Rădăuțenii s-au alăturat protestelor din țară, pentru susținerea democrației și justiției independente

Protestul din Rădăuți

Sâmbătă, pe 23 decembrie, la minus câteva grade celsius, aproape 50 de rădăuțeni s-au reunit la Statuia Bogdan I din centrul orașului pentru a transmite un mesaj clar de solidaritate cu ceilalți protestatari din țară și pentru a își exprima nemulțumirea față de recentele modificări ale legilor justiției și ale celor anunțate și care se dezbat în continuare în Parlament.

Acțiunea de protest a fost organizată de grupul Rădăuțiul Civic și Dan Vatră, la Statuia Bogdan I din Rădăuți, între orele 17:00 și 19:30. Le mulțumim tuturor celor care s-au alăturat, studenților întorși acasă de sărbători de la Cluj-Napoca, București, Iași sau chiar din diaspora, cetățenilor de toate vârstele și de toate profesiile. Implicarea nu are vârstă. S-au afișat mesaje precum „Vă vedem și din Rădăuți”, „TOȚI pentru justiție”, „Misiunea aleșilor este să guverneze în interesul cetățenilor”, „Rădăuți pentru justiție și democrație”.

Ne-am cunoscut, am schimbat idei și am învățat unii de la ceilalți. Legile justiției au fost adoptate săptămâna aceasta, însă modificările de la Codul Penal și Codul de procedură penală încă sunt în dezbateri în Parlament.

Stadiul Legilor justiției și a altor modificări

– cele trei legi ale justiției au fost adoptate și de Senatul României (cameră decizională), urmează perioada în care ele pot fi atacate la CCR, înainte de a fi trimise Președintelui României care poate să le întoarcă în Parlament o singură dată sau să le atace la rândul lui la Curtea Constituțională. Link-uri aici:
* Legea 303 (statutul magistraților): https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L545&an_cls=2017
* Legea 304 (organizarea judiciară): https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L547&an_cls=2017
* Legea 317 (organizarea CSM): https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L548&an_cls=2017

– pe lângă acestea, modificările Codului Penal și Codului de procedură penală sunt încă în dezbatere
– Pe 20 decembrie, ALTE 3 PROPUNERI de modificare a legilor justiției au fost înregistrate la Camera Deputaților, cu alte modificări nocive, unde numirile în funcțiile înalte de conducere de la instanțe și parchete ar urma să fie făcute de Senatul României, la propunerea Ministrului Justiției. Unde mai e neamestecul celorlalte puteri în activitatea justiției?

Grupul nostru civic a trimis săptămâna trecută o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Suceava. Ne-a răspuns un singur domn deputat, care a ocolit răspunsurile la întrebări concrete din modificările legilor justiției. Vom rămâne vigilenți!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.