Rădăuțiul nu uită – 4 ani de la Colectiv

În seara zilei de miercuri, 30 octombrie, în parcul Bogdan Vodă (unde se află Statuia lui Bogdan I) s-au adunat aproape 90 de persoane care au comemorat victimele incendiului de la Colectiv, au aprins o lumânare și au trimis un gând bun către familiile celor care și-au pierdut viața în incidentul ce avea să declanșeze o adevărată mișcare civică în țara noastră.

Rădăuțenii prezenți și cei care au fost cu gândul acolo au arătat că le pasă, iar faptul că societatea nu uită această tragedie ne îndeamnă să ne gândim la responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru un oraș mai bun sau pentru o țară mai bună.

Mulțumim Jandarmeriei Rădăuți pentru o colaborare cât se poate de bună și pentru faptul că a aplicat corect legislația care guvernează adunările publice.

Evenimentul s-a desfășurat în parcul de la Statuia lui Bogdan I, un spațiu care va rămâne al cetățenilor

La fel ca anul trecut, și în acest an am creat un eveniment de comemorare a victimelor de la Colectiv. Anul trecut au participat peste 70 de persoane, un moment în care rădăuțenii au aprins o lumânare în memoria celor care și-au pierdut viața în această tragedie, iar copiii de la așezământul Sf. Ierarh Leontie au cântat la chitara unuia dintre chitariștii Goodbye to Gravity, donată așezământului după moartea acestuia în incendiu. 

În data de 27 octombrie am notificat primăria și jandarmeria Rădăuți în speranța unei bune colaborări, considerând că este normal ca aceste instituții să nu afle despre comemorare de pe facebook, chiar dacă un eveniment comemorativ nu trebuie nici măcar notificat autorităților, conform legii (art. 3 din Legea nr. 60/1991).

Deși o astfel de acțiune nu are nevoie de nicio aprobare, am aflat pe data de 29 cu stupoare că primarul municipiului Rădăuți, printr-o dispoziție din anul 2019, a interzis toate adunările publice la Statuia lui Bogdan I, primăria decizând că trebuie să mutăm evenimentul într-un loc mai puțin vizibil, la foișorul de lemn din parcul central.

Motivul? Aparent, faptul că parcul se află în apropierea haltei de pe ruta Putna – Suceava. Noi credem că această dispoziție a primarului, care adaugă la lege, este una abuzivă căci legea vorbește de „imediata apropiere a unei gări”, or nu suntem nici în imediata apropiere și nici în prezența unei „gări”. În plus, cum este posibil ca atâtea alte evenimente să fi fost organizate în parcul de la statuie, fără nicio problemă (inclusiv exact același tip de comemorare în anul 2018), târguri de toamnă ale copiilor, parade militare și altele, iar când vine vorba de un eveniment organizat de asociația noastră să fie interzis? Legea este aceeași de ani buni de zile, motiv pentru care nu putem accepta un astfel de dublu standard.

Am adus la cunoștința primarului municipiului Rădăuți acest lucru, iar replica primită în schimb a fost „Dacă mergeți la statuie, trimit jandarmii să vă amendeze”. A fost revoltător ca la 30 de ani de democrație să fim nevoiți încă să explicăm unor decidenți ce înseamnă libertatea de întrunire.

Proiecția documentarului despre Colectiv – condiționat de mutarea evenimentului

Am dorit să proiectăm și documentarul despre incendiul de la Colectiv, la Casa de Cultură, dar ni s-a impus condiția să mutăm evenimentul de la Statuie, ceea ce este de neacceptat, pentru motivele din acest articol.

Sperăm ca acea dispoziție a primarului Municipiului Rădăuți să fie modificată cât mai curând, în caz contrar vom fi nevoiți să ne adresăm instanței pentru anularea sa, ca fiind nelegală.

Parcul de lângă statuia lui Bogdan I este și va rămâne un spațiu al cetățenilor, motiv pentru care asociația noastră a decis să nu schimbe locația evenimentului, fiind respectată legea pe deplin, la fel ca la toate celelalte evenimente care s-au derulat până acum la statuie.

Mulțumim încă o dată tuturor participanților, colegilor implicați în organizare, mulțumim Jurnal de Rădăuți și Live Nord-Est pentru transmisiile live de acolo, presei locale și județene care a preluat mesajul și invitația noastră, precum și reprezentanților Jandarmeriei Rădăuți pentru un comportament ireproșabil pe parcursul evenimentului.

Mulțumim pentru fotografii, Constantin Galan!

Nu uitați, orașul și țara sunt ale cetățenilor și sunt pe atât de dezvoltate sau de bune pe cât ne implicăm și noi, în fiecare zi!

Dă mai departe