Împreună am reușit să transformăm în realitate un vis de vară al celor 12 copii de la casa de tip familial Universul Copiilor: o tabără la munte. Ne-am propus să le oferim această experiență pentru că altfel nu prea ar fi avut ce să povestească despre vacanța lor de vară.
Ne-am dorit o tabără unde copiii să învețe, nu doar să se distreze și am găsit ce căutam: un program de 7 zile la munte, la Vatra Dornei, organizat de Asociația de turism pentru tineret ADEONA, în perioada 25 – 31 august.
Punguța cu 12.360 de lei
Noi am pus primii bănuți de sămânță, cei de la Adeona ne-au oferit o reducere, iar cu ajutorul comunității s-au colectat cei 11.160 de lei necesari pentru a acoperi costurile taberei. În plus, s-au mai colectat încă 1200 de lei. O parte din ei i-am folosit pentru a le oferi copiilor un jurnal de tabără – în care să își noteze momentele importante și ce au învățat, șlapi pentru excursie, cărți pentru 14 copii cu rezultate foarte bune la învățătură din sistemul de protecție socială din județul Suceava, în cadrul proiectului „Susținem performanța” organizat de DGASPC Suceava. O societate de transport din Rădăuți, condusă de oameni generoși și sufletiști, a asigurat transportul copiilor până la Vatra Dornei și înapoi, în mod gratuit.
Cei 12 pitici în Pădurea Fermecată
Duminică. August. Apus de soare la munte. Copiii ajung în tabără și fac cunoștință cu facilitatorii, cu ceilalți participanți și cu locul.
7 zile. Bucurie. Mișcare. Încredere în sine. Respect. Timpul a zburat repede în pădurea fermecată. Piticii au făcut drumeții, au mâncat sănătos, s-au bălăcit în piscină și s-au jucat. Nu jocuri obișnuite – jocuri din care au învățat să lucreze în echipă, să asculte cu atenție, să fie empatici și creativi.
Muntele i-a obosit, dar le-a arătat cât sunt de curajoși și de câtă încredere în sine și în prietenii lor e nevoie ca să ajungă pe vârf. I-a învățat ce înseamnă respectul pentru natură și pentru cei din jur, i-a făcut să trăiască în ritmul naturii, nu în cel al tehnologiei.
Înainte de a pleca în tabără, le-am oferit câte un jurnal în care să exprime ce au trăit, prin scris, desen, poezie. Acest fel de reflecție și exprimare scrisă i-a ajutat să își gestioneze emoțiile și să conștientizeze ce au învățat. Iată ce spune Flori: Vă mulțumim pentru tot efortul pe care l-ați făcut. A fost o tabără foarte frumoasă și distractivă, în care ne-am relaxat, chiar dacă a fost obositor. Am avut timp să ne și distrăm. Am cunoscut oameni noi. A fost o experiență de neuitat.
Tabăra a fost o experiență frumoasă și pentru însoțitoarele lor, cele care sunt alături de copii și de provocările lor de adolescenți în fiecare zi: am avut ocazia alături de ei, să ne cunoaștem potențialul și să conștientizăm că și atunci când spunem că ,,nu mai pot”, putem încă foarte mult…Voința și psihicul ne ajută să obținem foarte mult de la noi atunci când ne dorim asta cu adevărat. Mona Cîrdeiu – instructor educație specializat.
Recunoștință. Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti
Suntem recunoscători tuturor celor care au făcut posibilă această poveste: celor 60 de donatori, facilitatorilor de la Adeona Camps, companiei de transport Petdor și colegilor noștri care s-au implicat în organizare.
Avem încredere că Împreună vom continua să le oferim oportunități acestor copii, pentru ca ei să aibă un viitor cât mai bun! Vă mulțumim!