În data de 3 septembrie am adus la cunoștința rădăuțenilor faptul că pe latura sudică a Magazinului General are loc o extindere ilegală, fiind o nouă mutilare a acestui obiectiv din Rădăuți, după „acvariul” de sticlă ce a anulat aproape concepția inițială a acestuia.
Ce am cerut autorităților?
Postarea a ajuns la aproape 16.000 de cetățeni, revoltați de modul în care funcționează lucrurile la capitolul urbanism sau punere în valoare a clădirilor simbolice din Rădăuți. Spuneam la acel moment că e insuficient să ne plângem pe Facebook, e nevoie de mai mult de atât, așa că în data de 3 septembrie 2019 am solicitat Primăriei Municipiului Rădăuți 2 lucruri:
- O copie scanată după autorizația de construire și după documentația depusă pentru obținerea autorizației privind lucrările de extindere de pe latura sudică a Magazinului General (vizavi de biblioteca municipală), prin care s-a săpat fundația pentru stâlpi, s-a turnat o placă și urmează, probabil și alte lucrări
- În cazul în care nu există o autorizație de construire, care sunt măsurile pe care Primăria Rădăuți le-a luat în acest sens.
Care e situația juridică a acelui teren și a zonei Magazinului General? – un amestec de companii și interese
Ne-am documentat puțin să înțelegem și noi cui aparține respectiva suprafață.
Suprafața pe care s-a construit are numărul cadastral 54277, o suprafață de 87 de metri pătrați și aparține proprietarilor Ionesi Constantin și Ionesi Andreea-Miriam, aceștia cumpărând acea zonă în luna martie 2019 și dezmembrând un imobil mai mare (terenul), cel mai probabil de la SC PIGAL SRL, deținută de Viorica Plămadă.
Suprafața de lângă, cea dinspre strada principală aparține companiei SC PIGAL SRL, iar zonele din curtea interioară a Magazinului General sunt împărțite între SC PIGAL COM SRL și SC Răcoritoare Bucovina SRL Rădăuți, după cum puteți observa mai jos. În interiorul magazinului general, spațiile sunt împărțite între mai mulți proprietari, după cum se observă.
Ce răspunde Primăria și Serviciul de Urbanism?
Zilele trecute, 12 septembrie 2019, am primit răspunsul în termenul legal (maxim 10 zile), pe care vi-l prezentăm mai jos.
Primăria ne spune că s-a emis un certificat de urbanism cu numărul 838/2018, cu valabilitate 12 luni pentru „refacere fațadă pe structură din fier și profile metalice, cu păstrarea elementelor ornamentale” și „extindere pe parcelele 32637 (zonă ce cuprinde terenul din fața florăriei) și 32628 (fostul 5668/9 – zona din spatele florăriei) pentru spații comerciale, care vor face parte din Magazinul general.
Am identificat pe site-ul Primăriei certificatul la care face trimitere răspunsul primit de la autorități. Acesta a fost emis în data de 17 septembrie 2018, cu o valabilitate de 12 luni, valabil deci până în data de 17 septembrie 2019.
Deși există o obligație legală ca aceste certificate să fie publicate periodic, sub forma unui centralizator, pe site-ul Primăriei, pentru informarea tuturor cetățenilor, acea secțiune (click) nu e niciodată la zi. Asociația noastră a atras atenția de 2 ori autorităților, au fost publicate pentru scurtă vreme, apoi iar au rămas neactualizate.
Nu știm care este conținutul certificatului de refacere fațadă / extindere pe latura sudică a Magazinului General, dar vom afla. În condițiile în care certificatul a fost emis pentru SC PIGAL COM SRL în luna septembrie 2018, iar în luna martie 2019, terenul s-a dezmembrat și zona din fața florăriei a fost cumpărată de Ionesi Constantin și Ionesi Andreea Miriam, motiv pentru care trebuia obținut un nou certificat de urbanism, fază premergătoare obținerii unei autorizații de construire. Cu ajutorul unor prieteni, vă oferim o imagine de deasupra magazinului general, cu cele două zone pentru care a fost emis certificatul de urbanism la care facem referire.
Plecând de la construcția din fața florăriei, aflăm că vor fi extinderi de spații comerciale și în curtea interioară a Magazinului general, cele două zone încercuite în imaginea de mai sus. Deși certificatul de urbanism a fost emis pentru SC PIGAL SRL și SC RACORITOARE BUCOVINA SRL (nu și pentru soții Ionesi), începutul de construcție din zona terasei din fața florăriei a fost realizată pe un teren deținut de Constantin Ionesi și Andreea Miriam, cumpărat de la SC PIGAL COM SRL în luna martie 2019.
Nu putem să nu remarcăm felul în care a fost acoperit magazinul general și cât de pestriț arată acoperișul său, făcut parcă, în bătaie de joc. De la unul dintre cele mai frumoase magazine generale din țară, imobilul a ajuns un mixt de construcții, adăugiri, firme peste firme, toate interesate de un singur lucru – să-și maximizeze profitul cu orice cost, chiar și acela al călcării în picioare a unui simbol al Rădăuțiului.
Așa cum intuiam, răspunsul primăriei ne spune lucrarea de extindere a construcției în fața florăriei prin turnarea unei plăci și a fundației stâlpilor este una ilegală, întrucât nu exista o autorizație de construire. Primăria ne spune că s-a autosesizat și că a luat măsuri de sistare imediată a lucrărilor, de constatare și sancționare a contravențiilor, prin Procesul Verbal nr. 9/2019.
Răspunsul dat de autorități fie este incomplet, fie este evaziv.
În primul rând, nu se menționează când anume s-a autosesizat Primăria Rădăuți. (puteți observa că din răspunsul primăriei se omite data procesului verbal). De asemenea, nu se menționează nici care a fost sancțiunea – mai precis – cu cât au fost amendați proprietarii – Ionesi Constantin și Ionesi Andreea Miriam pentru începerea unei construcții fără autorizație de construire.
În data de 8 martie 2019, baza viitorilor stâlpi ai fundației era deja turnată. Imaginați-vă că în centrul Municipiului Rădăuți, în plină zi, companiile au ajuns să facă lucrări fără nicio problemă, fără autorizații, fără nimic și gândiți-vă la respectul față de lege și față de regulile de urbanism.
Primăria ne-a răspuns însă că în urma autosesizării sale, s-au sistat lucrările și atât. Haideți să vedem ce spune legislația în domeniu.
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții prevede următoarele:
Art. 26. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte: a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), c), e) şi g), de către investitor şi executant; Amenda pentru această faptă este între 1.000 lei la 100.000 lei.
Tot această lege menționează faptul că nu este posibilă aplicarea unui avertisment, tocmai pentru că a construi fără autorizație este o faptă destul de gravă. Legea menționează următoarele:
„(…)primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz”.
Art. 28. – (1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii, sau, după caz, de instanţă. Pentru lucrări ce se execută la clădirile prevăzute la art. 3 lit. b) este necesar avizul Ministerului Culturii şi Cultelor.
Așadar, tot Primăria Rădăuți trebuie să ia decizia ca acele lucrări ilegale (stâlpii pentru structură și placa turnată) să fie desființate, lucru pe care îl solicităm Primăriei Rădăuți să-l facă de îndată.
Solicităm, de asemenea:
- să vedem și conținutul procesului verbal, iar după obținerea acestuia, îl vom publica pentru informarea cetățenilor.
- să vedem conținutul detaliat al certificatului de urbanism eliberat pentru extinderile de spații comerciale din curtea interioară a Magazinului General.
Aceste analize sunt realizate prin munca voluntară și timpul alocat de membri ai asociației Rădăuțiul Civic, costurile lor (extrase de carte funciară etc), fiind suportate din contribuțiile fiecărui membru. Dacă îți place ceea ce facem și dorești să sprijini spiritul civic în Rădăuți, poți să ne susții printr-o donație aici. Suntem singura asociație din Rădăuți care publică anual un raport de activitate și face publice veniturile și cheltuielile sale.
Vom reveni și vom urmări subiectul. Cu cât vom fi mai mulți cetățeni cărora le va păsa de orașul lor, cu atât sunt mai mari șansele ca lucrurile să meargă în direcția bună pentru Rădăuți și vom putea salva ce a mai rămas din moștenirea istorică și din clădirile reprezentative ale orașului.
Vă încurajăm să vă implicați pentru un Rădăuți mai bun!
O analiză a Asociației Rădăuțiul Civic