Atitudinea civică pune lucrurile în mișcare – cazul locuinței sociale a domnului G. Cârdei – ce s-a făcut și ce mai rămâne de făcut

Dragi prieteni,

În data de 16 iulie 2019 am făcut public cazul domnului Gheorghe Cârdei (click pentru detalii) care are dreptul la o locuință socială prin lege (autoritățile locale fiind obligate să i-o asigure, în condiții decente), iar de ani de zile stă într-o locuință pusă la dispoziție de primăria Rădăuți în condiții greu de imaginat.

Am scris despre (1) zidul clădirii care s-a dărămat efectiv, (2) despre tavanul care aproape cade peste locatar, (3) despre scara de lemn putredă care se poate rupe în orice moment și despre condițiile precare de trai (fără grup sanitar, apă curentă).

Autoritățile trimit muncitori care repară zidul căzut după ce materialul apare în presa locală

Imediat după publicarea acestui material, a fost preluat de către presa locală:  Jurnal de RadautiStiri din BucovinaNewsBucovina.roObiectiv de Suceava, Monitorul de Suceava, Săptămânalul de Rădăuți.

În urma presiunii publice, primăria a trimis câțiva muncitori să repare zidul prăbușit al clădirii. Am scris atunci și faptul că ne dorim ca primăria să ia măsuri și în privința celorlalte probleme.

Inițial, zidul era căzut, muncitorii l-au reparat, iar între timp (doar) acea porțiune a fost și tencuită.

În urma unui alt articol publicat în presa județeană, apar alți muncitori care pun câteva coli de tablă într-o singură zonă a acoperișului

După repararea zidului, am făcut publică evoluția, lucru preluat și de Monitorul de Suceava într-un articol pe data de 22 iulie și la Televiziunea Intermedia Suceava. Ulterior, câțiva muncitori ai unei companii din Marginea au montat câteva coli de tablă pentru a acoperi zona de unde se desprinseră bucăți din tavan, aflată chiar la intrarea de la balcon a locuinței sociale. Această reparație are ca scop protejarea de eventualele accidente produse de desprinderea tavanului, nicidecum de protecție împotriva intemperiilor, tabla fiind pusă pe interior și nu pe acoperișul care este spart și prin care plouă în continuare, dar tot e un pas înainte.

Apreciem reacția autorităților, dar, din păcate, nu este suficient, aceste reparații minore fiind mai degrabă o „cârpeală”. Acoperișul are în continuare probleme cu infiltrațiile și mai jos vă prezentăm două imagini, de data asta din interiorul locuinței (de pe hol).

Următoarea acțiune – înlocuirea podelelor putrede

Pe data de 26 iulie, au venit câțiva muncitori din Costișa (Frătăuții Noi) și au început să înlocuiască o parte din scândurile putrede aferente balconului prin care se face accesul în locuința socială.

Așadar, cetățenii contează și dacă iau atitudine, autoritățile încep să facă lucrurile pe care trebuiau să le facă de multă vreme. Acel zid era căzut de luni de zile, la fel și tavanul sau scările putrede, iar domnul Cârdei a făcut câteva petiții fără niciun rezultat.

Sperăm ca Primăria să respecte legea și să-și respecte contractul de închiriere, găsindu-i o locuință decentă acestui om. Ceea ce am putut noi să facem este să-i facem povestea auzită, să dăm voce neputinței lui și să ne ținem de promisiune – din contribuțiile membrilor asociației Rădăuțiul Civic, am făcut o donație de 500 de lei acestui om, echivalentul chiriei pe aproape 4 luni, iar domnul Cârdei își va căuta dreptatea în justiție, dacă autoritățile nu înțeleg să-și respecte contractul și să-i asigure o locuință decentă la chiria impusă de lege (78 de lei, nu 130 de lei) – impunerea unei chirii peste un prag prevăzut de lege înseamnă chiar abuz în serviciu.

Ce se mai poate face cu un efort minim ? (în condițiile în care momentan nu se intenționează mutarea locatarului din acea clădire aflată într-o stare avansată de degradare)

Ne bucurăm că lucrurile s-au mișcat când am luat atitudine. Mai sunt câteva lucruri banale care pot schimba lucrurile în bine. Le prezentăm mai jos.

Brama care duce spre această locuință este chiar în zona istorică a Rădăuțiului și arată groaznic. Zilele trecute se discuta despre umbreluțe puse pe strada pietonală, dar până acolo, chiar în centrul istoric, lucrurile arată ca în imaginile de mai jos – Rădăuți, 2019.

Intrarea în bramă, care duce spre bazar și locuința socială (pe dreapta)

Cerem autorităților locale să întreprindă următoarele demersuri, care sunt absolut de bun simț.

1. Curățarea acelei zone și igienizarea bramei respective

Nu e complicat, tot acel moloz se poate curăța într-o zi, apoi se poate spăla toată această zonă pentru a scăpa de mirosul insuportabil.

2. Amplasarea unei toalete ecologice în acea zonă

Așa este, în acea zonă se perindă oameni ai străzii care nu au cel mai adecvat comportament. Cum ar fi ca primăria să amplaseze o toaletă ecologică acolo? Am fi și noi cu un pas mai aproape de civilizație, nu-i așa?

O toaletă ecologică costă aproximativ 3.000 de lei. Nu se găsesc 3.000 de lei în bugetul local pentru așa ceva? Vorbim de centrul orașului Rădăuți, stimați aleși locali. Ne e greu să credem că nu merită o investiție care să ne aducă mai aproape de civilizație.

3. Amenajarea, cu o minimă investiție, a unui grup sanitar în acea locuință socială

Grupul sanitar de la etaj

La etaj, pe unde se face accesul la locuința socială este un grup sanitar dezafectat.

În momentul de față, singura sursă de apă este un furtun tras de la rezervorul de apă al toaletei.

Cu o minimă investiție se poate face un racord la apă și se poate monta o chiuvetă acolo. Așteptăm și acest lucru de bun simț din partea autorităților.

Nu e cea mai plăcută imagine, dar aceste lucruri sunt lângă noi, în centrul Municipiului Rădăuți. Trecem pe lângă ele, de ce să nu facem ceva pentru a le schimba?

Cu siguranță că niciunul din acei mici pași înainte nu s-ar fi întâmplat dacă nu făceam public acest caz. Așteptăm ca și cele 3 propuneri de bun simț de la final să fie puse în practică.

Rădăuțeni, luați atitudine și implicați-vă pentru acest oraș care e al nostru, al tuturor! E atât de frumos pe cât îl facem noi să fie, prin atitudinea și grija pe care o purtăm față de el.

cof

O analiză realizată de Luca Ciubotaru, Asociația Rădăuțiul Civic

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Var pe dinafară, aceleași probleme în interior - despre brama din centrul Rădăuțiului și locuința socială a domnul G. Cârdei. Mai e mult până departe. - Rădăuțiul civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*