În data de 1 decembrie 2024 vom alege un nou Parlament. Înainte de a face asta, credem că e important să vedem cum a arătat activitatea aleșilor noștri în ultimii 4 ani, în cifre.
Parlamentul are 465 de parlamentari: 323 de deputați și 133 de senatori. Numărul de mandate din fiecare județ este stabilit în funcție de populația acelei circumscripții. Un senator reprezintă 168.000 de locuitori, iar un deputat, 73.000 de locuitori.
Județul Suceava are 11 deputați și 4 senatori, iar un lucru important de menționat este că toți parlamentarii reprezintă toți cetățenii României, nu doar cei din circumscripția care i-au ales.
Activitatea aleșilor, în cifre
Colegi noștri au realizat o analiză a activității parlamentarilor, conform cifrelor disponibile pe site-ul Camerei Deptutaților și Senat, cu datele valabile din perioada 2020 – 2024.
Menționăm că această analiză a cifrelor nu oferă o perspectivă completă asupra activității și nici a calității activității deputaților și senatorilor.
Dacă unii deputați sau senatori au avut un număr mare de propuneri legislative, e posibil ca ele să fie de o calitate îndoielnică sau poate chiar declarate neconstituționale ulterior sau invers, așa că e nevoie de o analiză mai aprofundată, dar chiar și așa, credem că este important ca cetățenii să cunoască aceste cifre și să îi responsabilizeze pe aleșii lor, nu doar din patru în patru ani, prin vot, ci în fiecare zi.
De asemenea, vă încurajăm să urmăriți activitatea aleșilor, să vedeți cum vorbesc, ce spun, ce poziții au față de subiecte importante, care e profilul lor moral, profesional, intelectual, ce preocupări au, ce limbaj folosesc etc. Analiza noastră a centralizat datele de pe cele două pagini ale Camerei Deputaților și Senatului (www.cdep.ro și www.senat.ro) care arată activitatea celor 14 parlamentari de Suceava.
Cum arată activitatea parlamentarilor de Suceava în cifre din ultimii 4 ani?
Conform art. 61 din Constituția României „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării, fiind alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat” și are următoarele funcții:
- reprezentarea poporului;
- adoptarea legilor (actelor normative);
- controlul puterii executive.
Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.
Organizarea internă a Parlamentului și funcționarea acestuia sunt reglementate, la nivel de principiu, în Constituție (art. 64) și, în detaliu, în Regulamentul Camerei Deputaților (art. 1– 83), în Regulamentul Senatului (art. 1–82), și în Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Regulamentul propriu al fiecărei camere este adoptat prin hotărâre cu votul majorității membrilor Camerei respective.
Mandatul parlamentar are o durată de 4 ani, rezultat în urma alegerilor. Funcția de deputat sau de senator este o funcție de demnitate publică. Din 2016 până în prezent județul Suceava a avut un număr de 14 reprezentanți în Parlamentul României, dintre care 10 deputați și 4 senatori, după cum urmează:
Pentru o a realiza o analiză cantitativă a activității reprezentanților județului Suceava în Parlamentul României, am utilizat indicatori precum:
- Numărul de luări de cuvânt;
- Numărul de declaratii politice depuse în scris;
- Numărul de propuneri legislative initiate;
- Procentul de legi promulgate din cele inițiate;
- Numărul de întrebari si interpelari;
- Numărul de moțiuni.
Vă încurajăm să votați informat!
Candidații ale Senat și Camera Deputaților din Suceava sunt următorii:
Lasă un răspuns