Insula „Al. Sahia” este a noastră, a rădăuțenilor!
Asociația Rădăuțiul Civic și-a văzut astăzi încununat efortul din ultimii 3 ani și jumătate de când ne luptăm cu lentoarea instituțiilor abilitate
Astăzi, 10 decembrie 2021, Curtea de Apel Suceava a respins și recursul firmei AVACONSULTING, hotărârea fiind acum definitivă.
Sunt 3 ani și jumătate de când am scos la lumină, pentru prima dată, în iulie 2018, modul în care lacul „Al. Sahia”, simbolul Rădăuțiului, a ajuns în paragină. (detalii aici: ).
Ne amintim discuțiile cu consilieri locali de la acea vreme pe care-i întrebam despre situația lacului și ridicau din umeri. Am cerut încă de atunci rezilierea contractului de concesiune valabil până în 2062, iar în decembrie 2018, a lipsit un vot pentru ca acel contract să fie reziliat. La acea vreme, s-au abținut și au votat chiar împotrivă tocmai consilierii PNL (colegi cu consilierul Miron). În ianuarie 2019, după o petiție semnată de peste 500 de rădăuțeni, proiectul a trecut la limită.
A urmat litigiul, în care am demontat argumentele firmei care cerea proprietatea insulei la fiecare termen, ca intervenienți accesorii în proces, de partea primăriei, apărând domeniul public. La victoria pe fond, la Judecătoria Rădăuți, cel mai puțin încântat de victorie a fost fostul edil al orașului, domnul Tătar.
E o victorie a cetățenilor, nu a politicienilor, o victorie a bunului simț și a comunității, a voluntarilor și elevilor care au ecologizat anul acesta zona și în alte rânduri, a juriștilor voluntari din asociație care au stat nopțile să scrie întâmpinări, inclusiv a juriștilor din primărie care și-au îndeplinit cu bună credință atribuțiile, a tuturor celor care au crezut în această cauză.
Nu ne-am angajat consilieri de imagine să ne ridice în slăvi sau să ne facă fotografii artistice lacului, am făcut și vom face tot acest efort în timpul liber, atât cât a ținut de noi, pentru că încă mai credem în normalitate și pentru că iubim acest oraș.
Din păcate, anul 2021 este încă un an pierdut în privința lacului pentru că în privința celorlalte probleme care nu depindeau de procesul cu insula, nu s-a făcut nimic:
– terasa putea fi deja demolată;
– clădirea de pe insulă putea fi deja evaluată și redobândită de primărie;
În audiențe, în discuții, argumentul a fost că nu sunt bani. E greu de crezut că n-au fost resurse pentru un simbol al orașului, dar pentru alte investiții au fost (ceas de mii de euro în sensul giratoriu de pe 1 mai sau alte investiții). Ne vom implica până la capăt, pentru ca lacul să redevină un simbol al orașului.
E o victorie a cetățenilor și a societății civile. Să ne bucurăm de ea și să ne implicăm cu toții pentru un oraș mai bun.
Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acest efort!