Raport de activitate pentru anul 2022

Dragi prieteni,

Anul 2022 a fost de departe cel mai intens an pentru Asociația Rădăuțiul Civic de până acum. După o pandemie în care tot efortul s-a concentrat asupra fondului de urgență și asupra unui răspuns rapid în comunitate, ne-am făcut planuri mari pentru 2022 și ne-am dorit ca experiența acumulată de asociația noastră să fie dată mai departe, altor grupuri civice din județul Suceava.

Luna februarie s-a încheiat însă cu un război la granița țării noastre, iar de atunci principalul efort al asociației a fost reprezentat de sprijinul umanitar pentru zeci de mii de oameni care au fugit din calea războiului, trecând granița în România sau refugiindu-se în alte comunități mai sigure din Ucraina. Ne-am provocat și ne-am depășit limitele, ca echipă, în anul ce s-a încheiat, au fost experiențe trăite în câteva luni cât în ani întregi, care ne-au dărâmat, ne-au reclădit și ne-au dat putere să ducem acel efort mai departe. Situați la 20 de kilometri de cel mai tranzitat punct vamal dintre Ucraina și România, vama Siret, am răspuns crizei umanitare printr-un efort cu toate resursele pe care le-am avut la dispoziție. 

De la voluntariat în vama Siret în trei schimburi, cu o prezență 24 de ore, la crearea unui hub umanitar care a trimis peste 930 de tone de ajutoare în Ucraina sau la sprijinul a 5 spitale din Ucraina, a taberelor ISU cu peste 4.000 de mese calde sau a comunităților care găzduiau cetățeni ucraineni, acest efort a adus împreună zeci de oameni, sute de donatori, parteneri naționali, internaționali și convingerea că eforturile unite pot alina măcar puțin din suferința acelor oameni. Ne-a răsunat multă vreme în minte sunetul sirenelor din orașele în care am ajuns, iar imaginile din miez de noapte și poveștile auzite în vama Siret sunt greu de redat în cuvinte. 

Fondul de Solidaritate nu a fost doar un efort de strângere de fonduri, ci a reprezentant o sursă de speranță și puțină alinare pentru familii întregi, un mediu în care puterea întregului este mai mare decât suma părților lui și în care ideile, creativitatea, efortul, dăruirea echipei Rădăuțiul Civic și a zecilor de voluntari au reafirmat rolul pe care organizațiile îl au în societate, atunci când e cea mai mare nevoie de ele. 

În anul 2022 nu am neglijat nici eforturile și cauzele locale, iar rândurile care urmează stau mărturie pentru ceea ce pot să realizeze împreună niște cetățeni care s-au cunoscut în urmă cu puțin timp, dar care au înțeles că responsabilitatea unei comunități în care să-ți facă plăcere să trăiești este a fiecăruia. 

Premiată pentru al patrulea an consecutiv la Gala Premiilor Participării Publice – evenimentul național care reunește cele mai de succes povești de implicare civică – Asociația Rădăuțiul Civic a devenit un pilon de încredere în zona de nord-est a țării. În 2022, asociația noastră a primit Premiul special al Galei Premiilor Participării Publice pentru sprijinul acordat refugiaților din Ucraina pentru proiectele desfășurate în această parte de țară, dar care au un impact transfrontalier.

Eforturile asociației noastre au fost recunoscute la nivel național prin includerea președintelui asociației, Luca Ciubotaru, în top 25 inovatori sociali din România și pe prima poziție la categoria „Inovatori sociali în domeniul implicării civice”, pe harta realizată de Ashoka România. Harta cuprinde 779 persoane și 1013 nominalizări, fiind o hartă a unor oameni care schimbă comunități în bine. Această nominalizare este o recunoaștere a întregului efort din comunitatea Rădăuțiul Civic din acest an, care n-ar fi fost posibil fără o echipă alături de care nicio provocare nu pare prea mare, iar imposibilul devine realitate.

Împărtășim povestea anului 2022 cu voi, fiecare cititor al acestui raport, voluntar, susținător, partener, cu încrederea reafirmată în puterea comunității de a-și construi societatea pe care și-o dorește. 


Activitățile din 2022 care ne-au adus împreună pentru comunitatea locală:

I. Inițiative din domeniul bunei guvernări locale

1. Propuneri de acțiune imediată în criza încălzirii termice din oraș

2. Transparență, acces la informații și jurnalism de investigație

3. Academia de Organizare Comunitară

II. Inițiative din domeniul social – educațional

1. Războiul din Ucraina și Fondul de Solidaritate

2. Educație juridică pentru elevii de la Colegiul Tehnic Rădăuți

3. Educație media în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent

4. Ateliere de lectură pentru copii între 4 și 6 ani

5. Mărțișoare alături de Casa de tip familial ”Universul Copiilor”

6. Iepurașul cel poznaș – ediția a II-a

7. Culorile copilăriei (5 iunie 2022)

8. Cu ia prin Rădăuți”, concurs de Ziua Iei

9. Cel mai frumos dovleac

10. Sprijin pentru cazuri medicale sau social

11. Cursuri gratuite de pilates

III. Inițiative din domeniul mediului

1. Al doilea aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți

2. Diplomă de participare la Gala Premiilor ECOTIC

3. Discuții comunitare

IV. Inițiative din domeniul istoriei și culturii locale

1. Seri Bucovinene” – un proiect de readucere în fața comunităților a valorilor uitate

2. Promovarea istoriei comunității evreiești

V. Consolidarea echipei Rădăuțiul Civic

Raportul financiar al asociației Rădăuțiul Civic pentru anul 2022


I. Inițiative din domeniul bunei guvernări locale

1.Propuneri de acțiune imediată în criza încălzirii termice din oraș

În luna ianuarie 2022 degradarea infrastructurii (cazane, țevi) / lipsa investițiilor în modernizarea ei, mentenanța deficitară au determinat câteva întreruperi ale încălzirii în orașul Rădăuți. Am solicitat și propus autorităților locale câteva lucruri simple:

1. Comunicare constantă și în timp real a situației remedierii avariilor.

2. Punerea la dispoziție a unui număr de telefon – de call-center, pentru situațiile critice, care să poate fi apelat oricând.

3. Contactarea asociațiilor de proprietari și solicitarea identificării situațiilor critice (bătrâni singuri, familii cu mulți copii) și comunicarea către autorități. În mod similar, acest lucru poate fi făcut și de Direcția de Asistență Socială pentru alte categorii vulnerabile.

4. Convocarea comitetului local pentru situații de urgență sau a organismelor similare pentru evaluarea tuturor măsurilor care pot fi luate pentru sprijinul populației aflate în situații critice (mai ales categorii vulnerabile) și, dacă este cazul, declararea stării de alertă la nivel local.

Situația crizei energiei termice s-a repetat în iarna lui 2022, fapt pentru care am revenit cu o postare dedicată în care am adresat public o serie de întrebări administrației locale.

______________________

2. Transparență, acces la informații și jurnalism de investigație

Am continuat până în luna iulie 2022 să transmitem lunar un newsletter al cetățeanului în care explicăm în cuvinte simple și într-un format mai prietenos principalele decizii locale luate de aleșii noștri. Zeci de proiecte de Hotărâri de Consiliu Local au fost ”traduse” pe înțelesul cetățenilor, scopul final fiind un plus de transparență și participare civică în comunitatea locală.

Proiectul a fost demarat în luna august 2021 și face parte din proiectul „Transparență, acces la informații și jurnalism de investigație” câștigat de Asociația Rădăuțiul Civic în cadrul Programului „Human Rights Fund”, sprijinit financiar de Ambasada Olandei în România. 

Număr beneficiari: printre beneficiarii direcți se numără aproape 950 de abonați ai newsletter-ului nostru, dar și toți locuitorii municipiului Rădăuți, care pot să afle mai ușor despre deciziile locale, la un click distanță. Regăsiți aici toate edițiile newsletter-ului nostru. 

Buget total: 3.600 de euro pentru 12 luni

______________________

Atelierul ,,Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică”

În luna mai a avut loc al treilea atelier din cadrul proiectului dedicat fake news și dezinformării online. Atelierul a fost susținut de Bogdan Oprea, dr. în Științe ale Comunicării, cadru universitar al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea București.

La eveniment au participat voluntari ai asociației Rădăuțiul Civic, elevi ai liceelor din municipiu, alți rădăuțeni interesați de subiect, dar și prefectul jud. Suceava, dl. Alexandru Moldovan.

,,Mai mult decât un curs despre combaterea fake news-ului, o întâlnire de suflet, la Rădăuți, Suceava, cu voluntari ai Asociației Rădăuțiul civic, dar și cu alți oameni care mi-au devenit dragi după ce i-am cunoscut în Vama Siret la începutul crizei refugiaților ucraineni.

Am insistat să țin cursul față în față, nu doar online și, cu concursul lui Luca Ciubotaru și al Vivianei Huțuleac, cărora le mulțumesc pentru ospitalitate și prietenie, am și reușit”, a mărturisit Bogdan Oprea, căruia îi mulțumim pentru dedicare, implicare și informațiile atât de utile oferite participanților.

______________________

3. Academia de Organizare Comunitară

În luna decembrie 2021, alături de Asociația Institutul pentru Politici Publice din București, am lansat proiectul „Academia de Organizare Comunitară”, un proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a facilita formarea a 5 noi grupuri civice și a peste 150 de persoane în domeniile politicilor publice, organizare comunitară și advocacy din Rădăuți și localitățile învecinate.

Am demarat proiectul cu un chestionar care a stat la baza creionării atelierelor pe care le-am susținut pe tot parcursul anului.

______________________

Workshop-ul Train the Trainers

Workshop-ul Train the Trainers a a presupus organizarea unor ateliere pentru câte 15 participanț, susținut de Adrian Moraru, unul dintre fondatorii Institutului de Politici Publice.

Participând la sesiunea de instruire am aflat despre: rolul societății civile și contribuția ONG-urilor în comunitățile mici; relaționarea între ONG și administrația publică locală; rolul politicilor publice; advocacy; procese de dezvoltare organizațională, bune practici privind managementul organizațional; bune practici din exemple reale.

Am mai aflat despre conceptul de politici publice, ca măsuri luate de autoritățile competente pentru a rezolva probleme din comunități, despre etapele acestora și numeroase exemple practice, dar și despre conceptul de advocacy și etapele unei campanii de advocacy.

Odată cu această ocazie de creștere a capacității organizaționale a Rădăuțiului Civic, a fost pentru noi și un moment bun să învățăm și din experiența altor ONG-uri cu mai multă vechime în zona civică, despre bune practici din mediul ONG, dar și despre diferite modele de dezvoltare a unei organizații. 

______________________

Atelierele Academiei de Organizare Comunitară

În luna aprilie am continuat proiectul Academiei de Organizare Comunitară cu o serie de ateliere susținute de trainerii Adrian Moraru și Luca Ciubotaru. Scopul lor a fost să ofere informații minimale despre cum putem să ne facem comunitățile mai active, ce drepturi avem, în calitate de cetățeni, cum funcționează administrația locală, cum putem rezolva o problemă locală și ce pași pot fi urmați pentru o campanie civică de succes.

Cei care au participat la sesiunile de instruire au dobândit cunoștințe privind: instrumentele pe care le are la dispoziție un cetățean; noțiuni fundamentale despre funcționarea statului, a administrației publice; noțiuni de bază de organizare comunitară, advocacy și politici publice; pașii de construire a unei campanii civice; alegerea temelor de suținut; construirea relației cu administrația publica locală; introducerea în accesarea liniilor de finanțare (europene sau naționale) și elaborarea proiectelor.

______________________

Modernizarea Centrului Comunitar

În luna august am demarat lucrările de renovare pentru instalația electrică și cea termică, iar cu ajutorul voluntarilor am realizat decopertarea pereților, refacerea tâmplăriei și înlocuirea pardoselii. Spațiile refăcute vor avea ca destinație finală un atelier de creație pentru artiștii locali și copii, un studio media, o sală pentru expoziții permanente și alte evenimente, precum și un sediu al asociației.

În luna octombrie a avut loc prima întâlnire a celor trei consilii ale elevilor din liceele din Rădăuți, iar această întâlnire a avut loc în Centru Comunitar. Urmare a acestei reuniuni a apărut și primul proiect: Rădăuți (v)LAN Event, un eveniment care constă în organizarea de turnee de jocuri competitive în format amical cu elevii de licee. 

Este un semn numai bun că Centrul Comunitar devine un hub al comunității, ceea ce ne-am dorit atunci când nu era decât o cameră goală și prăfuită: un miez al comunității, în care cetățenii să se întâlnească, să creeze, să dezbată. În luna octombrie au fost adolescenții cei care i-au călcat pragul.

______________________

Îmbunătățirea aplicației e-Rădăuți

Am continuat să lucrăm la aplicație e-Rădăuți, menită să aducă mai aproape autoritățile de cetățeni. Am actualizat portalul dedicat adăugării de evenimente și ne propunem să invităm și autoritățile să își creeze cont pentru a putea adăuga propriile evenimente. Am actualizat graficele din secțiunea dedicată calității aerului și am actualizat designul întregii aplicații.


II. Inițiative din domeniul social – educațional

1.Războiul din Ucraina și Fondul de Solidaritate

Pe 24 februarie 2022 începea războiul din Ucraina. Trei zile mai târziu am lansat Fondul de solidaritate Ucraina, un efort de strângere de fonduri pentru a putea acoperi nevoi punctuale și a veni în întâmpinarea fluxului de cetățeni care treceau vama Siret fugind din calea războiului. Zece luni mai târziu, la final de an 2022, tragem linie. 

Prezență constantă la vama Siret, zeci de transporturi umanitare trimise către Ucraina, numeroși parteneri naționali, internaționale și o energie uriașă mobilizată. Ulterior lansării Fondului de solidaritate, am creat un hub umanitar și am sprijinit constant autoritățile locale, ISU, autoritățile din vama Siret pentru un efort comun. Asociația noastră a fost un partener de încredere pentru organizații internaționale umanitare. Dimensiunea unui astfel de efort nu putea fi susținută doar printr-o strângere de fonduri, așa că am susținut această activitate aplicând pentru granturi, căutând resurse sau oportunități, mereu contra timp.

Voluntarii noștri au petrecut mii de ore în vama Siret, iar din hub-ul nostru de ajutor umanitar au fost încărcare peste 852 de tone de produse în peste 168 de transporturi de dimensiuni diferite. Ele au ajuns de la Kiev, cu trenul, până în zona Donbas sau spre Harkov sau Ivano-Frankivsk. Efortul a însemnat mobilizarea a peste 500.000 Euro și un un număr de peste 87.000 de beneficiari ucraineni aflați încă în Ucraina sau ajuni deja în România, în tabere amenajate de autorități.

Donațiile persoanelor fizice către Fondul de Solidaritate s-au transformat în sprijin adevărat: o sticlă de apă, o periuță de dinți, un medicament, o saltea sau o haină care să țină de frig. Cei 250 de donatori persoane fizice și peste 40 de ONG-uri internaționale umanitare, asociații sau companii private, din țară și străinătate,  au găsit în Asociația Rădăuțiul Civic un partener de încredere. Cu sprijinul lor Fondul de Solidaritate a colectat donații din care am cumpărat alimente, medicamente, haine, produse de igienă, pe care le-am împachetat în depozitul nostru, apoi le-am încărcat și transportat în Ucraina, tone de produse sortate, împachetate și trimise acolo unde era nevoie de ele.

______________________

Sprijin internațional

În tot acest timp, conducerea asociației a căutat constant parteneri naționali și internaționali, depunând aplicații în competiții de proiecte pentru a putea susține costurile operaționale (depozit, transporturi, utilaje, resurse umane) și continua acest efort pe termen mediu și lung. Am obținut sprijinul a patru mari ONG-uri umanitare internaționale.

Organizația internațională IsraAID a susținut o parte din efortul financiar (chirie, resurse umane) generat de depozitul Rădăuțiul Civic ce servește ca hub umanitar de colectare, împachetare și transfer a produselor spre Ucraina, spre comunități în care războiul a lăsat în urmă multă suferință.

Printr-un grant CARE, un ONG care luptă împotriva sărăciei globale și a foametei în lume, reușim să asigurăm transporturi cu alimente spre diverse regiuni din Ucraina.

Organizația umanitară internațională Good Neighbors Japan ne sprijină să oferim cele necesare către șase spitale din Ucraina. În prima etapă, am trimis ajutoare medicale către Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Svaliava (Regiunea Transcarpatia) și Khmelnitsky. 

MercyCorps, o asociație internațională care operează în contexte de tranziție ne-a oferit sprijinul său financiar pentru organizarea a opt transporturi cu alimente și produse de igienă, din care patru au fost efectuate deja.

Am avut sprijinul și altor ONG-uri internaționale, printre care AVAAZ, Norvegian Refugee Council, Helping Hands Germania, Stikado, Belfast Intercultural Romanian Community, Impuls Germany sau Action contre la Faim, OMV Petrom, Zi de Bine sau ADORE ME.

Sprijin internațional am primit și din Portugalia. În perioada 1 iulie – 22 septembrie 2022, un grup de 30 de voluntari din cadrul unei companii portugheze, din orașele Lisabona și Porto, s-au alăturat echipei noastre pentru susținerea efortului legat de suportul refugiaților din Ucraina, ajutorului oferit celor aflați în nevoie, în Ucraina, cât și altor cauze sau asociații pe care le-am susținut de-a lungul desfășurării proiectului. Peste 2.000 de ore de voluntariat a reprezentat efortul voluntarilor din Portugalia, în cele 84 de zile în care ne-au fost alături, printr-un proiect inițiat și coordonat de către Viviana Huțuleac.

Prieteni ai membrilor asociației din întreaga lume ne întindeau o mână de ajutor pentru a putea continua efortul sprijinirii refugiaților. Laura Wilson, o rădăuțeancă stabilită în SUA, ne-a contactat și și-a oferit sprijinul prin Natural Pillates Community. 

Doi prieteni ai Laurei, Erika și Damion, au participat la acea sesiune. Foarte puțin le-a trebuit să ia hotărârea de a se muta la Rădăuți, din SUA, pentru a ne ajuta. Astfel că la sfârșitul lunii iunie, Damion a ajuns la Rădăuți. Câteva săptămâni mai târziu a sosit și Erika. Timp de trei luni, Damion ne-a fost sprijin de nădejde în toate activitățile desfășurate de membrii asociației noastre: voluntariat în vama Siret, realizarea pachetelor pe care le-am trimis în Ucraina pentru a susține persoanele afectate de război, însoțirea câtorva transporturi și descărcarea lor, sprijinirea taberei de refugiați din Rădăuți, cât și participarea la întâlnirile periodice organizate cu voluntarii locali. Erika a realizat, tot ca voluntar, antrenamente Pilates dedicate comunității rădăuțene și tuturor celor care au vrut să participe.

Tot din SUA ni s-a alăturat și Robert, un cetățean american sosit în România cu un plan de ajutor bine pus la punct. Ajuns  aici s-a alăturat Asociației Rădăuțiul Civic. Ne-a ajutat la descărcarea donațiilor în depozitul nostru, a voluntariat în vama Siret, ne-a susținut cu donații adunate de la prieteni, cunoștințe, dar și necunoscuți din SUA, sensibili în fața cauzei. Concediul de câteva zile i s-a terminat, dar a plecat cu promisiunea de a se întoarce cât de curând. A ținut legătura îndeaproape cu colegii noștri, iar la sfârșitul lunii martie ne confirma revenirea lui cu mesajul „can’t wait to help!” (abia aștept să ajut!). În aprilie 2022, a revenit împreună cu soția lui, Christina și, din nou ne-au susținut cu tot ce au putut. Ajunși acasă și-au propus că vor strânge fonduri pentru a cumpăra bunuri ce vor fi donate celor afectați de război, în Ucraina, între timp înființând și organizația Georgia International Disaster Relief.

Odată reîntorși la Rădăuți, de această dată în decembrie 2022, Robert, Christina și fratele ei, deși au petrecut destul de puțin timp în zonă, ne-au susținut din nou eforturile. Robert a însoțit transportul de bunuri în Ucraina, participând personal la încărcarea și descărcarea lor. Acestea au fost donate către cei afectați în mod direct de război.

______________________

Sprijin local

În 2023, atenția noastră s-a îndreptat și spre refugiații ucraineni care au trecut granița și se află, temporar, în tabăra din Rădăuți. Periodic am aprovizionat din hub-ul nostru, în funcție de nevoile comunicate de ISU, cu alimente neperisabile, apă, medicamente, haine sau răspundem unor nevoi punctuale, precum o consultație medicală de urgență sau un dispozitiv medical. Totodată, am asigurat peste 12.800 de mese calde în tabăra ISU.

______________________

Voluntari în vama Siret

Prezența Asociației Rădăuțiul Civic în Vama Siret a fost o constantă a acestei perioade. Încă din primele zile am fost prezenți în vamă prin voluntarii noștri. În acest moment doi reprezentanți ai asociației Rădăuțiul Civic, prin rotație, asigură asistență 09.00-20.00, zilnic de luni până vineri, iar în weekend alți voluntari oferă informații, broșuri bilingve cu informații de bază sau produse de strictă necesitate (alimente, produse de igienă) aduse constant de la hub-ul nostru umanitar.

______________________

Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni

În parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, agenție ONU (OIM), derulăm, în cadrul proiectului de integrare a refugiaților ucraineni, cursuri gratuite de limba română. Acestea se adresează atât adulților și copiilor, atât refugiați ucraineni care doresc să se familiarizeze cu noțiunile de bază ale limbii române, cât și celor care vor să-și aprofundeze cunoștințele de limba română. 

Cursurile au început pe 4 decembrie 2022, au o frecvență săptămânală (duminica, de la ora 15.00, în tabăra de refugiați ISU din Rădăuți). 

Formatoarea care susține aceste cursuri este doamna Marina  Iliuc, pleacată și ea din Ucraina, cu experiență de peste 13 ani de predare a limbii române în Ucraina, în regiunea Cernăuți. Sala de curs găzduiește între 10 și 30 de participanți, deschiși și receptivi la explicațiile doamnei profesoare. Cursanții primesc și planșe didactice cu expresii uzuale și cuvinte în limbile română și ucraineană.

Fără aceste cursuri integrarea în muncă a persoanelor din Ucraina este foarte dificil de realizat. Acest program educațional urmărește să crească și șansele copiilor de a se integra în sistemul de învățământ din România. 

Efortul pentru Ucraina continuă și în anul 2023, cu sute de tone de ajutoare trimise spre diverse orașe din Ucraina, sprijin pentru spitale sau pentru tabăra ISU. Detalii pe www.fondsolidaritate.radautiulcivic.ro.  

______________________

2. Educație juridică pentru elevii de la Colegiul Tehnic Rădăuți

În luna februarie 2022, elevii Colegiului Tehnic Rădăuți au beneficiat de educație juridică oferită de voluntarii cu pregătire juridică ai Asociației Rădăuțiul Civic și de alți profesioniști ai dreptului din municipiul Rădăuți.

Asociația Rădăuțiul Civic a oferit pro bono sprijin în completarea educației non-formale a liceenilor prin susținerea unor sesiuni de prezentare a unor informații de bază despre drepturile și obligațiile elevilor, rolul tinerilor în societate, consecințele în plan juridic ale unor situații cu care elevii se confruntă în viața de zi cu zi.

Proiectul a fost demarat în luna februarie, primele sesiuni de informare fiind susținute de voluntarii Rădăuțiul Civic: Cristina Cramariuc, grefier, și Rodica Cușnir, avocat. Elevii au aflat informații despre legitima apărare, reacții la agresiuni, hărțuire, rețele de socializare, limitele libertății de exprimare, cariera în Drept, violența domestică și școlară, consumul de droguri, protecția copilului.

„Suntem recunoscători Asociației Rădăuțiul Civic care, în urma unui parteneriat încheiat, ne oferă sprijin în prevenirea violenței, prin voluntarii cu pregătire juridică. Ne îngrijorează fenomenele de violență fizică și agresiune verbală, de bullying, dark web etc. și facem educație preventivă, prin lecții cu invitați specializați” au scris reprezentanții Colegiului Tehnic Rădăuți.

______________________

3. Educație media în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent

În cadrul cursului „EDUCAȚIE MEDIA: Strategii pentru o relație pozitivă cu informația” susținut de prietenii de la Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI am identificat diferențele între fapte și opinii, am deconstruit mesaje media, am discutat despre știre și despre importanța contextului. Toate acestea prin exerciții și jocuri care au ajutat participanții să înțeleagă mai bine cum educația media poate fi învățată prin metode non-formale.

Cursul a culminat cu prezentările echipei de voluntari, care va transmite în lunile următoare către cel puțin 100 de elevi de liceu valorile educației media. ,,Doza de educație media. Învață să gândeşti critic!” a fost numele purtat de cele 3 ateliere susținute de Asociația Rădăuțiul Civic, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Pe parcursul celor trei ateliere, elevii de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, Colegiul Andronic Motrescu şi Colegiul Tehnic Rădăuți au avut ocazia să descopere ce înseamnă consumul de media în forma lui activă şi pasivă, tehnici de deconstrucție a mesajelor, despre fapte şi opinii, amprenta digitală şi siguranţa în online. 


Același mesaj a fost transmis și către copiii de la Casa de tip familial ”Universul copiilor” din Rădăuți cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea DGASPC Suceava. Pentru a stimula gândirea critică, participanții au primit informații despre diferitele tehnici de analiză a mesajelor şi şi-au exersat capacitatea de a deconstrui un mesaj prin exerciții practice.

Călătoria elevilor nu s-a oprit acolo, o parte dintre participanți urmând să ducă mai departe mesajele despre educația media în comunitatea din care fac parte, printr-o serie de ateliere şi campanii de comunicare.

Pregătirea voluntarilor Rădăuțiul Civic și atelierele susținute de aceștia fac parte din proiectul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, în parteneriat cu asociația Norsensus Mediaforum și Rădăuțiul Civic, prin programul Active Citizens Fund, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

______________________

4. Alături de tinerii de la Casa de tip familial ”Universul Copiilor”, Rădăuți

Suntem alături an de an de copiii și tineri mai puțin norocoși și care au găsit un sprijin la Casa de tip familial ”Universul Copiilor”.

În luna martie voluntarii asociației noastre împreună cu copiii și tinerii de la ”Universul copiilor” au realizat mărțișoare cu tehnica quillling, dar și cu alte tehnici. Mărțișoarele au fost vândute în cadrul unui târg de mărțișoare, veniturile revenind tinerilor.

În luna noiembrie am fost alături de tinerii de la Casa de tip familial ,,Universul copiilor” din Rădăuți și am discutat despre media și importanța consumului echilibrat al acesteia în toate formele ei, fie că vorbim despre un consum activ sau pasiv. Receptivi, tinerii au fost interesați în special de tehnicile de deconstrucție de mesaj și ne bucură deschiderea lor pentru educația media. Iar pe 24 noiembrie am fost prezenți la evenimentul organizat de DGASPC cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare. 

______________________

5. Iepurașul cel poznaș – ediția a II-a

Iepurașul cel Poznaș a revenit în 2022 la Centrul Comunitar Rădăuți. Pe 22 aprilie am invitat copiii cu vârste între 4 și 10 ani să ni se alăture la un atelier în care ne-am bucurat de povești, jocuri și am decorat o coroniță tematică.

______________________

6. Culorile copilăriei

Pentru a marca Ziua Copilului – 1 iunie, am organizat, în Parcul Bogdan Vodă, un eveniment dedicat copiilor din municipiul Rădăuți, dar și din zonă, precum și copiilor ucraineni cazați în tabăra de refugiați din municipiu, dar și cadrelor didactice (ziua de 5 iunie fiind ,,Ziua Învățătorului”).

,,Culorile copilăriei” au fost scoase în evidență de o expoziție de picturi realizate de copiii ucraineni din tabăra de refugiați, dar și de alte desene primite de către asociația noastră de la copiii din întreaga Europă, dansuri moderne și ritmice, prezentate de copiii Școlii Gimnaziale din Milișăuți.

Câțiva copii ucraineni din cei prezenți la eveniment au recitat poezii, multiplul campion la trial bike, Iulian Zaharie, a prezentat un moment de trial bike, corefraga Denisa Mereșan a realizat un flashmob, iar jocurile copilăriei au fost puse în valoare de personaje din povești, împreună cu toti copiii participanți la eveniment.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Primăriei Rădăuți și a Casei de Cultură Rădăuți.

______________________

7. Cu ia prin Rădăuți”, concurs de Ziua Iei

Pentru a marca Ziua Internațională a Iei – 24 iunie, am organizat un concurs de scos la lumină minunatele ii din lăzile de zestre ale bunicilor. Pentru câteva zile, pagina noastră de Facebook a fost populată cu ii și culoare, simboluri tradiționale, de povești și amintiri. A fost premiat cel mai norocos purtător de ie prin tragere la sorți cu random.org. Premiul oferit a fost o ședință foto oferită de Victor Ștefan, voluntar al asociației noastre. 

Tot cu ocazia Zilei internaționale a Iei am organizat un atelier de cusături pe etamină. La Muzeul Etnografic din Rădăuți, copiii de peste 6 ani au participat la un atelier unde, cosând simboluri, au realizat semne de carte și obiecte de decor, pe care apoi le-au luat acasă.

Alături de voluntarii noștri au fost și doamne pricepute în meșteșugul de a coase ii, care i-au îndrumat pe copii și au povestit despre simbolurile de pe iile românești, despre importanța lor în portul nostru tradițional și cum putem noi să scriem în continuare povestea iei.

______________________

8. Cel mai frumos dovleac

În luna octombrie am organizat un concurs online cu tema ”Cel mai frumos dovleac”. Concurenții, în special copiii, au sculptat sau pictat dovlecii, apoi i-au fotografiat și înscris în program. Cu ajutorul platformei random.org am ales, prin tragere la sorți, cel mai frumos dovleac, iar proprietarul său a câștigat un voucher de 200lei la restaurantul Casa Vatră din Rădăuți. La concurs s-au înscris 13 participanți.

______________________

9. Ateliere de lectură pentru copii între 4 și 6 ani

În 2022 am continuat găzduirea atelierelor de lectură Fanbook Pi(ti)ci pentru copii între 4 și 6 ani demarate în luna septembrie 2021. Astfel, lună de lună, pe tot parcursul anului școlar, copiii au ascultat povești, apoi au realizat o activitate bazată pe acțiunea din poveste. biect, pe care îl iau acasă. 

Participarea la Fanbook Pi(ti)ci a fost gratuite, însă donațiile au fost binevenite. Astfel că, în luna aprilie am vizitat grădinița din Gura Putnei, unde am dus atelierul de lectură, împreună cu un pachet de cărți, achiziționat cu banii din aceste donații.

Coordonator proiect: Bianca David

Beneficiari: 40 de participanți

______________________

10. Sprijin pentru cazuri medicale sau sociale

În luna ianuarie Roxana Dirică, o tănâră din Câmpulung Moldovenesc în vârstă de 28 de ani, medic chirurg rezident la Cluj, a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer. Pe lângă distribuirea apelului la donare, am ajutat și noi prin donarea a 1.200lei.

Am contribuit astfel la strângerea fondurilor de care Roxana avea nevoie pentru operație.De-a lungul anului 2022 am făcut apel la contribuția comunității pentru a sprijini în trei rânduri familiile afectate de izbucnirea unor incendii: în luna ianuarie pentru o familie din Hurjuieni; în aprilie pentru un incendiu din Marginea; în decembrie pentru alte patru familii din Hurjuieni.

______________________

11. Cursuri gratuite de pilates

Fiecare voluntar sau simpatizant al asociației noastre își poate aduce contribuția la mai binele comunității. A fost și cazul Erikăi Nickless, originară din SUA, care a susținut trei vineri la rând, începând cu 26 august un curs gratuit de Pilates pe Stadionul Municipal din Rădăuți. La întâlniri au participat atât voluntari sau membri ai asociației noastre, dar și rădăuțeni amatori de pilates și mișcare.

Erika a practicat balet și dans modern, de la vârsta de 8 ani. Dragostea ei pentru dans a determinat-o să devină instructor de Pilates în anul 2009. În anul 2010 a întâlnit-o pe Laura Bogdaniuc Wilson, originară din Rădăuți, cu care a început să lucreze la studioul ei din Beverly Hills. 

______________________

12. Dăruiește o poveste de Crăciun

Credem că poveștile spuse în copilărie pot contura adultul din prezent, așa că am încheiat anul 2022 cu o campanie dedicată copiilor de la Centru Social ”Maria Ward” din Rădăuți. Am pregătit 71 de cadouri de poveste pentru copiii înscriși acolo constând într-o carte și o surpriză.

______________________

13. Voluntari pentru comunitate

Tot în decembrie 60 de spiriduși voluntari au ajuns în casele a 73 de familii din municipiul Rădăuți și au adus o rază de speranță în casele lor. Au găsit bătrâni singuri, familii cu venituri mici și cu copii, care abia își duc traiul de pe o zi pe alta. Emoția distribuirii darurilor în prag de sărbătoare s-a transformat în bucurie, iar prețuirea fiecărei clipe ce au petrecut-o împreună, le-a adus zâmbete pe chip și tremur de glas.


III. Inițiative din domeniul mediului

1. Al doilea aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți

În luna august am instalat al doilea aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți. Aparatul a fost amplasat la ieșirea din Rădăuți, în direcția Dorneștiului, pentru a studia gradientul de poluare și pentru a identifica mai bine sursele de particule PM2,5. Această locație a fost aleasă după o dezbatere a avantajelor și dezavantajelor din partea echipei de mediu din Rădăuțiul Civic dar și din dorința comunității de a monitoriza calitatea aerului și în zona platformei industriale. În plus, această locație permite analiza datelor meteo și de calitatea aerului pe direcția coordonatelor E-V.

Pe lângă PM2,5 aparatul măsoară și particule ultrafine de PM1 ale căror valori limită nu au fost încă standardizate, dar care sunt atât de mici încât pot pătrunde în sistemul circulator mai ușor decât PM2,5. În plus, am realizat și o hartă a punctelor de măsurare pentru a putea observa mai ușor diferențele dintre centru și ieșirea dinspre Dornești. Aparatul face parte din seria AirVisual Oudoor și este special proiectat pentru a măsura calitatea aerului în condiții externe. Mai multe informații găsiți pe site-ul dedicat calității aerului a Rădăuțiului Civic

______________________

2. Diplomă de participare la Gala Premiilor ECOTIC 

Am primit diploma de participare de la Gala Premiilor 2021 ECOTIC, pentru un mediu curat, pentru proiectul „Monitorizarea calității aerului în Rădăuți”. Eforturile societății civile au fost apreciate la nivel național. 

Aparatul montat în Piața „Mihai Eminescu” este primul aparat care măsoară calitatea aerului din Rădăuți, măsurând indicatori precum concentrația de particule PM 2,5, CO2, umiditate și temperatură. Măsurătorile sunt disponibile în aplicația e-Rădăuți și în aplicația IQAir, dar și pe https://calitateaer.radautiulcivic.ro/.

______________________

3. Discuții comunitare

În luna aprilie am organizat prima întâlnire din seria Discuțiilor comunitare, dedicată problemelor de mediu. Colegul nostru, Radu Andrei Eduard, elev în clasa a XI-a, a fost selectat în 2021 într-un program numit „Acceleratorul de implicare civică”, fiind singurul elev rădăuțean selectat în acest program, alături de alți 23 de tineri de la nivel național. 

După documentarea mai multor subiecte, Ed a lansat această primă discuție comunitară despre nevoia unui oraș mai curat, unde a participat și dl Adi Jecalo, administrator unic interimar al Servicii Comunale SA, compania locală care gestionează serviciul de salubritate și care are și alte atribuții relevante pentru protecția mediului. 

Discuții cu elevii Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuți

În luna februarie am organizat o discuție interactivă online cu elevi de la specializarea „Protecția mediului”, coordonați de dna profesoară Senegeac Alina.

Le-am povestit despre inițiativele noastre în domeniul mediului –  de la acțiuni de ecologizare, măsurarea calității aerului sau solicitarea de mai multă transparență Direcției Silvice din județ și i-am încurajat să se implice în comunitățile lor atunci când sesizează probleme de mediu și nu numai, să fie cetățeni activi.


IV. Inițiative din domeniul istoriei și culturii locale

1. Seri Bucovinene” – un proiect de readucere în fața comunităților a valorilor uitate

Proiectul Seri Bucovinene, inițiat de doamna Mălina Anițoaei, scriitoare și jurnalistă și Asociația Rădăuțiul Civic, își propune să readucă în fața comunității valorile uitate și, totodată, să promoveze valorile actuale, lăsate poate pe nedrept într-un con de umbră. În anul 2022 au avut loc două întâlniri. În luna februarie invitatul doamnei Mălina Anițoaei a fost Ion Filipciuc, scriitor, profesor de limba şi literatura română și doctor în filologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași. Iar la întâlnirea din decembrie, alături de Mălina Aniţoaei a fost colega noastră, Viviana Hutuleac, care a împărtăşit din bogata ei experiență în sfera voluntariatului şi nu numai.

Înregistrările pot fi regăsite integral pe canalul de youtube al Asociației Rădăuțiul Civic.

Coordonator proiect: Mălina Anițoaei

Voluntari: Andrei Eduard Radu, Mihaela Manoli, Cristina Cramariuc

______________________

2. Promovarea istoriei comunității evreiești

Am răspuns pozitiv invitației dnei prof. Maria Epatov de a semna un protocol de colaborare cu Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi pentru a sprijini promovarea istoriei comunității evreiești în cadrul proiectului „Istoria vie – oameni și locuri care au fost”. Acesta a urmat unei vizite pe care dna profesor a realizat-o alături de elevi de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi.

______________________

3. Promovarea istoriei naționale

Pentru Bucovina ziua de 28 noiembrie este una specială și îi acordăm atenția care i se cuvine. Astfel că am fost parteneri ai unei dezbateri găzduită de Centrul Comunitar Rădăuți, dezbatere prilejuită de ziua unirii Bucovinei cu România. 

După vizionarea filmului realizat de TVR, ”Unirea Bucovinei cu România din anul 1918”, invitații au avut intervenții și au discutat cu privire la momentul istoric. Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.


V. Consolidarea și pregătirea echipei Rădăuțiul Civic

Curs despre arta supraviețuirii

Echipa de membri și voluntari ai asociației noastre a luat o binemeritată pauză după prima lună intensă dedicată implicării în războiul din Ucraina. Astfel, la final de martie am participat la un curs despre pregătirea pentru cazurile de urgență, susținut de doi instructori militari specializați în arta supraviețuirii.

Câteva dintre temele importante atinse la curs au conținut detalii despre tipuri de alarme, reacția la atacurile cu bombe sau nucleare, psihologia supraviețuitorului, planuri de evacuare și puncte de regrupare, semne și semnale, plan de orientare în teren cu sau fără hartă și busolă, adăposturi, foc și filtrarea apei.

Instructorii ne-au prezentat și ceea ce trebuie să conțină un rucsac de urgență pentru 24 și 72 de ore, trusa de supraviețuire și trusa medicală.

La partea practică desfășurată în pădure, voluntarii au avut parte de o simulare pentru coborâre în rapel, au învățat cum să facă un ham improvizat utilizând coarda de alpinism și au construit un adăpost pentru patru persoane. Colegii și-au mai îmbogățit cunoștințele cu informații de primă necesitate în îngrijirea medicală și detalii despre algoritmul M.A.R.C.H.

În luna iulie am continuat acțiunile de consolidare a echipei cu un nou curs susținut de Sebastian, de la Outdoor essentials. Am făcut astfel cunoștință cu ceea ce reprezintă arta supraviețuirii, iar temele atinse au cuprins: detalii despre orientarea în teren și alegerea unui loc propice pentru campare și stabilirea perimetrului de siguranță; ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire și unul de urgență; orientarea în teren cu sau fără hartă și busolă; noțiuni despre foc și diferite metode de a aprinde focul; procurarea și filtrarea apei; lucrul cu coarda și diferite tipuri de noduri utile.

Am stimulat simțul competiției împărțind colegii pe echipe, iar tema concursului propus a fost aprinderea și menținerea unui foc până la aducerea în punctul de fierbere a unui recipient cu apă.

______________________

Schimb național și internațional de experiență

În luna august 2022, colegul nostru, Luca Ciubotaru, a reprezentat societatea civilă din România la „Opinion festival” din Estonia, organizat în cadrul Active Citizens Fund, unde a prezentat a avut o intervenție despre efortul societății civile din România privind criza umanitară din Ucraina, solidaritatea creată și capacitatea de a oferi răspunsuri prompte în situații de criză.

Festivalul ajuns la a 10-a ediție, Arvamusfestival creează un spațiu pentru a discuta teme de interes pentru societatea estoniană, cu scopul de a consolida o cultură a dialogului și a promova educația civică. O zonă a unei cetăți istorice este transformată anual într-un „Opinion Festival”. Într-un alt panel, reprezentanți din Estonia și Norvegia au discutat despre încrederea în instituții și despre importanța implicării în viața de zi cu zi a cetății, nu doar prin votul acordat din 4 în 4 ani.

În luna septembrie, colegul nostru, Radu Andrei Eduard, s-a aflat la Cluj-Napoca și a participat la Summitul Tinerilor 7.0 | Rădăcini din partea Asociației Rădăuțiul Civic. Timp de patru zile, tineri din toată țara au avut parte de ateliere despre problemele relevante cu care se confruntă generația tânără, de conferințe, sesiuni de networking sau discuții despre sustenabilitate.

În perioada 23 septembrie – 4 noiembrie 2022, timp de șase săptămâni, Viviana Huțuleac a reprezentat Asociația Rădăuțiul Civic într-un program profesional de fellowship în Statele Unite ale Americii, organizat de către Great Lakes Consortium for International Training and Development. Programul pregătește organizatori comunitari din Estul Europei, colega noastră fiind al doilea membru al asociației care participă într-un astfel de program cu scopul de a aduce bune practici în comunitatea locală. Delegația a fost formată din 15 membri din Albania, Bulgaria, Slovacia,Ungaria și România. Aceștia s-au familiarizat, în primele patru zile, cu activitățile din program, în Toledo, Ohio, apoi au avut ocazia să viziteze și să învețe lucruri noi de la trei organizații din Chicago, Viviana rămânând în Chicago pentru încă o lună. Organizația gazdă i-a fost ONE Northside, însă a desfășurat activități și în alte organizații precum ONE People’s Campaign, Habitat for Humanity Chicago, The Resurrection Project. Programul s-a încheiat în Washington DC, cu un congres (Professional Fellows Congress) la care au participat 152 de persoane din 43 de țări.

În luna octombrie colega noastră, Daniela Tiron, s-a aflat în SUA într-un schimb de experiență facilitat de American Councils for International Education – Romania, prin programul Open World. Dana a făcut parte din a doua delegație a României din cadrul acestui program ce numără 20 de delegați şi 4 facilitatori împărțiți în patru locații diferite. Asociaţii ca USCRI, American Red Cross, Dart, World Food Prize, IRC sau Catholic Charities ne-au primit cu entuziasm şi dorință de a împărtăşi din experiența lor.

 luna noiembrie asociația noastră a fost invitată la București să participe la conferința internațională „VOLARE International Conference”. Au fost abordate puncte strategice și direcții de dezvoltare legate de voluntariat și ONG-uri. Au fost aduse în discuție teme despre noile trenduri, despre dificultățile pe care le întâlnesc ONG-urile în prezent și despre diferite workshop-uri. Reprezentantul nostru, Iulia Simota, a participat la panelul în care s-a discutat despre situația din Ucraina “Volunteering in Emergency Response: Solidarity with Ukraine”.

Tot în luna noiembrie am participat, prin colega noastră, Paula Andreea Torac, la training-ul organizat de Consiliul Național Român pentru Refugiați, în parteneriat cu Danish Refugee Council în cadrul proiectului ”Răspunsul de urgență la criza din Ucraina”. Au fost invitați traineri specializați pe conflict sensitivity, auto-îngrijire, dar și partenerii de la Danish Refugee Council, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine sistemul legal din Ucraina, nevoile lor specifice și să colaborăm transfrontalier în cazuri mai complexe.

______________________

Invitați speciali

În luna noiembrie am fost gazda unui eveniment drag nouă: am primit vizita unui prieten al asociației noastre, Lewis Finfer, profesor la Universitatea Harvard și organizator comunitar, director al organizației Massachusetts Communities Action Network, din Boston, SUA.

Lewis a fost mentorul colegului nostru, Luca Ciubotaru, care a beneficiat de o bursă în Statele Unite în anul 2019, aducând modelele de organizare comunitară din comunități cu zeci de ani de tradiție și la Rădăuți – promovarea spritului civic și construirea de putere în rândul cetățenilor pentru a-și rezolva problemele care îi afectează. 

Lewis a venit din Statele Unite pentru a cunoaște asociația noastră, printr-un program dedicat ONG-urilor din țările din Europa de Est. A fost în vizită la depozitul nostru, dar și în vama Siret, înțelegând astfel mai bine provocările refugiaților din Ucraina și tot efortul umanitar depus. A povestit despre experiența lui în organizare comunitară, importanța societății civile și a independenței presei locale într-un interviu pentru Intermedia TV. Cu viață întreagă dedicată dezvoltării societății civile, Lewis și-a început activitatea de organizator comunitar spre sfârșitul anilor ’60, participând chiar la acțiuni ale mișcării pentru drepturile civile din SUA, condusă de Martin Luther King.

Nimic n-ar fi fost posibil fără o echipă care a înțeles că are puterea să se implice și să schimbe, măcar puțin, în bine, viețile unor oameni. Membrilor, voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care ne-ați fost alături, vă mulțumim sincer! Nicio cauză nu pare prea mare când o întreagă comunitate își unește forțele pentru ea. 

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20