Proiectul ,,Aplicația e-Rădăuți – instrument pentru dezvoltarea cetățeniei active din municipiul Rădăuți” s-a desfășurat în perioada mai 2020 – ianuarie 2021, în municipiul Rădăuți, județul Suceava. Primii beneficiari ai proiectului au fost tineri din cele trei licee din municipiu, dar și profesorii lor (77 persoane). Aceștia au participat la trei ateliere desfășurate online de către membrii Asociației Rădăuțiul Civic, care au avut ca scop prezentarea de informații de bază despre drepturile, libertățile și îndatoririle cetățenilor, autoritățile centrale și autoritățile locale.
Unul dintre rezultatele proiectului a fost dezvoltarea aplicației mobile e-Rădăuți, creată cu intenția de a aduce tehnologia mai aproape de cetățeni, dar și de autoritățile locale, folosind tehnologia ca un instrument de a crea o punte între cetățeni și autorități. Activitățile concrete au presupus dezvoltarea aplicației de către o echipă tehnică, informarea instituțiilor, contactarea aleșilor locali și informarea cetățenilor despre funcționalitățile aplicației de către echipa de proiect Aplicația este utilizată în prezent de peste 670 de cetățeni.
Primul atelier a fost dedicat drepturilor, libertăților și îndatoririlor noastre, ca cetățeni, și a avut loc vineri, 27 noiembrie 2020. În cadrul acestui atelier au participat 35 de tineri. Cel de-al doilea atelier a fost dedicat prezentării de informații despre autoritățile centrale, despre cum putem verifica activitatea parlamentarilor sau cum le putem transmite propuneri și s-a desfășurat miercuri, 2 decembrie 2020, cu participarea a 25 de persoane. Al treilea atelier a avut loc miercuri, 9 decembrie 2020 și a avut ca temă principală administrația locală, prezentarea atribuțiilor primarului, dar și ale membrilor Consiliului Local sau Consiliului Județean. La toate cele trei ateliere au participat persoane din municipiul Rădăuți și din zonă, de la elevi de liceu, până la tineri antreprenori, dar și alte persoane interesate de subiectele prezentate. Atelierele au fost susținute de Luca Ciubotaru, doctorand în drept constituțional, președinte al Asociației Rădăuțiul Civic, manager al proiectului și Cristina Cramariuc, membru fondator al Asociației Rădăuțiul Civic.
Toate cele trei ateliere au fost organizate sub formă de discuție liberă, iar participanții au aflat informații de bază despre cum funcționează societatea și instituțiile publice locale, dar și cele de la nivel central, au avut ocazia să adreseze întrebări și să afle răspunsuri pentru curiozitățile lor.
Membrii echipei din cadrul Asociației Rădăuțiul civic au constatat, cu surprindere, că educația civică din școlile generale și licee nu abordează aceste subiecte într-o manieră interactivă, mulți dintre participanții tineri neavând informații de bază despre Parlament, Consiliul Local, Primar, dar și despre modul în care pot face propuneri pentru dezvoltarea proiectelor la nivel local sau chiar despre drepturile lor.
Asociația Rădăuțiul Civic a dezvoltat și lansat, în premieră pentru zona Rădăuți, aplicația e-Rădăuți, la începutul anului 2018. Dezvoltarea aplicației a pornit de la ideea de a aduce tehnologia mai aproape de cetățeni, pentru a promova implicarea în societate, dar și de instituțiile ce se ocupă de buna guvernare la nivel local. În perioada iunie 2020-ianuarie 2021, aplicația e-Rădăuți a fost modificată radical față de versiunea anterioară, pentru a putea veni, astfel, în întâmpinarea cetățenilor cu informații necesare comunității rădăuțene actuale. Noua versiune a aplicației e-Rădăuți a fost implementată cu ajutorul fondurilor obținute de la Asociația Geeks for Democracy, prin Fondul pentru Democrație. De asemenea, această versiune a fost actualizată cu sprijinul oferit de Code4Romania, în cadrul ședințelor tehnice Civic Tech 911. Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele tip , cât și pentru cele , în premieră pentru noua versiune.
Aplicația conține mai multe secțiuni:
- Sesizează o problemă;
- Evenimente;
- Anunțuri;
- Transport;
- Administrație locală;
- Numere utile;
- Calitatea aerului;
- Voluntariat.
Toate secțiunile menționate mai sus au luat ființă prin cercetarea amănunțită realizată de către membrii asociației privind identificarea nevoilor cetățenilor din municipiul Rădăuți, luând în calcul, în același timp și diferite solicitări provenite de la aceștia.
- Sesizează o problemă
Această funcționalitate a fost considerată ca fiind utilă și necesară, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile din municipiul Rădăuți.
Odată ce un cetățean va dori să semnaleze o problemă care ar putea fi rezolvată de către una din instituțiile incluse în lista de destinatari (Primăria Municipiului Rădăuți, Servicii Comunale, ACET Rădăuți, Consiliul Județean Suceava, Garda de Mediu Suceava, Garda Forestieră Suceava, Asociația Rădăuțiul Civic), această sesizare va fi direcționată către adresa de e-mail pe care fiecare din instituțiile menționate a publicat-o ca fiind adresă de contact. Mesajul trimis către instituția sesizată va trebui să conțină niște elemente de identificare ale solicitantului pentru ca aceasta să poată oferi un răspuns, în termenul legal.
- Evenimente
În cadrul acestei secțiuni se regăsesc evenimentele culturale, sportive, artistice viitoare ce se vor desfășura în municipiul Rădăuți, dar și o arhivă a celor petrecute în trecut.
- Anunțuri
Această secțiune promovează cele mai noi anunțuri din zona Rădăuți.
- Transport
Având în vedere că municipiul Rădăuți nu dispune de o rețea de transport în comun, dar există nevoia cetățenilor ce nu dețin o mașină personală de a se deplasa dintr-o parte în alta a municipiului, am inclus în această secțiune numerele de telefon ale șoferilor de taxi din municipiul Rădăuți, dar și mersul trenurilor sau autobuzelor pentru cei ce doresc să călătorească în împrejurimi și nu numai.
- Administrație locală
Această secțiune dorește să realizeze un canal de comunicare dintre cetățeni și aleșii locali, în încercarea de a facilita o bună colaborare între aceștia. Utilizatorii aplicației pot găsi datele de contact ale membrilor Consiliului Local Rădăuți, declarațiile de avere ale acestora, vor putea vizualiza în direct ședințele de Consiliu Local, dar vor avea oportunitatea să și consulte hotărârile luate de către membrii acestuia.
- Numere utile
Utilizatorii aplicației vor putea găsi rapid, în cadrul acestei secțiuni, datele de contact ale principalelor instituții de protecție civilă, ale celor ce se ocupă de serviciile de alimentare cu apă, canalizare, preluarea deșeurilor, ale Primăriei Municipiulu Rădăuți, Poliției , Spitalului municipal, dar și ale altor specialiști sau tehnicieni din diferite domenii.
- Calitatea aerului
Asociația Rădăuțiul Civic este prima asociație din municipiul Rădăuți care a achiziționat și instalat, în premieră, la Rădăuți, un aparat pentru măsurarea calității aerului. Aparatul măsoară concentrația de particule PM 2.5 (concentrația maximă admisă la nivelul UE fiind de 25ug/m3 în medie pe an), concentrația de dioxid de carbon, temperatura și umiditatea. Măsurătorile pot fi accesate, în timp real, în cadrul aplicației e-Rădăuți.
- Voluntariat
În cadrul acestei secțiuni pot fi identificate diferite oportunități de voluntariat ale organizațiilor non-guvernamentale din municipiul Rădăuți.
Eforturile pentru educarea civică a cetățenilor din municipiul Rădăuți, dar și din zonă, prin organizarea celor trei ateliere online, dar și cele depuse pentru crearea unei aplicații utile locuitorilor, de către membrii asociației Rădăuțiul Civic, pot reprezenta un model de acțiune civică, de a da comunității în care aceștia s-au născut, au copilărit, au locuit sau încă locuiesc, o parte din timpul, din cunoștințele și din experiența lor în diferite domenii. Membrii asociației sunt voluntari și locuiesc fie în municipiul Rădăuți, fie în țară sau în afara ei, chiar pe alte continente. Nu au încetat să își dorească să dezvolte comunitatea cu care au interacționat de-a lungul timpului, iar crezul lor este că trebuie să continue să o facă prin diferite tipuri de proiecte, acțiuni civice și activități, lăsându-și astfel, în comunitate, amprenta inițiativelor ce poate deveni un model demn de urmat, fie pentru contemporani, fie pentru urmași.
Paul Coman, Luis Scripcaru și Ciprian Dicu au fost cei care au lucrat la îmbunătățirea și dezvoltarea funcționalităților pentru noua versiune a aplicației e-Rădăuți. În paralel, Asociația Rădăuțiul Civic a instalat și primul aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți, ceea ce a permis echipei tehnice să integreze măsurătorile direct în aplicație. Astfel, datorită acestei achiziții, s-a născut și funcționalitatea ”Calitatea Aerului”, care este folosită de către utilizatori pentru a se sfătui pe grupuri de Facebook cu privință la calitatea aerului și astfel au început discuții la nivel local legat de acest subiect. Tot datorită aplicației și faptului că utilizatorii au tras diferite semnale de alarmă, s-a născut astfel și grupul de facebook Calitatea aerului Rădăuți în care, pentru prima dată în zonă, se discută aproape zilnic subiectul calității aerului.
Daniela Tiron (responsabil grafică și comunicare) împreună cu Viviana Huțuleac (Responsabil PR și comunicare) au fost cele care au conceput și realizat mesaje de informare către Primăria Municipiului Rădăuți, Servicii Comunale, ACET Rădăuți, Consiliul Județean Suceava, Garda de Mediu Suceava, Garda Forestieră Suceava, aducând la cunoștința reprezentanților acestora atât în perioada de testare, cât și în momentul în care aplicația a fost finalizată despre funcționalitatea ,,Sesizează o problemă”, termenii și condițiile folosirii acesteia. De asemenea, colegele noastre s-au ocupat de colectarea datelor de contact ale instituțiilor, consilierilor locali, cât și a altor documente incluse în aplicație. Au fost întocmite infografice, flyere, afișe pentru informarea și distribuirea prin intermediul social- media, pe pagina de Facebook a aplicației, cât și cetățenilor din municipiul Rădăuți și partenerilor locali. A fost realizat și un material video pentru promovarea aplicației, oferit în mod gratuit de fotograful rădăuțean Dan Muntean (DM Studio), ce a fost difuzat în cadrul televiziunii regionale Cromtel, cât și pe pagina de Facebook a aplicației.
Echipa de proiect:
Luca Ciubotaru – responsabil proiect
Paul Coman – coordonator echipă tehnică
Ciprian Dicu – membru în echipa tehnică
Viviana Huțuleac – responsabil PR și comunicare
Daniela Tiron – responsabil grafică și comunicare
Luis Scripcaru – membru în echipa tehnică