În contextul apropierii alegerilor prezidențiale (24 noiembrie – tur 1 și 8 decembrie – tur 2) și parlamentare (1 decembrie 2024), Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, anunță startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenți.
Asociația Rădăuțiul Civic face parte din această Coaliție și se ocupă de pregătirea observatorilor electorali independenți care vor monitoriza procesul electoral din jud. Suceava, Botoșani, Neamț, Maramureș, Bistrița Năsăud.
- Ce este un observator independent?
Observatorul este un cetățean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (chiar și independent), de delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral. Observatorii Vot Corect sunt voluntari și activitatea NU se remunerează.
- Cum te înscrii?
Pentru a deveni observator trebuie să te înscrii doar pe observatori.votcorect.ro. Nu se acceptă înscrieri pe email, în persoană sau pe Facebook. Vei completa datele personale necesare pentru acreditare și vei încărca o fotografie / scan după documentul de identitate și o declarație pe proprie răspundere conform căreia nu ești membru/ă de partid.
Pentru județele Suceava, Botoșani, Neamț, Maramureș, Bistrița Năsăud vei fi acreditat de asociația Rădăuțiul Civic.
- Până când te poți înscrie ca observator?
pentru primul tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 15 noiembrie, inclusiv
pentru parlamentare – țară și străinătate: 15 noiembrie, inclusiv
pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate: 28 noiembrie, inclusiv – doar dacă nu v-ați înscris înaintea primului tur de scrutin. Acreditarea pentru primul tur este valabilă și pentru al doilea tur. Nu mai este nevoie să vă înscrieți dacă ați primit deja ecusonul.
Vă puteți înscrie pentru prezidențiale, pentru parlamentare sau pentru ambele tipuri de alegeri.
- Ce urmează după validare?
Vei intra în posesia ecusonului care atestă acreditarea din partea unei organizații, conform instrucțiunilor primite. Ecusonul permite accesul în orice secție de votare, însă vei primi o listă de secții de la organizația care te acreditează.
- Cum decurge ziua unui observator?
În funcţie de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată zilele scrutinului într-o singură secţie de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staţionară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secţii de votare pe parcursul zilei. Echipele mobile trebuie să rămână minimum 45 de minute în fiecare secţie şi să completeze un formular de observare la fiecare secţie.
Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Code for Romania asigură dezvoltarea aplicației pentru smartphone Vote Monitor, cu ajutorul căreia colectăm date în ziua alegerilor.
Lasă un răspuns