativ o treime din numărul total de cazuri la nivel național, e nevoie ca acest efort să continue.

Sperăm să găsim în perioada următoare un furnizor pentru măști profesionale și combinezoane, iar dacă donațiile vom continua, vom putea achiziționa și alte materiale.

Puteți contribui în continuare la fondul de urgență pentru Rădăuți accesând acest link: https://www.radautiulcivic.ro/sustine/. Vom actualiza constant lista resurselor și a modului de utilizare a acestui fond de urgență.

Vă mulțumim pentru încredere și susținere și mulțumim fiecăruia dintre voi pentru implicare și spirit civic! Continuăm, pentru Rădăuți, personalul medical, locuitorii și pacienții acestei zone de care ne pasă tuturor!

Cu speranță,

Luca, Dana H., Daniela T., Lucian, Alina A., Matei, Dorin, Ana-Maria L., Adrian, Alex, Costel, Eliza, Anamaria B., Petru, Mihaela, Răducu, Paul, Luis, Ciprian, Viviana, Mihai H., Mihai P. și toți ceilalți voluntari care în aceste zile au dat din timpul lor pentru Rădăuți.

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Lansăm Fondul de urgență pentru Rădăuți - fiecare donație contează pentru spital - Rădăuțiul civic

Comentariile sunt închise.