Primele zile la marginea conflictului din Ucraina… săptămâna 1

Încă de la lansarea Fondului de Solidaritate, atenția și concentrarea voluntarilor noștri a fost canalizată atât pe organizare cât și peste acțiuni specifice.

Alături de centralizarea disponibilității de cazare și a translatorilor disponibili, acțiunile noastre au implicat și:

27 februarie

 • Asigurarea permanenței voluntarilor Rădăuțiul Civic la cortul Crucii Roșii, 24 din 24 de ore. Prezența voluntarilor a mijlocit legătura dintre donatori și oamenii în nevoie, aflați poate pentru prima oară în România, dintre transportatori și persoanele sau instituțiile care oferă cazare și refugiați, și nu numai.
 • Încă din prima zi, colegii noștri voluntari au dus în punctul de trecere a frontierei din Siret produse de igienă și alimente, pe care le-au predat către Direcția de Asistență Socială. Am ținut legătura în permanență cu DAS și Crucea roșie, voluntarii noștri fiind pregătiți să asiste în caz de nevoie.
 • În funcție de cerințele observate de colegii noștri la cortul Crucea Roșie, am achiziționat lapte praf fără lactoză și materiale consumabile (pahare de carton) de aproximativ 1000 de euro și am asigurat aprovizionarea punctuală în funcție de nevoi.

28 februarie

 • Suportul colegilor noștri a continuat în cortul de la trecerea frontierei de la Siret, chiar și în condiții neprielnice, la temperaturi scăzute și în ninsoare.
 • În urma cerințelor mari, voluntarii Rădăuțiul Civic au achiziționat produse de igienă pentru copii, căciuli și fulare, de asemenea, produse de îngrijire pentru bărbați.
 • S-a facilitat donația oferită de Marelvi Impex SRL ce a constat în 30 de calorifere, către ISU Bucovina, calorifere necesare taberei pentru refugiați amenajată lângă stadionul municipal Rădăuți.
 • Promovarea platformei dezvoltată de colegii de la Code4Romania a fost posibilă datorită celor de la PrintAll, care au produs materialele gratuit.
 • Donații consistente de la Fiterman Pharma au reușit să acopere o bună parte din solicitările de medicamente de uz general de la cortul Crucii Roșie.

1 martie

 • Nenumărate eforturi de corelare a nevoii de transport și cazare, liste de necesități, telefoane inteminabile (unii dintre colegi s-au transformat în adevărați operatori de call center), centralizări de donații, evidențe financiare, drumuri continue între Rădăuți, localitățile învecinate și punctul de trecere frontierei Siret, sunt doar câteva dintre eforturile susținute și constante din partea voluntarilor noștri.
 • Un cetățean israelian cu permis de muncă în Ucraina a primit prin intermediul asociației noastre documentul eliberat de consulatul Israelului în România și în acest fel a reușit să treacă frontiera pe la Siret.
 • 200 de refugiați din Ucraina, studenți de origine indiană, dintre cei 600 adăpostiți în sala de sport din Milișăuți, au plecat spre București în data de 1 martie, cu ajutorul susținerii financiare din partea Egger Group și a intermedierii colegilor noștri.
 • 325 de porții de mâncare au fost pregătite pentru cina refugiaților cazați în tabăra de pe stadionul Rădăuți în aceeași zi.
 • 600kg de brichete achiziționate din Fondul pentru Solidaritate, pentru încălzirea sălii de sport, au ajuns pe 2 martie la Primăria Milișăuți, care găzduia în continuare sute de indieni.

2 martie

 • Am reușit o reorganizare a donațiilor primite de la oameni binevoitori datorită susținerii Supermarketului Olint Rădăuți care ne-a furnizat rafturi și folii de protecție.
 • Tot aceștia au oferit ustensile și produse de curățenie care au fost duse de colegii noștri la tabăra de refugiați de la Milișăuți.
 • Maspex Romania a oferit 3456 de sticle de apă Bucovina, care au ajuns tot la tabăra de refugiați din Milișăuți.
 • De la Școala Generală nr. 1, Vicovu de Sus s-au primit lucruri necesare în vama Siret, precum și o donație în bani strânsă de părinții și profesorii școlii.
 • Am participat la întâlnirile dintre autorități și organizațiile nonguvernamentale pentru a discuta detalii organizatorice, nevoi și soluții de coordonare constantă și mult mai eficientă, pentru un impact mai mare pentru oamenii în nevoie.

3 martie

 • În noaptea de 2 spre 3 martie, am reușit ducerea primului transport dincolo de frontieră, în Ucraina. Medicamente în valoare de aproximativ 1800 de euro achiziționate de prietenii de la Expert Forum, la care s-au adăugat alimente achiționate din Fondul pentru Solidaritate deschis de Rădăuțiul Civic au avut ca destinație finală orașul Khmelnytskiy, la nord de Cernăuți. Trebuie să menționăm aici efortul și curajul colegului nostru Emanuel Crasnean de a se aventura dincolo de graniță la o oră târzie, într-o sincronizare la limită cu partea ucraineană și într-o cursă contra cronometru având în vedere restricție de circulație impuse pe teritoriul Ucrainei. Operațiunea se datorează implicării colegului nostru Luca Ciubotaru, precum și lui Cârdei Mihai pentru colectarea alimentelor și Laurei Ștefan pentru partea de coordonare.

4 martie

 • În seara zilei de 4 martie, două tone de alimente în valoare de aproximativ 12.000 lei au ajuns în comuna Mahala, în regiunea Cernăuți, unde erau aproape 100 de cetățeni care fug de război și unde proviziile erau pe terminate. De comuna Mahala și de comunitatea românească de acolo se leagă povestea Aniței Nandriș, una dintre cele mai importante mărturii scrise despre anii petrecuți în Siberia, sub oroarea gulagului rusesc. „Vă mulțumesc din suflet pentru susținerea noastră în momentele astea strașnic de grele pentru țara în care trăim și locuim de atâta timp.” ne-au transmis Elena Nandriş și autoritățile din Mahala. Le mulțumim colegilor noștri și prietenilor lor săritori care ne-au ajutat să încărcăm acest transport, dar mai ales lui @Mihai Cojocar, de la SC IMPROMA SRL care a asigurat cu profesionalism transportul.
 • Un al doilea transport de medicamente achiziționat de prietenii de la Expert Forum (EFOR) dincolo de vama Siret, a ajuns în Khmelnytskkiy, unde este mare nevoie de ele.
 • Colegele noastre au dus la Căminul cultural din Horodnicul de Sus: bax-uri de produse de igienă, hrană și produse pentru copii și îmbrăcăminte. Donațiile au fost de la profesorii, copiii și părinții Școlii generale nr. 1 din Vicovu de Sus, cărora le mulțumim pentru generozitate.
 • Tot ele au ajuns în aceeași zi la Așezământul „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți cu perne, pături, jucării, haine, încălțăminte sau produse de igienă și rechizite primite de la profesorii, copiii și părinții de la Școala Regina Elisabeta din Rădăuți și de la Grupa Albinuțelor, educatoare dna Florița Brăescu. Impresionantă mobilizarea comunității locale, elevi, părinți și profesori.
 • Am început organizarea donațiilor primite, unele chiar din străinătate într-un mod care să aducă mai mult impact, așa că am obținut un depozit de 1.000 de mp în Rădăuți pentru colectare de donații, sortare, organizare pe categorii și organizare de transport în special în comunitățile din Ucraina, dar și pentru a acoperi nevoile din județul Suceava în mod punctual. Mulțumim domnului Romeo Galan pentru că ne-a pus la dispoziție acest spațiu de unde ne vom putea organiza mult mai bine, cu și mai mult impact. Suntem zilnic în legătură cu organizații din străinătate (Austria, Franța, Germania sau Elveția) care vor trimite în perioada următoare transporturi de ajutor umanitar și suntem gata să le direcționăm acolo unde e nevoie de ele și să le ducem în Ucraina. Vom reveni cu detalii.
 • Voluntarii noștri asigură în continuare permanența alături de Crucea Roșie la cortul nostru comun din vama Siret, zi și noapte, conectând nevoi, căutând cazare sau transport pentru cetățenii ucraineni. Mesajele oamenilor care ajung cu bine la destinație te fac să uiți de frigul îndurat sau de nopțile state în picioare pentru a răspunde fiecărei persoane care ne solicită ajutorul.

5 martie

 • 100 de paturi pliante și 200 de seturi de pilotă și pernă au ajuns în comuna Mahala, din regiunea Cernăuți, care zilnic găzduiește cetățeni care se retrag din calea războiului. Donațiile au fost asigurate de Crucea Roșie, iar transportul a fost facilitat de asociația noastră. Mulțumim companiei Volta Grup și lui Andrei Dăscălescu pentru transportul realizat în mod gratuit.
 • Casa de tip familial Universul Copiilor din Rădăuți a primit cu brațele deschise 9 copii ucrainieni, astfel că, în decursul zilei de 5 martie, colegii noștri le-au furnizat alimente în valoare de 1379 lei, achiziționate din Fondul pentru Solidaritate.
 • Asociația People in Need ne-a sprijinit cu o donație de 5000 de euro pentru ajutoare în Ucraina din care vom putea constant aproviziona zonele cu cele mai mari nevoi, fie spre depozitul din Cernăuți, fie spre comunitatea locală.
 • Depozitul nostru local devine ușor ușor operațional. Suntem în discuții cu organizații internaționale pentru donații prin coridorul umanitar cu mai mult impact și în cantități mai mari pentru cetățenii ucrainieni.
 • În prima parte a zilei am avut o întâlnire de orientare și coordonare cu toți colegii noștri voluntari de la punctul din vama Siret, în care le-am mulțumit pentru efortul imens depus în aceste ultimele zile și am discutat despre experiențele trăite, dar mai ales despre cum putem face ca activitatea noastră să aibă și mai mult impact și să răspundă și mai bine nevoilor celor care fug din calea războiului;
 • Asociația Saved by the Vet a donat 55 de saci de mâncare uscată și 10 cutii cu mâncare umedă, hrana pentru animale fiind redirecționată către vamă și către depozitul în curs de organizare.

6 martie

 • cu o seară înainte, colegii noștri au descărcat o mașină de donații de la Milbro textile cărora le mulțumim Sunt hăinuțe pentru copii care vor ajunge în curând într-un centru din Regiunea Cernăuți, Ucraina care adăpostește tot mai mulți copii în ultimele zile, aduși din alte zone din țară;
 • Oameni extraordinari din toată țara ne contactează și se alătură efortului nostru. Am primit astăzi de la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București aproape 2 paleți de produse medicale de prim ajutor: truse medicale, comprese, bandaj, cutii de apă oxigenata și tinctură de IOD, iar mâine ele vor ajunge în Ucraina, am pregătit deja transportul. Îi mulțumim domnului Cristian Bran care a facilitat această donație și tuturor colegilor săi!
 • O colegă dedicată și mereu plină de energie a adunat și a împachetat astăzi produse de igienă, jucării și prosoape care vor ajunge în scurt timp acolo unde este mai mare nevoie de ele. Îi mulțumim!
 • Organizăm fluxurile din zilele următoare împreună cu transportatorii locali pentru a duce acest efort cât mai departe, iar bunurile să ajungă cât mai repede acolo unde este mare nevoie de ele;

Lucrurile bune nu se termină aici, astfel că, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunității, puteți dona în continuare pentru Fondul de Solidaritate, astfel:
? Posibilitate de donație cu cardulhttps://www.radautiulcivic.ro/sustine-rc/
? Cont lei: RO43RNCB0241161686520001, Cod SWIFT: RNCBROBU
? Cont euro: RO38RNCB0074161686520002, Cod SWIFT: RNCBROBU, ambele deschise la BCR.
? Paypal: https://www.paypal.com/paypalme/radautiulcivicSV

? Sponsorizări deductibile ale companiilor: https://www.radautiulcivic.ro/acorda-o-sponsorizare-deductibila/

Menționați în detalii plății ,,Ucraina”.

Toate veniturile și cheltuielile Fondului de Solidaritate pot fi vizualizate în timp real, aici.

Vă mulțumim comunitate frumoasă! Zi de zi, ne dați speranța de mai bine și cu ajutorul energiei și implicării voastre, continuăm să ne ținem de cuvânt: ,,de la cetățeni, pentru comunitate!”

Acest efort nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri care ne ajută să continuăm:

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Lansăm fondul de solidaritate pentru vama Siret, jud. Suceava - Rădăuțiul civic

Comentariile sunt închise.