A doua audiență la primarul municipiului Rădăuți

Dragi rădăuțeni,

În data de 10 aprilie am solicitat o nouă audiență domnului primar, Bogdan Loghin, cu discuții pe diverse teme de interes comun, dezbătute în cadrul asociației sau chiar primite de la cetățeni.

În luna ianuarie am supus discuției o listă întreagă de probleme ale orașului, așa că le-am discutat pe rând, pe cele din ianuarie întâi : https://www.radautiulcivic.ro/prima-audienta-ceruta-noului-primar-al-municipiului-radauti/

I-am propus domnului primar să vadă efortul voluntarilor noștri ?‍♂ de a salva holul, casa scării și o cameră din patrulaterul central al orașului și a-l transforma într-un centru comunitar printr-un efort 100% al asociației (campanie de strângere de fonduri, adunare de donații, peste 50 de voluntari implicați, sute de ore de voluntariat), așa că întâlnirea ? a avut loc la centrul comunitar, la care au participat domnul primar și consilierul domnului primar, Corneliu Cârdeiu. ? Centrul Comunitar amenajat de asociația noastră este un spațiu al cetățenilor și al tinerilor din Rădăuți pe care nu l-au avut niciodată, un spațiu pentru dezbateri, activități, ateliere, training-uri.

Ne-am exprimat disponibilitatea și intenția de a renova și alte două camere pentru a le transforma în: un atelier de creație pentru copiii și tinerii din Rădăuți, unde să fie ateliere constante cu artiști, meșteri locali ?‍?, respectiv o cameră care să servească drept sală de lectură (la momentul actual, neexistând o sală de lectură în municipiu).

Discuția a vizat următoarele subiecte:

1. ? Actualizări pe problemele legate de urbanism . ?
– cu privire la extensia magazinului general ? s-a deschis dosar penal, vom întreba care este stadiul său. Domnul primar ne-a informat că la nivelul primăriei a fost înființată o comisie consultativă în domeniul urbanismului, planificării urbane în care vor fi discutate proiectele care ridică probleme / semne de întrebare;
– am aflat că în final, proiectul vehiculat dintre Mănăstirea Bogdana și clădirea BCR va fi făcut, dar într-o variantă mai retrasă, pe lateralul clădirii. Acest subiect a fost analizat pe larg de pagina Cetățeanul in direct și avusesem senzația că a fost abandonat;
– în acest an va fi bugetată începerea noului Plan Urbanistic General (PUG), practic, documentul care stabilește regulile de construire în acest oraș. Am propus domnului primar ca acest document să fie făcut în mod colaborativ, cu experți, arhitecți, specialiști în domeniu, ca să nu mai fie un document permisiv și cu diverse portițe lăsate în cuprinsul lui.
– domnul primar ne-a informat că zona Hurmuzachi va fi refăcută și ne-a arătat niște randări în acest sens, cu mobilier stradal, arbori stradali și refacerea trotuarului;
– domnul primar ne-a comunicat intenția ca după asfaltare, zona Bogdan Vodă să fie transformată în pietonal în weekend, până la casa de cultură, iar pe marginea străzii să fie plantați platani în locul copacilor existenți?.
– totodată, ne-a comunicat intenția de a desființa ❌ actualul pietonal (din centrul orașului) și de a permite din nou parcarea mașinilor acolo. ?. La o primă discuție în comunitatea noastră, este un lucru pe care îl dezaprobăm în mod clar. În marile orașe, centrul istoric al orașului este pus în valoare și eliberat de circulația mașinilor, nu invers. Știm că anul trecut a existat o „petiție” a unor oameni de afaceri care solicitau acest lucru și știm că domnul viceprimar este direct interesat de acest subiect, însă credem că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după o consultare amplă și cu respectarea unor principii minimale de planificare urbană;

2. ? Problema lacului ?
– i-am explicat domnului primar că jumătate din insula lacului a fost și este în domeniul public al municipiului, nici măcar nu a fost vreodată concesionată, iar litigiul cu AVACONSULTING se referă doar la jumătate de insulă, lucru pe care nici departamentul juridic din Primărie nu-l știa, lucru pe care l-a apreciat la munca noastră de documentare;
– am spus ceea ce am scris și în ianuarie 2021, că Primăria trebuie să înceapă demolarea terasei ilegale cât mai curând, mai ales că vremea permite. Așteptăm să vedem săptămâna următoare primele demersuri, un lucru așteptat de mulți rădăuțeni;
– am pus la dispoziția primărie o copie a întâmpinării depuse de Asociația Rădăuțiul Civic la Tribunalul Suceava, în care am demontat fiecare argument al SC AVACONSULTING, în care aceștia solicită recunoașterea unui drept de proprietate asupra unei părți din insulă (250 de mp). Următorul termen va fi pe 28 mai 2021.

3. ? Problemele de mediu ♻?
– ne-am bucurat să aflăm că în acest an s-a bugetat începerea realizării Registrului Spațiilor Verzi (un document pe care primăria era obligată să-l facă de ani buni, dar nu l-a făcut). Acest document este important pentru evidența spațiilor verzi. Am văzut cu toții, săptămânile trecute au fost tăiați duzii din fața terasei Paradis, de pe Str. Putnei. Am verificat subiectul, terenul era proprietate privată din anul 2008, deci nefiind pe domeniul public, era imposibil de stopat dispariția acelui spațiu verde.
– toaletarea arborilor – am comunicat din nou domnului primar că este o problemă cu modalitatea în care se toaletează pomii din Rădăuți și ne-am exprimat intenția de a discuta cu cei care se ocupă de subiect, având în comunitatea Rădăuțiul Civic 2 colegi care au cunoștințe în domeniu.
– am comunicat domnului primar faptul că am depus un proiect privind extinderea rețelei independente de monitorizare a calității aerului cu alte stații în oraș și sperăm să câștigăm acel proiect pentru a putea cumpăra stații suplimentare.

4. Centrul vechi și clădirile istorice ?
– am comunicat domnului primar nevoia urgentă de reparare a turnului clădirii istorice a patrulaterului ? (turnul de pe Ștefan cel Mare) și ne-am bucurat să aflăm că este bugetată această investiție în acest an cu suma de 30.000 de lei. Intenția autorităților ca acoperișul acestuia să fie refăcut cu învelitoare de cupru, similară catedralei și partea de acoperiș rămasă nereparată să fie făcută tot cu țiglă.
– clădirile istorice trebuie să fie inventariate cât mai curând ?, lucru pe care l-am comunicat domnului primar și ne-am exprimat intenția să punem umărul la asta, alături de colegii din Rădăuțiul Civic cu studii în domeniu (arhitecție, urbaniști, ingineri).
– ne-am exprimat deschiderea de a aduna chiar noi resurse pentru refacerea bramei care duce în curtea patrulaterului și ne bucurăm că domnul primar a menționat că primăria se va ocupa de documentație, fiind un efort minimal.
– cu privire la curtea interioară a patrulaterului ?, care arată sub orice critică, ni s-a comunicat că va trebui întâi realizat un racord de canalizare între o fosă din curtea interioară și conducta din zona pietonalului și abia apoi s-ar putea discuta de amenajarea curții. Sperăm ca această curte să fie amenajată în viitor, așa cum în vestul țării, toate curțile interioare au fost tranformate în adevărate oaze de descoperire a istoriei și frumuseții orașului și a centrului vechi (Sibiu, Brașov, Sighișoara, Oradea);

5. Adăpostul de câini al Municipiului Rădăuți – ?
– la începutul anului, prin Hotărâre de Consiliu Local a fost formalizată o colaborare între Primăria Municipiului Rădăuți și Fundația „Ali pentru Animale”, condusă de doamna Bibolariu.
– ne bucurăm că există ONG-uri în Rădăuți care se implică pe acest subiect, însă am spus-o și atunci unor consilieri locali, o repetăm și acum – este o cerință minimală ca această colaborare să fie transparentă, din moment ce un ONG administrează / sprijină un adăpost de câini care este public, al Municipiului Rădăuți.
❓ Câți bani se obțin anual din adopții internaționale? Nu știm. ❓ Cât % din acei bani se întorc la adăpost și cât % sunt păstrați de acea fundație? Sunt astfel de clauze în contractul dintre primărie și asociație? Nu știm. Am solicitat primăriei ca asociația respectivă să fie obligată prin contract să publice anual un raport de activitate, inclusiv raport financiar.
– spunem încă o dată, nu ne interesează adăpostul de câini, dar ceea ce am cerut este o minimă transparență într-o relație dintre primărie și un ONG care administrează adăpostul public;
– domnul primar ne-a rugat să discutăm subiectul cu domnul viceprimar care are în subordine Grădina Zoologică și Adăpostul de câini.

6. Aplicația e-Rădăuți ?
– domnul primar ne-a comunicat că intenționează să introducă plată prin SMS pentru parcarea și i-am propus să integrăm o astfel de funcționalitate de plată și prin aplicația mobilă e-Rădăuți, realizată împreună cu voluntarii noștri în mod gratuit pentru oraș, vom încerca să găsim în perioada următoare soluțiile tehnice, iar dacă sunt persoane cu cunoștințe în domeniu, le rugăm să ne contacteze;
– am întrebat despre povestea barierei cumpărate de fosta administrație. Nu știm toate detaliile, înțelesesem că nu exista soft-ul pentru montarea sa. Ni s-a comunicat că se va renunța la idee pentru că instalarea unei bariere va bloca parcarea centrală. Prin urmare, toată investiția fostului primar reprezintă, de fapt, bani aruncați pe apa sâmbetei (barieră, parcomate, extinderea trotuarului, firele trase).

7. Discuția despre viitoarea organigramă a primăriei ?
– am spus-o și o repetăm, ❌ nu ne-am amestecat în luptele politice dintre primar, managerul spitalului, conducerea Servicii Comunale. Ne dorim instituții funcționale care gestionează banii publici cu chinzuință, ❗ fără angajări pe pile, ❗ contracte cu dedicație și altele❗;
– ne-am expus punctul de vedere domnului primar și anume, că indiferent de deciziile luate, credem că e important ca toate criteriile să fie clare pentru stabilirea persoanelor care pleacă și care rămân. Instituțiile trebuie să funcționeze pe bază de eficiență și la ora actuală, bugetele localităților mici, mai ales în mediul rural, se duc toate pe salarii.
– am ridicat o singură problemă, după ce am agreat o poziție în cadrul asociației pe acest subiect. Ni se pare o greșeală mare și o pierdere pentru oraș ca o persoană precum doamna Mălina Aniţoaei, jurnalist, publicist, o persoană care a contribuit la viața culturală a orașului și, probabil, printre puținele persoane din instituțiile publice locale care înțeleg rolul unei biblioteci în comunitate, să fie dată afară. A fost singura persoană din cadrul bibliotecii care a sprijinit clubul de lectură și întreținerea cuiburilor de cărți. Am comnicat domnului primar că decizia îi aparține, dar că aceste decizii trebuie să urmărească interesul public și meritocrația, nu altceva.

8. Promovarea turismului ?? în spațiul fostului deputat, domnul Dumitru Mihalescul
– l-am întrebat direct pe domnul primar și situația despre care s-a mai discutat în spațiul public, posibilitatea folosirii spațiului primăriei în care și-a desfășurat activitatea cabinetul parlamentar al domnului Dumitru Mihalescul.
– ni s-a răspuns că domnul deputat a investit o sumă importantă în renovarea acelui spațiu și am întrebat motivele pentru care primăria externalizează promovarea turismului din Rădăuți unui ONG apărut de nicăieri, despre care nimeni nu știe nimic, „Asociația Lavida”. Argumentele administrației locale sunt următoarele: (1) domnul primar garantează că spațiul respectiv nu va fi vândut; (2) primăria nu va trebui să plătească un angajat, ci această asociație se va ocupa de promovarea turismului, ceea ce înseamnă economie la bugetul local.
– săptămâna viitoare, pe ordinea ședinței de Consiliu Local, va exista și acest proiect de scoatere la licitație a acelui spațiu, pentru ONG-uri sau firme care doresc să promoveze turismul în Rădăuți.
– pentru memoria orașului, în urmă cu mai mulți ani, a existat un proiect cu fonduri europene numit „Tezaure Etnoistorice Bucovinene”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005649014708, exista și un site (inactiv acum): http://www.tezaureetnoistoricebucovinene.ro/, care se referea la promovarea turismului în Rădăuți. În acel proiect a existat și un obiectiv care prevedea înființarea unui centru de promovare turistică, lucru care nu s-a mai întâmplat și la întrebare la care foștii primari ai orașului ar trebui să răspundă cetățenilor. În momentul de față, dacă veți merge la Muzeul Etnografic, veți mai regăsi broșuri, hărți sau alte materiale rămase de la acel proiect.
– sperăm să vedem în viiitor o strategie de promovare a turismului din Rădăuți, pe măsură ce orașul va beneficia de investiții de bază (refacerea străzilor, salvarea clădirilor istorice etc);

9. Înființarea unei Arhive Digitale a Rădăuțiului ?
– am propus domnului primar să înființăm o arhivă digitală a orașului, lucru pe care o parte dintre colegii noștri l-au început deja, prin colectarea unor materiale sau transcrierea traducerii monografiei lui Franz Wiszniowski – „Radautz, cel mai german oraș din Bucovina”.

După cum vedeți, pe unele subiecte discutate există vești bune, pe altele le dezaprobăm în mod clar și am scris mai sus de ce. Citiți și judecați fiecare dintre dumneavoastră. Ne-am făcut datoria să întrebăm toate aceste lucruri și să scriem cele discutate aici, public, cum am făcut și cum vom face de fiecare dată. Ne dorim ca acest oraș să se dezvolte, lucru pe care sperăm că și-l doresc și autoritățile locale. Le mulțumim pentru dialog.

Vă încurajăm să fiți cetățeni activi și să ne pese mai mult tuturor de orașul nostru, apreciind eforturile oneste, corecte și sancționând derapajele celor aleși! Dialogul, critica constructivă, implicarea, toate sunt specifice democrației, lucruri câștigate după 1989.

Comments

comments