Am propus Primăriei Rădăuți instalarea unor panouri cu fotografii vechi pentru promovarea istoriei orașului – Noutăți la 20 noiembrie 2017

Actualizare 2 – 20 noiembrie 2017

Văzând ordinea de zi pentru ședința Consiliului Local din luna noiembrie 2017, am contactat conducerea primăriei pentru a întreba dacă propunerea noastră va fi supusă dezbaterii aleșilor locali, dar din păcate ea nu a fost supusă în această lună. Domnul Primar ne-a comunicat că este nevoie ca structurile primăriei să facă un deviz de costuri și că în luna viitoare ea va fi supusă dezbaterii Consiliului Local.

Sperăm ca în luna decembrie 2017 ideea să fie dezbătută și să reușim să transformăm această idee în realitate și să aducem istoria mai aproape de cetățenii din Rădăuți și de turiștii care ne calcă pragul. Mulțumim tuturor pentru susținere, vă vom ține la curent.

Actualizare 1 – 3 noiembrie 2017

După ce am lansat această idee Primăriei Rădăuți, domnul Primar și-a arătat deschiderea față de ea și ne-a rugat să depunem un memoriu scris adresat Primăriei și Consiliului Local, întrucât această decizie trebuie să fie luată de Consiliul Local. Zis și făcut. Pe data de 3 noiembrie, am depus o adresă la Primărie și Consiliului Local în care arătam că un astfel de proiect ar pune în valoare istoria orașului nostru. Conținutul adresei și fotografiile propuse pot fi regăsite aici. Aceasta a primit și un număr de înregistrare.

 

 

Cum a apărut ideea?

Miercuri, pe 16 august, grupul nostru a avut o întâlnire cu câțiva prieteni fotografi din Rădăuți. A fost o avalanșă de idei pentru comunitate, am discutat despre ce ne pasionează, despre faptul că ne dorim ca Rădăuțiul să fie mai bine promovat (și chiar istoria clădirilor din Rădăuți) și obiectivele turistice locale mai ușor de găsit și mai cunoscute de cei care ne calcă meleagurile.

O primă idee dezvoltată a fost cea a promovării trecutului și prezentului orașului nostru, a istoriei, dar și a artei de astăzi. De o bună perioadă de timp, domnul Dragoș Băncescu promovează în mod constant

istoria Rădăuțiului prin intermediul grupului „Rădăuți – amintiri, oameni, locuri” și discutând despre cunoașterea istoriei locale de către publicul larg, în general, am venit cu ideea de a aduce aceste file de istorie și mai aproape de cetățeni, prin prezentarea lor în expoziție stradală, în zone verzi, parcuri. Astfel de panouri există deja în alte orașe, e un mod de a aduce istoria sau arta mai aproape de cetățeni, alături este exemplul Iașului.

 

Astfel de idei se regăsesc puse în practică și în Cernăuți, după cum puteți observa și în imaginile alăturate:

______________________

A doua idee discutată în august – programări online pentru eliberarea de buletine

UPDATE: Pentru programarea online la eliberarea de buletine, vom reveni cu o propunere către Primăria Rădăuți, după ce reușim să alcătuim o echipă de IT-iști care să dezvolte această idee. Dacă sunt persoane interesate, le rugăm să ne contacteze.

Cea de a a doua idee discutată în august se referă la a face interacțiunea cetățeanului cu administrația cât mai ușoară, fără timp pierdut, cozi, birocrație, de aceea ne dorim servicii publice digitale, unde cetățenii să poată descărca formularele online și să le poată completa de acasă (nu la ghișeu) sau chiar să-și facă diverse programări online (pentru eliberarea buletinului, de exemplu). Posibilitatea de a face programare online pentru eliberarea unui buletin sau chiar obținerea unui bon de ordine de la sediul instituției ar aduce multe avantaje, ar moderniza serviciul public și ar scuti cetățenii de nervi sau timp pierdut stând la coadă, iar ordinea cetățenilor în a-și elibera/schimba un buletin va deve  ni un proces civilizat, modern. Refacerea gratuită de către voluntari ai grupului nostru a site-ului Primăriei Rădăuți a fost un efort în aceeași direcție – informație accesibilă pentru cetățean. Prin ajutorul colegilor din grupul nostru civic și al susținătorilor, o aplicație de programare online poate fi realizată gratuit pentru comunitate.

Cu aceste două propuneri colegul nostru, Luca Ciubotaru a solicitat în numele grupului o audiență în data de 20 august domnului primar Nistor Tătar, prezentându-se cu următorul material care detaliează cele două idei: Rădăuțiul civic – propuneri acțiuni locale.

În urma audienței din august, domnul primar a fost deschis celor două propuneri și a promis că vom putea avea discuții tehnice alături de serviciul de urbanism pentru identificarea celui mai potrivit loc de amplasare a panourilor. Noi ne-am exprimat disponibilitatea ca în cazul în care primăria nu dispune de resurse pentru o astfel de investiție, să derulăm o campanie de strângere de fonduri pentru aceste panouri, însă domnul primar ne-a asigurat că fonduri există.

Cu privire la crearea unui sistem de bonuri de ordine și rezervări pentru eliberarea de buletine, domnul primar a fost deschis la o discuție tehnică săptămâna viitoare alături de serviciul de evidență a populației. Vom reveni cu detalii și ne bucurăm că există deschidere atunci când ideile vin de la cetățeni pentru un oraș promovat corespunzător și pentru digitalizarea serviciilor publice locale.

 

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Trackback-uri și pingback-uri 3

  1. O premieră pentru felul în care tehnologia e folosită în comunitate - Rădăuțiul Civic lansează aplicația mobilă „e-Radauti” - Rădăuțiul civic
  2. Grupul „Rădăuțiul Civic” lansează aplicația mobilă „e-Rădăuți” | Suceava News Online
  3. Autoritățile locale anunță că susțin propunerea de amplasare a unor panouri cu fotografii vechi, pentru promovarea istoriei Rădăuțiului - Rădăuțiul civic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*