Raport de activitate pentru anul 2023

Activitățile din 2023 care ne-au adus împreună pentru comunitatea locală

I. Inițiative din domeniul bunei guvernări locale

1. Colectarea și managementul deșeurilor din Mun. Rădăuți – o activitate lipsită de transparență. Proces câștigat definitiv împotriva Servicii Comunale S.A.

2. Analiza datelor obținute după primul litigiu pe Legea accesului la informații de interes public nr. 544/2001 pierdut de Direcția Silvică Suceava

3. Centrul istoric al orașului – păcănele, parcări și reclame cu luminițe       

4. Desființarea pietonalului din centrul orașului   

5. Calculator online pentru consumul casnic de apă caldă              

6. Academia de Organizare Comunitară – un proiect pentru construcția de comunități și pentru cetățeni activi     

7. Modernizarea Centrului Comunitar     

II. Fondul de Solidaritate pentru Ucraina             

III. Inițiative din domeniul social – educațional   

1.            Voluntari pentru comunitate       

2.            Sprijin pentru Direcția de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți    

3.            Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni         

4.            Bucurie de 1 iunie pentru 185 de copii de la Școala specială din Rădăuți  

5.            Am marcat Ziua Mondială a Refugiaților  

6.            Moment de multiculturalitate, conectare și împreună pentru refugiații din Rădăuți              

7.            Sesizare privind maltratarea unor animale            

8.            Club de lectură la Centrul Comunitar       

9.            Campanie de strângere de fonduri pentru copiii de la Școala Specială Sf. Stelian, Rădăuți

10.         Sprijin pentru cazuri medicale sau sociale             

IV. Inițiative din domeniul mediului        

1.            Raport de monitorizare a calității aerului la șase luni de la instalarea aparatelor de măsurare            

2.            Premieră națională la Rădăuți – prima hartă dinamică a poluării pe străzile unui oraș              

3.            Aproape 1.000 de elevi și profesori reuniți într-o acțiune de ecologizare comună  

4.            Doi ani de măsurători de Calitatea Aerului în Rădăuți       

V. Inițiative din domeniul istoriei și culturii locale

1. Omagiu Poetului Național de Ziua Culturii Naționale    

2. Marcarea Zilei Unirii – 24 ianuarie        

VI. Consolidarea și pregătirea echipei Rădăuțiul Civic     

1.            CARE for Ukraine             

2.            Participare la exerciţiul de testare a soluţiilor de rezilienţă a societăţilor şi comunităţilor într-un scenariu care vizează fenomenul migraţiei în România          

3.            Ziua Voluntariatului        

4.            Curs Salvați Copiii despre gestionarea situațiilor de criză în care actori principali sunt copii

5.            Atelier despre discriminare          

6.            Vizită la Ursachi Art Lemn            

7.            Clacă de lutuit   

8.            Grup de alergare în natură           

9.            Halloween night la Centrul Comunitar     

VII. Apariții media și recunoașterea eforturilor asociației             

1. Vocile Cetății, Televiziunea Intermedia

2. Gala Premiilor Participării Publice        

3. Interviu la Viva FM Suceava    

4. Studiul Ashoka România ”Inițiativă”    

I. Inițiative din domeniul bunei guvernări locale

1. Colectarea și managementul deșeurilor din Mun. Rădăuți – o activitate lipsită de transparență. Proces câștigat definitiv împotriva Servicii Comunale S.A.

În urma unui reportaj al unui activist de mediu care a dezvăluit o adevărată bombă ecologică la marginea orașului, în luna ianuarie 2023 am trimis o solicitare către Servicii Comunale S.A. (operatorul local de salubritate cu capital integral public) în baza art. 31 din Constituția României și a Legii 544/2001 care prevăd dreptul oricărui cetățean și a oricărei asociații la informații de interes public solicitând informații despre cantitățile de deșeuri colectate, tipul acestora, costurile pentru colectare și transport.

Am primit un răspuns de la Servicii Comunale S.A.prin care ni se comunică faptul că o parte dintre informațiile solicitate nu pot fi comunicate pentru că ar aduce atingere concurenței loiale. Cu alte cuvinte, compania susține că datele despre câte tone de gunoi se colectează anual, cât ne costă transportul său la groapa de gunoi de la Moara sau prin alte locuri și cât încasează Servicii Comunale pentru deșeurile reciclabile și comunicarea acestor ar aduce atingere concurenței loiale, în condițiile în care Servicii Comunale S.A. este unic operator de salubritate în Municipiul Rădăuți.

Am acționat în instanță Servicii Comunale S.A., iar două luni mai târziu am câștigat procesul la Tribunalul Suceava. Servicii Comunale S.A. a făcut recurs, dar Curtea de Apel Suceava a respins recursul ca nefondat și hotărârea a rămas definitivă. Astfel, după aproape un an de zile, am aflat datele pe care Servicii Comunale le-a ținut secrete, informații de bază despre un serviciu public care ar fi trebuit să fie publice din oficiu.

Datele obținute sunt însă insuficiente pentru a oferi o imagine clară asupra modului în care sunt gestionate deșeurile în municipiul Rădăuți: dacă e eficient sau nu, dacă se cheltuie excesiv sau nu, dacă taxa de salubritate pe care o plătesc cetățenii reflectă un serviciu calitativ sau nu.

În luna februarie 2023, am solicitat și Gărzii de Mediu să ne comunice în ce mod a controlat depozitul de deșeuri de la marginea orașului. Instituția a refuzat să ne furnizeze copii ale actelor de control făcute la groapa de deșeuri de la marginea orașului, din comuna Satu Mare (note de constatare sau procese verbale de constatare a unor contravenții), o groapă închisă din anul 2019, invocând  că acestea conțin date cu caracter personal și că potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, publicul poate avea acces doar la date generale despre activitatea de control, nu și la procesele verbale. Tribunalul Suceava a respins acțiunea asociației. Ulterior, asociația a deschis o acțiune împotriva Ordinului Ministerului Mediului care limitează accesul cetățenilor la informații de mediu.

În iarna anului 2023, zona arată mai bine, însă măsurile de conservare a acelei gropi nu sunt suficiente. Se pot observa zone cu deșeuri chiar în apropiarea unei ape care străbate comuna Satu Mare.

——————————————————————————————————————–

2. Analiza datelor obținute după primul litigiu pe Legea accesului la informații de interes public nr. 544/2001 pierdut de Direcția Silvică Suceava

La finalul anului 2021 am câștigat un proces prin care instanța obligă Direcția Silvică Suceava să ofere publicului acces la informații statistice referitoare la tăierile de igienă, tăierile accidentale, autorizațiile de exploatare, pe fiecare ocol silvic în parte. Este al doilea proces intentat Direcției Silvice Suceava apelând la Legea nr. 544/2001, în primul proces cauza fiind declinată. În anul 2022, voluntarii asociației au analizat și procesat datele, extrăgând cantitățile din fiecare act de punere în valoare, pe fiecare ocol, iar în luna martie 2023 le-am făcut publice. În baza unor analize comparative (numerele de APV (Acte de Punere in Valoare) din răspunsul Romsilva cu cele de pe site-ul Romsilva), am descoperit că există o serie de diferențe, enumerate aici, într-un articol publicat pe site-ul www.radautiulcivic.ro.

——————————————————————————————————————–

3. Centrul istoric al orașului – păcănele, parcări și reclame cu luminițe

În luna mai am trimis Primăriei Rădăuți o serie de întrebări privind afișajul stradal și sumele încasate de autoritățile locale pentru afișajul stradal din oraș în 2022 – după ce am constatat că pe trei din cele patru colțuri ale patrulaterului istoric din centrul Rădăuțiului se află în momentul de față spații dedicate jocurilor de noroc.

Deși autoritățile locale nu au niciun fel de atribuții în autorizarea lor, cât timp legea permite derularea de astfel de activități oriunde, însă Primăria are posibilitatea de a reglementa felul în care se poate face afișajul în spațiul public, în ce condiții, mai ales pe fațade de clădiri monumente istorice. Direcția de Cultură ne-a comunicat că pentru astfel de intervenții nu i s-a solicitat niciun aviz. Vom continua demersul în anul 2024, întrucât autoritățile nu au acționat până în acest moment.

——————————————————————————————————————–

4. Desființarea pietonalului din centrul orașului

În luna aprilie am solicitat public reamenajarea centrului orașului prin consultarea comunității și a experților, iar decizia de menținere sau desființare a actualului pietonal să fie luată doar după o amplă consultare a publicului și doar după un concurs de soluții realizate de experți în domeniu.

Totodată, am adresat public întrebări privind de ce hotărârile de Consiliu Local pe acest subiect nu au fost publicate în mod vizibil și pe pagina de Facebook a primăriei pentru ca publicul să afle de ele, așa cum sunt publicate orice alte evenimente politice, de ce proiectul de HCL de desființare a pietonalului nu este asumat și inițiat de primarul municipiului Rădăuți, ci de viceprimar; care va fi sursa de finanțare a unei investiții de 1,45 de milioane de euro pentru reamenajarea zonei centrale.

Pe 31 mai 2023, pe ordinea de zi a Consiliului Local Rădăuți s-a aflat proiectul de desființare a pietonalului din Rădăuți. Am cerut public concurs de soluții pentru reamenajarea zonei centrale a orașului, nu proiecte făcute fără consultări. Am scris  despre intențiile manifestate de firmele din zonă care cereau desființarea pietonalului încă din 2019, pe motiv că veniturile ar fi scăzut (cifrele arată altceva). Ne-am exprimat opinia despre desființarea pietonalului pentru a-l transforma în locuri de parcare și a răspunde unor interese private și am solicitat primarului să renunțe la desființarea pietonalului; viceprimarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi; tuturor consilierilor locali să voteze împotriva desființării pietonalului; concurs de soluții pentru amenajarea centrului istoric al orașului; consultare amplă cu specialiști în domeniu. 

Am creat o petiție online și liste de semnături. Peste 1.300 de cetățeni (900 de semnături online și încă 400 fizice) s-au opus desființării pietonalului în mai puțin de 48 de ore.

În ședința din data de 31 mai 2023, Consiliul Local a votat desființarea pietonalului, cu un amendament că strada va fi închisă circulației în weekend. În acea ședință, reprezentantului Asociației Rădăuțiul Civic nu i s-a permis accesul la ședința de consiliu, iar consilierul local Bogdan Nicolau și primarul Bogdan Loghin au avut derapaje grave la adresa asociației noastre și liderului organizației, prin atacuri la persoană și încercări de decredibilizare a întregului demers.

În luna iunie 2023, peste 20 de organizații neguvernamentale au reacționat după comportamentul agresiv al autorităților locale în fața unui demers legitim și au trimis o scrisoare publică primarului mun. Rădăuți.

——————————————————————————————————————–

5. Calculator online pentru consumul casnic de apă caldă

În luna octombrie 2023 am lansat o nouă inițiativă menită să atragă atenția consumatorilor asupra cheltuielilor suplimentare care apar în așteptarea apei calde. Este vorba de un instrument de evaluare detaliată a costurilor asociate așteptării apei calde în locuințele branșate la sistemul centralizat de încălzire a apei din Rădăuți.

Prin intermediul unui calculator online ne-am propus să oferim o perspectivă precisă asupra sumelor cheltuite, subliniind impactul financiar al problemei. Acest demers se încadrează în acțiunile asociației de a informa comunitatea asupra aspectelor financiare care afectează viața cotidiană. Calculator online și metoda de calcul sunt disponibile aici

——————————————————————————————————————–

6. Academia de Organizare Comunitară – un proiect pentru construcția de comunități și pentru cetățeni activi

La începutul lunii august 2023 a avut loc lansarea primei rețele de grupuri civice din nordul Moldovei. Sub coordonarea Asociației Rădăuțiul Civic, cinci grupuri civice din Bilca, Frătăuții Vechi, Frătăuții Noi, Putna și Satu Mare au semnat un parteneriat de cooperare care a condus la înființarea unei rețele de grupuri civice. Ulterior grupurile civice au organizat activități individuale în localitățile din care provin, realizându-se o comunicare inter-grupuri civice și o activare a voluntarillor pentru a sprijini acțiuni din celelalte grupuri civice. A fost ultima acțiune a unui proiect demarat în 2021.

În luna decembrie 2021, alături de Asociația Institutul pentru Politici Publice din București, am lansat proiectul „Academia de Organizare Comunitară”, un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a facilita formarea a 5 noi grupuri civice și a peste 150 de persoane în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy din Rădăuți și localitățile învecinate. Am demarat proiectul cu un chestionar care a stat la baza creionării atelierelor pe care le-am susținut pe tot parcursul anului.

Cu o pauză generată de începutul crizei din Ucraina, în primă fază au fost organizate traininguri de advocacy și politici publice la care au participat peste 45 persoane din mediul rural și urban, din Mun. Rădăuți și din împrejurimi, alături de Asociația Institutul pentru Politici Publice, o organizație neguvernamentală cu peste 20 de ani de experiență în domeniu. Au urmat o serie de traininguri de organizare comunitară, comunicare, fundraising, management de proiect dedicate membrilor grupurilor civice din cele cinci localități învecinate mun. Rădăuți. Aceștia au dobândit informații și abilități de bază pentru înființarea și dezvoltarea unui grup civic. Tot prin acest proiect, am reușit să renovăm alte spații ale Centrului Comunitar din Rădăuți care devin spații ce pot fi folosite de cetățeni și de rețeaua de grupuri civice care a fost formată. .

Peste 130 de elevi de la licee din Rădăuți au făcut cunoștință cu reprezentanți ai Asociației Rădăuțiul Civic și au fost informați despre importanța implicării civice, cu exemple de bune practici din activitatea Asociației.

La finalul proiectului am realizat un ghid de bune practici privind organizarea comunitară în comunități insuficient deservite, care poate fi accesat aici.

——————————————————————————————————————–

7. Modernizarea Centrului Comunitar

Cu un efort început din anul 2019, anii 2022 și 2023 au reprezentat perioade în care am făcut noi eforturi pentru a renova o parte din clădirea istorică a orașului și a-i conferi o utilitate publică – Centrul Comunitar Rădăuți. Prin proiectul „Academia de Organizare Comunitară”, finanțat prin granturi norvegiene, am reușit să scriem un proiect și să atragem alți 6.000 de euro pentru lucrările de renovare ale centrului comunitar. Resursele n-au fost nici pe departe suficiente, am avut nevoie de mult mai mult.

Eforturile de renovare au presupus în linii mari: renovarea geamurilor exterioare, a ușilor, montarea centralei termice, modernizare casei scărilor și a holurilor, modernizarea rețelei electrice și termice, modernizarea completă a șase camere cu destinații diverse și amenajarea cu mobilier specific fiecărei camere, montarea de camere de supraveghere. În final Centrul Comunitar a devenit un loc de întâlnire pentru alte asociații sau grupuri din Rădăuți sau din împrejurimi.

În luna august asociația True Health Organisation a organizat o săptămână de ateliere dedicate adolescenților și tinerilor din Rădăuți și împrejurimi.

Aproape săptămânal voluntarii tineri și liceeni din oraș se întâlnesc pentru seri de film, board games sau clubul de lectură.

——————————————————————————————————————–

II. Fondul de Solidaritate pentru Ucraina

Prin contul sau casieria Asociației au trecut 736.000 lei pentru a achiziționa produse pentru refugiați.

Lista de cumpărături este uriașă și include, printre altele: lapte praf, scutece, suzete și alte produse pentru bebeluși; medicamente, produse de igienă; produse de vestimentație (căciuli, șosete, mănuși, papuci de casă), saltele, pilote; transport pentru studenții indieni care au poposit pentru câteva zile la Milișăuți; transport și combustibil pentru refugiați, voluntari; mâncare caldă pentru sute de persoane; apă și alimente; generatoare, termosuri, lanterne, electrocasnice, cartele de telefon; cutii pentru transport

80% dintre cheltuieli se regăsesc într-un grafic, restul de 20% sunt reprezentate de sume mici.

Asociația Rădăuțiul Civic i-a sprijinit pe refugiații ucraineni, cu banii primiți din donații sau din sponsorizări, de la cetățeni români sau prin granturile obținute. Produsele au fost trimise în Ucraine, însă banii cu care au fost ei achiziționați au rămas în România. Zeci de firme, mai mici sau mai mari, din Rădăuți sau din județul Suceava au beneficiat, indirect, de pe urma acestui război.

Timp de 5 luni, până în iulie 2023, am oferit cel puțin o masă caldă zilnic pentru refugiații din tabăra de tranzit ISU din Rădăuți. A fost un efort financiar de peste 75.000 de Euro, cu sprijinul partenerilor noștri (Mercy Corps, Action Against Hunger, IsraAID.

——————————————————————————————————————–

III. Inițiative din domeniul social – educațional

1.    Voluntari pentru comunitate

În luna ianuarie 2023 am încheiat campania „Voluntari pentru comunitate” cu inima plină de recunoștință. Prin eforturile a peste 100 de voluntari am reușit să ajungem la 450 de persoane din 11 localități: Baineț, Bilca, Burla, Costișa, Dornești, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Măneuți, Rădăuți și Voievodeasa, într-o campanie de sprijinire a persoanelor cu situație materială dificilă. Am reușit să aducem zâmbetul pe fețele a zeci de oameni. Am ajuns prin acest efort și la 77 de familii aflate în evidența Direcției de Asistență Socială de la Primăria Municipiului Rădăuți.

——————————————————————————————————————–

2.    Sprijin pentru Direcția de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți

În luna februarie am răspuns cererii Direcției de Asistență Socială din Rădăuți și am donat câteva saltele, cadre cu roți și huse de pat pentru adăpostul de noapte din Rădăuți și azilul de bătrâni.

Direcția de Asistență Socială a Primăriei Rădăuți poate oferi servicii pentru cei aflați într-o situație delicată: adăpostul de noapte pentru persoane fără adăpost, cantina de ajutor social, căminul de bătrâni și servicii de îngrijire la domiciliu (mâncare, cumpărături, curățenie)

——————————————————————————————————————–

3.    Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni

Din luna decembrie 2022, Asociația Rădăuțiul Civic facilitează organizarea cursurilor de limba română pentru refugiații din tabăra ISU Rădăuți.

Cursurile se desfășoară cu o frecvență săptămânală, acestea fiind adresate atât adulților și copiilor, atât refugiaților ucraineni care doresc să se familiarizeze cu noțiunile de bază ale limbii române, cât și celor care vor să-și aprofundeze cunoștințele de limba română deja existente.

Mariana Iliuc, refugiată și ea, cu o experiență de peste 13 ani în predarea limbii române în Ucraina, se folosește de planșe didactice cu expresii uzuale și cuvinte în limbile română și ucraineană pentru a capta atenția cursanților.

Sala de curs găzduiește între 10 și 30 de participanți, deschiși și receptivi la explicațiile doamnei profesoare. Fără aceste cursuri, integrarea copiilor în sistemul de învățământ și a adulților pe piața muncii din România ar fi foarte dificil de realizat. Programul educațional s-a derulat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație/ OIM.

——————————————————————————————————————–

4.    Bucurie de 1 iunie pentru 185 de copii de la Școala specială din Rădăuți

Am sărbătorit 1 iunie aducând zâmbete și bucurie pe fețele celor 185 de copii de la Școala Specială Rădăuți. Dansuri, baloane, jocuri, mult-așteptata pictură de față, toate și-au găsit loc în curtea plină de zumzet și veselie.

Costumele și pictura pe față au fost oferite de Licuricii.

——————————————————————————————————————–

5.    Am marcat Ziua Mondială a Refugiaților

Pe 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiaților, am marcat și la Rădăuți acest moment alături de refugiați.

În tabăra ISU, 12 voluntari Rădăuțiul Civic au pus piciorul pe aceeași minge de fotbal alături de refugiații de la Centrul de refugiați și refugiații de la tabăra ISU. A fost un moment de comunitate și împreună.

Am oferit pălării și șepci colorate, dar și diplome și medalii pentru jucătorii de fotbal. Am adus culoare pe fețele celor prezenți, i-am chemat la dans și am înălțat împreună zmeie.

——————————————————————————————————————–

6.    Moment de multiculturalitate, conectare și împreună pentru refugiații din Rădăuți

Pe 30 iunie, alături de Consiliul Național Român pentru Refugiați am sprijinit organizarea unui nou moment de multiculturalitate, conectare și împreună pentru refugiații din Rădăuți.

La eveniment au participat aproape 70 de persoane, care au descoperit Rădăuțiul ca turiști. Au vizitat mănăstirea Bogdana, casa-muzeu și expoziția de fotografie găzduită acolo.

Vizita a continuat la Muzeul Etnografic ”Samuil și Eugenia Ioneț”, unde au descoperit ocupațiile tradiționale, portul popular din nordul României, arta, sculpturi în lemn, obiecte de ceramică. 

La final am stat cu toții la aceeași masă și am sărbătorit diversitatea și diferențele culturale dintre noi, discutând despre toleranță și multiculturalitate.

Activitățile au fost facilitate și organizate de Consiliul Național Român pentru Refugiați.

——————————————————————————————————————–

7.    Sesizare privind maltratarea unor animale

În luna iulie, văzând imaginile din spațiul public cu animalele maltratate de niște tineri care se aflau la o terasă în mun. Rădăuți, imagini care au revoltat întreaga comunitate locală, am trimis o sesizare oficială la IPJ Suceava. Ni s-a confirmat printr-un răspuns primit că a fost deschis un dosar penal pentru fapta de rănire cu intenție a animalelor.

——————————————————————————————————————–

8.    Club de lectură la Centrul Comunitar

Clubul de lectură BookHaos Society a fost reactivat prin implicarea unor iubitori de lectură, elevi de liceu din Rădăuți sau persoane aflate la distanță, dar care înțeleg importanța lecturii.

În 2023 au fost organizate trei întâlniri ale clubului de lectură.

——————————————————————————————————————–

9.    Campanie de strângere de fonduri pentru copiii de la Școala Specială Sf. Stelian, Rădăuți

Pe 23 octombrie prin intermediul Asociației Rădăuțiul Civic a început campania de fundraising pentru copiii de la școala specială Sfântul Stelian din Rădăuți. Strângerea de fonduri a avut ca scop remobilarea și punerea în funcțiune a atelierului de gastronomie, iar targetul urmărit a fost de 3.000 de euro în 30 de zile. Cu ajutorul Healing Hands această sumă a fost dublată, ajungând astfel la 6.000 de euro.

Proiectul este rezultatul colaborării dintre Asociația Rădăuțiul Civic cu ONG-ul Healing Hands, susținut de către compania doTerra. Colaborarea a fost posibilă datorită Lenei Anfimov, managerul de proiecte din cadrul Rădăuțiului Civic, care a avut funcția de intermediar între cauza Rădăuțiului Civic, ce se focusează pe ajutarea copiilor defavorizați și platforma de fundraising a ONG-ului Healing Hands, care încurajează donarea pentru strângerea de fonduri.

——————————————————————————————————————–

10.Sprijin pentru cazuri medicale sau sociale

În luna februarie am intermediat o sponsorizare oferită de compania Olint Radauti – tablă pentru acoperiș – pentru fam. Donisan din Volovăț, a cărei casă a ars.

În luna aprilie am solicitat sprijin pentru renovarea casei fam. Cruți din Țibeni, afectată de un incendiu. Prin intermediul asociației noastre firma Olint a sponsorizat tabla necesară acoperirii casei, dar am pus la dispoziția donatorilor și contul asociației pentru a intermedia donațiile.

————————————————————–

IV. Inițiative din domeniul mediului

1.    Raport de monitorizare a calității aerului la șase luni de la instalarea aparatelor de măsurare

In 2022 am instalat un alt aparat de măsurat calitatea aerului aproape de intersecția Căii Cernăuți cu drumul ce duce spre Satu-Mare, pentru a oferi un răspuns destul de concludent la întrebarea: care este diferența de poluare dintre centru și zona industrială.

După șase luni de monitorizare am concluzionat că poluarea de la ieșire spre Dornești este dublă față de centru. Am observat un tipar negativ, cu o poluare în zona ieșirii din Rădăuți spre Dornești aproape 2,6 ori mai mare decât în centru. Valorile medii din acea zonă depășesc valoarea legală.

——————————————————————————————————————–

2.    Premieră națională la Rădăuți – prima hartă dinamică a poluării pe străzile unui oraș

Asociația Rădăuțiul Civic a realizat, în premieră națională, prima hartă dinamică care ilustrează distribuția poluării pe diferite străzi din municipiul Rădăuți.

Pe 11 februarie timp de patru ore, au fost parcurși 114 kilometri pe străzile din municipiul Rădăuți. Aparatul AirVisual de măsurare a calității aerului a înregistrat câte o valoare la fiecare 10 secunde. Astfel, a fost realizată prima hartă stradală de calitatea aerului care prezintă concentrația de particule PM 2.5.

Ideea și planurile pentru realizarea unei astfel de hărți dinamice a poluării au apărut și au început să se materializeze în interiorul Asociației Rădăuțiul civic în luna decembrie 2022, când a fost realizată o hartă-test în zona centrală a comunei Dornești. Ulterior, în urma stabilirii strategiei de abordare a traseului, a aplicației, calibrarea aparatului, a fost hotărâtă realizarea unei astfel de hărți și pentru municipiul Rădăuți. Harta urma să acopere majoritatea străzilor și a zonelor din oraș.

Măsurătorile au fost realizat într-o seară de sâmbătă, deoarece în weekend, atât activitatea industrială, cât și traficul rutier sunt minime, evitând posibilitatea timpilor morți si a fluctuațiilor mari de poluare. Doi membri ai asociației au parcurs traseul, purtând aparatul de măsurare.

——————————————————————————————————————–

3.    Aproape 1.000 de elevi și profesori reuniți într-o acțiune de ecologizare comună

În luna aprilie a avut loc o acțiune de ecologizare, unică în municipiul Rădăuți și, probabil, în județul Suceava. Parte din programul Săptămâna Verde, activitatea de ecologizare este rezultatul colaborării dintre asociația Rădăuțiul Civic și școlile din Rădăuți.

Orașul Rădăuți a fost împânzit de aproape 1.000 de elevi, însoțiți de cadre didactice și coordonați de voluntarii Rădăuțiul C ivic. Participanții la acțiunea comună de ecologizare, elevi de la clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a, au ocupat orașul, în principal în zonele apropiate școlilor de unde provin, și au curățat spațiile verzi și străzile.

Acțiunea comună de ecologizare este rezultatul unui acord încheiat între Asociația Rădăuțiul Civic și școlile din Rădăuți care au desfășurat Săptămâna Verde în perioada 24-28 aprilie 2023. Apelul a fost adresat către școlile ,,Mihai Eminescu”, ,,Bogdan Vodă” și Școala Specială ,,Sf. Stelian”. În urma răspunsului pozitiv al celor trei școli, 575 de elevi din 20 clase de la școala ,,Mihai Eminescu”, 305 de elevi din 11 clase de la școala ,,Bogdan Vodă” și 80 de elevi de școala specială ,,Sf. Stelian”, toți însoțiți de cadre didactice și coordonați de 25 de voluntari Rădăuțiul Civic și-au dat întâlnire pe străzile din Rădăuți.

Timp de peste două ore copiii au cutreierat străzile din orașul lor și i-au văzut o altă față, nu cea mai plăcută. Însă, prin contribuția lor, orașul a devenit mai curat. La finalul activității de ecologizare au fost strânși zeci de saci de gunoi.

——————————————————————————————————————–

4.    Doi ani de măsurători de Calitatea Aerului în Rădăuți

La mijlocului anului 2020, în plină pandemie, Asociația Rădăuțiul Civic instala primul aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți, mai precis, măsurarea concentrației de particule PM2.5. Au urmat luni de teste, observații și discuții pentru a înțelege mai bine calitatea aerului din Municipiul Rădăuți și dinamica acesteia. În Iunie 2021, un an mai târziu, am publicat valorile măsurate timp de un an. A trecut multă vreme de atunci, iar aparatul nostru a măsurat calitatea aerului neîncetat. Coroborând măsurătorile de la Stația Meteo din Rădăuți, am reușit să centralizăm valorile măsurate timp de doi ani în oraș. Aceste valori ne vor ajuta să înțelegem mai bine tiparele de poluare.

În 2022, am avut o concentrație medie anuală mai mică decât în 2021 și anume 15.62 µg/m3. Această valoare este sub limita impusă de legislația românească și europeană. În consecință, și numărul de depășiti a fost mai mic – 1327 ore. Analizând valorile în detaliu, putem observa un lucru care era previzibil; aerul a fost mult mai poluat în timpul iernii. Toamna, se pot observa trenduri similare, cu valori extreme mai mici (sub 200 µg/m3). Primăvara, valorile au fost și mai mici (sub 150 µg/m3 în ambii ani). Vara, în schimb, valorile medii au fost sub limita legală iar maximele sub 100 µg/m3.

————————————————————–

V. Inițiative din domeniul istoriei și culturii locale

1. Omagiu Poetului Național de Ziua Culturii Naționale

O echipă a Teatrului Mic din Rădăuți s-a reunit la Centrul Comunitar, în ziua de 15 ianuarie, pentru a-i aduce un omagiu Poetului Național. Evenimentul a fost o inițiativă a Societătii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul nemijlocit al Asociației Rădăuțiul Civic.

——————————————————————————————————————–

2. Marcarea Zilei Unirii – 24 ianuarie

Ziua de 24 ianuarie a fost marcată de echipa Rădăuțiul Civic, alături de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina şi o echipă a Teatrului Mic din Rădăuţi.

La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Țării Româneşti, elevii din trupa de teatru ne-au încântat cu o scenetă având ca tematică evenimentul istoric. La finalul scenetei, concursul interactiv, cu întrebări legate de momentul istoric, a fost un succes, toţi elevii ştiind răspunsurile corecte.

——————————————————————————————————————–

VI. Consolidarea și pregătirea echipei Rădăuțiul Civic

1.              CARE for Ukraine

În luna martie am participat la București la un moment de bilanț al asistenței umanitare – CARE for Ukraine, un program derulat în România prin FONPC și SERA Romania, în care și asociația Rădăuțiul Civic a fost organizație parteneră.

În total, efortul derulat de organizațiile nonguvernamentale sprijinite de Fundația CARE a însemnat 150.000 de beneficiari, la care au ajuns 31 de organizații.

Până la finalul lunii februarie, doar prin această colaborare, asociația noastră a ajuns la 14.800 de beneficiari, majoritatea activităților concentrându-se pe sprijinul în vama Siret, zeci de transporturi umanitare în Ucraina sau sprijin constant al taberei ISU din Rădăuți.

Suntem printre puținele organizații de mici dimensiuni din România care au reușit derularea unui astfel de efort și ne bucurăm că munca noastră a ajutat, măcar puțin, oamenii care fug din calea războiului.

——————————————————————————————————————–

2.              Participare la exerciţiul de testare a soluţiilor de rezilienţă a societăţilor şi comunităţilor într-un scenariu care vizează fenomenul migraţiei în România

In luna mai am fost prezenți la un exerciţiu de testare a soluţiilor de rezilienţă a societăţilor şi comunităţilor într-un scenariu care vizează fenomenul migraţiei în România, în cadrul proiectului Engage Society for Risk Awareness and Resillience (ENGAGE), organizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România (DSU).

——————————————————————————————————————–

3.    Ziua Voluntariatului

În Săptămâna Voluntariatului din luna mai am fost prezenți la ONGT Fest Suceava – Târg de voluntariat pentru tineri din Suceava. Ne-am bucurat să cunoaștem alte organizații din județ și am socializat. Am împărtășit din experiența noastră și am aflat, la rândul nostru, despre alte acțiuni din apropierea noastră.

——————————————————————————————————————–

4.              Curs Salvați Copiii despre gestionarea situațiilor de criză în care actori principali sunt copii

În luna iulie nouă voluntari Rădăuțiul Civic au participat la un curs organizat de Salvați Copiii pe tema gestionării situațiilor de criză în care actori principali sunt copiii. Timp de cinci ore aceștia au aflat informații prețioase despre asistența umanitară și modul în care putem gestiona criza refugiaților. Deși cursul a fost susținut în contextul crizei refugiaților din Ucraina, informațiile transmise sunt utile în orice situația în care este vorba despre copii.

——————————————————————————————————————–

5.    Atelier despre discriminare

Zece membri și voluntari ai asociației au participat în luna august la activitatea „Conștientizăm discriminarea”, parte din proiectul ”Asistenţă jur idică pentru o comunitate mai puternică în mun. Rădăuți”.

Găzduit de Centrul Comunitar Rădăuți, workshop-ul interactiv a constat, printre altele, în completarea unui „rebus întors”.

Activitatea a avut drept scop creșterea gradului de informare cu privire la comportamentele discriminatorii și la reacțiile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem atunci când suntem victime sau martori ai unor asemenea comportamente.

Întâlnirea este parte a unei campanii antidiscriminare care își propune să crească gradul de conștientizare în comunitate a fenomenului de discriminare și să formeze comportamente proactive în rândul membrilor comunității în vederea diminuării acestui fenomen.

——————————————————————————————————————–

6.    Vizită la Ursachi Art Lemn

Voluntarii asociației au petrecut o zi de sâmbăta cu folos. În vizită la Ursachi Art Lemn, un atelier de tâmplărie din Vicovu de Sus, unde au descoperit lucrul cu lemnul, dar au și creat ceva util pentru Centrul Comunitar Rădăuți: rafturile magaziei noastre.

———————————————————————————-

7.    Clacă de lutuit

În luna septembrie câțiva voluntari au răspuns invitației Grupului civic „Inițiative pentru Bilca” de a participa la claca de uns cu lut o căsuță din Parcul Prieteniei din Bilca. Pe lângă faptul că au călcat lutul și au contribuit la ungerea lui pe pereți, au gustat din sarmale, mălaiul copt și turtele făcute proaspete pe plită și au băut un suc proaspăt stors de mere.

———————————————————————————-

8.    Grup de alergare în natură

Sub îndrumarea unui voluntar al asociației, Victor Ștefan, alergător de performanță, alți voluntari dornici de mișcare și socializare, au ieșit la alergat periodic, în natură sau pe pista de alergare de pe stadionul din Rădăuți.

————————————————————————

9.    Halloween night la Centrul Comunitar

Voluntarii Rădăuțiului Civic au dovedit că sunt o echipă prin organizarea evenimentului Halloween Night. De la social media și content creation până la logistică și organizare, tinerii au dat dovadă de dedicare și creativitate.

———————————————————————————-

VII. Apariții media și recunoașterea eforturilor asociației

1. Vocile Cetății, Televiziunea Intermedia

Vocea asociației noastre s-a auzit în ediția de luni, 1 ma 2023, a emisiunii VocileCetății. Moderatorul emisiunii, Florin Cotos, l-a avut invitat pe președintele asociației, Luca Ciubotaru. Cei doi au vorbit despre începuturile asociației Rădăuțiul civic, rolul activismului civic, amenajarea de la Centrul Comunitar Rădăuți, preocuparea pentru calitatea aerului din Rădăuți, sursele de finanțare pentru activitățile desfășurate, “normalitatea” raportului de activitate a asociației.

O atenție mai mare a fost acordată eforturilor noastre în cadrul programului Fondul de Solidaritate

——————————————————————————————————————–

2. Gala Premiilor Participării Publice

În luna iunie am obținut, pentru al 5-lea an consecutiv, un premiu în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, ed. a XIII-a, organizată de CeRe, la categoria “Povești de trezit civismul”.

Asociația a fost premiată pentru proiectul ”Transparentizarea Direcției Silvice Suceava – primul litigiu pierdut pe Legea 544/2001” – câștigarea primului litigiu privind comunicarea de informații de interes public din istoria Direcției Silvice Suceava, în care am cerut date defalcate despre exploatări, pe categorii, în urma unor practici arătate într-un reportaj Recorder a fost un efort recunoscut în societatea civilă, lucru care ne onorează.

——————————————————————————————————————–

3. Interviu la Viva FM Suceava

Pe 6 septembrie 2023 colegii noștri, Lena Anfimov și Alin Marțincu, au ajuns la radio Viva FM Suceava, unde au discutat cu Marius Cocoș. Discuția poate fi urmărită aici

————————————————————————

4. Studiul Ashoka România ”Inițiativă”

Asociația Rădăuțiul Civic și Luca Ciubotaru, președintele ei, sunt incluși în studiul Ashoka România, un studiu internațional în care 365 de oameni, creatori de schimbar e din 6 țări, implicați în mod activ în criza ucraineană, au fost consultanți cu privire la mai multe aspecte ale intervenției lor.

Rădăuțiul Civic a fost menționat în lista principalilor 10 conectori de oameni și resurse din România în efortul umanitar al societății civile din România în contextul războiului din Ucraina, iar președintele asociației a ocupat prima poziție în clasamentul Ashoka la categoria inovatori sociali – domeniul civic.

Dă mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*