Situația de fapt
Zilele de vineri și duminică sunt zile de târg la Rădăuți. La intrarea dinspre 1 mai, este amenajat spațiul pentru târgul de vineri sau pentru târgul auto de duminică. De fiecare dată, la finalul acestor evenimente, zona este plină de deșeuri și deși autoritățile colectează o parte dintre acestea, sunt foarte multe ambalaje aruncate în canalul și în toată zona de lângă târg. Ne-am bucurat să aflăm de intenția locuitorilor din acea zonă și am decis să sprijinim această activitate de ecologizare, împreună cu Bucovina Verde, partenerul nostru care ne-a sprijinit și la acțiunea de ecologizare de la Podul Vlădichii.
Zis și făcut, sâmbătă, 14 aprilie, peste 20 de voluntari au ecologizat cursul apei „Bahnean”, de lângă târgul de mașini de la intrare în Rădăuți. Bucuria n-a durat însă mult. Duminică a fost din nou târg de mașini, iar la final a rămas prăpăd, iar vântul a dus ambalajele pe toată zona, inclusiv pe cursul apei. Puteți observa în prima imagine cum arăta locul vineri, sâmbătă după ecologizare și duminică.
Marți, pe data de 17 aprilie, domnul viceprimar, alături de dl. Cărbune s-au deplasat la locul respectiv și au discutat cu locuitorii din zonă. Așa cum am mai zis, apreciem că angajații Primăriei Rădăuți vin la finalul fiecărei zi de târg și curăță zona pieței, dar nu ajung niciodată și pe marginea apei. În plus, decât să strângem ambalaje la final, nu ar fi mai eficient să prevenim aruncarea lor aiurea?
Noi credem că într-adevăr, cetățenii nu sunt obișnuiți să păstreze curățenia, dar ei au nevoie și de condiții corespunzătoare. Pubelele de la târgul auto sunt într-o stare jalnică, prea puțin vizibile și neaccesibile, iar deșeurile de la ghena de acolo sunt colectate chiar după câteva zile. Astfel, dacă s-ar crea condiții corespunzătoare, nu ar mai fi nicio scuză ca să nu respecți curățenia nu?
Dacă și atunci s-ar arunca deșeurile pe jos, s-ar putea trece la pasul 2, aplicarea de amenzi.
Avem reguli, ele trebuie puse în aplicare, alături de crearea unor condiții corespunzătoare pentru un târg civilizat
În anul 2012, Consiliul Local al Municipiului Rădăuția adoptat o Hotărâre de Consiliu Local (HCL nr. 176/2012) care prevede multe reguli de conviețuire socială, inclusiv pentru aruncarea deșeurilor.
Asfel, această hotărâre de Consiliu Local precizează la art. 5 lit. a) pct. 15 că:
„Aruncarea în locuri publice de resturi alimentare, resturi de ț igări, coji de semințe, bilete de călătorie, hârtii, sticle, borcane, ambalaje sau deș euri de orice fel și nedepunerea lor în coșurile de gunoi, în pubele sau containere de colectare este contravenție și se amendează cu 100 – 500 de lei (persoane fizice) sau 200 – 1000 de lei (persoane juridice)”.
Un alt punct (art. 5 lit. a), pct 24) prevede următoarele:
„Folosirea locurilor publice drept toalete” este contravenție și se amendează cu sume de la 50 de lei la 250 de lei.
Cine poate aplica amenzile?
Ne spune tot această hotărâre, la art. 7:
La constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor, Consiliul Local împuternicește:
➔ agenții și ofițerii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți;
➔ ofițerii și subofițerii din Detașamentul de Jandarmi Rădăuți;
➔ polițiștii locali din cadrul Poliției Locale Rădăuți;
➔ personalul din Direcția Tehnică și alte compartimente ale Primăriei Municipiului Rădăuți.
Așadar, oricare dintre persoanele de mai sus poate aplica amenzi pentru aruncarea deșeurilor la târgul auto din Rădăuți. Am cerut autorităților să ne comunice și numărul de amenzi aplicate în 2017 și 2018 pentru aruncarea deșeurilor la târgul de mașini.
Soluțiile propuse de noi sunt următoarele:
- Curățarea albiei pârâului Băhnean cu personalul de specialitate din subordinea Primăriei sau firmele contractate de Primărie.
- Instalarea unor pubele noi, în număr mare, nu doar în incinta bazarului ci și în zonele de acces în bazar, pentru colectarea gunoaielor de la participanții la târg. De asemenea, există o nevoie evidentă pentru pubele și în zonele unde sunt parcate mașinile participanților la târg .
- Ridicarea gunoiului din pubele și ghene imediat după fiecare târg (vineri și duminică).
- Instalarea de pancarte „Aruncarea gunoaielor este INTERZISĂ, amendă 100 – 500 de lei (persoane fizice) sau 200 – 1000 de lei (persoane juridice), conform. art. 5 lit. a) pct. 15 din HCL 176/2012 privind normele stabilite de Consiliul Local pentru asigurarea igienei publice”.
- Aplicarea HCL nr. 176/20121 privind normele stabilite de Consiliul Local pentru asigurarea igienei publice și aplicarea de amenzi contravenționale persoanelor care aruncă gunoaie în zonă.
- Plantarea unui gard viu în aceeași zonă, de-a lungul Bahneanului, pe ambele părți, pentru a evita ca ambalajele să ajungă în râu, fiind luate de vânt sau montarea unui gard de plasă în jurul târgului pentru a preveni / atenua transportul gunoaielor de către vânt spre pârâu.
- Instalarea unor WC-uri ecologice și accesibile pentru participanții la târg
- Inventarierea și stabilirea legalității gurilor de scurgere care ajung în pârâul Băhnean de la casele din jur.
- Curățarea arborilor din albia pârâului Băhnean și a vegetației uscate din această apă.
Ieri am trimis o petiție cu toate aceste detalii către Primăria și Consiliul Local (pe care o găsiți mai jos) și sperăm ca ea să fie tratată cu maximă seriozitate la următoarea ședință de Consiliu Local (finalul lunii aprilie). Așteptăm răspunsul autorităților și îl vom aduce la cunoștința publică.
Nu putem să acceptăm că „Nu există soluții”. Bineînțeles că există soluții, trebuie să fie și voință. Ne dorim ca în anul 2018, Rădăuțiul să aibă un târg civilizat, unde mediul înconjurător e respectat și le mulțumim tuturor celor interesați de acest subiect, felicitându-i și pe locuitorii din acea zonă pentru implicare. Suntem ceea ce lăsăm în urmă, chiar și la târgul de mașini, nu-i așa?