Proiecție a filmului „Oamenii dreptății” și discuție cu profesioniști ai dreptului, la Rădăuți

Fără justiție independentă nu există oameni liberi.

Duminică a avut loc proiecția filmului „Oamenii dreptății” realizat de comunitatea Leaders for Justice, un film despre profesiile juridice, despre ce provocări întâmpină profesioniștii dreptului și cum arată o zi din viața unui judecător, procuror, avocat, polițist sau notar.

Trailer Oamenii Dreptății

După proiecția filmului, participanții au avut ocazia să discute cu președintele judecătoriei Rădăuți, domnul judecător George Octavian Ciobica și cu doamna avocat Rodica Cușnir în continuarea proiecției de film.

Întrebările participanților au fost foarte variate – de la aspecte ce țin de percepția publică asupra justiției, etică profesională, de nevoia de digitalizare a actului de justiție (spre exemplu, pentru introducerea dosarului electronic, ar fi necesară alocarea fondurilor pentru angajarea a două persoane și pentru două scanere performante, nu altceva, lucru care ar simplifica enorm viața justițiabililor, a magistraților, a avocaților), despre specificul zonei și faptul că există o încărcătură foarte mare a instanței cu multe litigii care țin de delimitarea pâmântului, în special în mediul rural și multe altele.

Tinerii prezenți au avut întrebări despre care ar fi pașii de urmat în cazul racolărilor de minori, au fost clarificate și demontate chiar unele mituri locale, însă aceste lucruri nu pot fi făcute decât prin astfel de activități, discuții directe cu profesioniști dintr-un anumit domeniu.

Mulțumim invitaților pentru prezență și pentru discuția interesantă, mulțumim Jurnal de Radauti pentru transmisiunea live și mulțumim, de asemenea, domnului director Foca Ovidiu și Casei de Cultură Rădăuți pentru găzduire.

Credem că este important ca astfel de discuții de calitate să aibă loc cât mai des în comunitățile mici, inclusiv în Rădăuți, acolo unde sursele de informare nu sunt la fel de diversificate.

Puteți urmări episoadele din „Oamenii dreptății” la această adresă.

#Rădăuți #DialogLocal #Profesioniști #Justiție

Comments

comments