Asociația Rădăuțiul Civic este împotriva politicienilor care atacă valorile fundamentale ale democrației

E multă emoție în aceste zile. E la fel de multă frică. Ajungem să ne pierdem capacitatea de a asculta, de a dialoga unii cu ceilalți și lucrul ăsta nu ne ajută pe termen lung.

Există în orice societate democratică niște linii roșii dincolo de care nu se poate trece, lucruri cu care nu se poate glumi, indiferent de reveniri sau nuanțări ulterioare, de declarații modificatoare sau care se contrazic.

Suntem împotriva politicienilor și mișcărilor politice care atacă valorile fundamentale ale democrației și care promovează discursuri misogine, rasiste, xenofobe, pro-legionare, antisemite sau homofobe.

În Rădăuți, la intrarea în Sinagoga din oraș, stă mărturie o placă cu numărul evreilor din Rădăuți deportați din ordinul lui Ion Antonescu. 9169 la număr. Majoritatea au murit de frig și de foame în Transnistria. În 1942, Ion Antonescu a ordonat deportarea în Transnistria a 24.617 de cetățeni români de etnie romă, dintre care numai jumătate au supraviețuit și au reușit să se reîntoarcă în România.

Mai vrem politicieni care își finanțează transparent campaniile, conform legii.

România are nevoie să rămână conectată la Uniunea Europeană și NATO, iar orice formă de izolaționism pune în pericol atât democrația, cât și drepturile câștigate de cetățeni. Am intervenit și vom continua să reacționăm de fiecare dată când valorile democratice sunt puse sub semnul întrebării.

Ne-au dezamăgit politicienii, nu de puține ori. Nu există miracole și nici salvatori. Președintele are atribuții definite de Constituție. El nu inițiază legi, nu adoptă legi, nu poate stabili prețul grâului. El nu poate decide investiții sau bugete. Pentru asta e nevoie de Parlament și Guvern. Poate, însă, iniția referendumuri consultative care pot face mult rău României.

Președintele poate face mult bine, dar, din poziția pe care o are, poate izola România. La Est nu e nicio înțelepciune. E autoritarism, război, încălcare de drepturi și ambiție imperialistă.

Dezamăgirea față de clasa politică este normală și ține de noi toți să rămânem raționali, în ciuda emoțiilor puternice, să ne păstrăm gândirea critică.

Înainte de a vota, informați-vă, discutați cu cei din jur și căutați răspunsuri, cu propria rațiune. Vedeți cine emite un conținut, ce credibilitate are, ce experiență are pentru ca ceea ce spune o persoană să fie valid sau credibil. Valoarea unei afirmații nu se măsoară în numărul de urmăritori sau de like-uri.

Votul nu e un act dat în glumă, e un act de mare responsabilitate a fiecăruia dintre noi, poate cel mai mare act de responsabilitate al unui cetățean față de stat și viitorul său.

Vă încurajăm să vă exercitați dreptul de vot duminică aceasta, un act al libertății de alegere. Responsabilitatea ne aparține. Fiecăruia dintre noi.

Distribuie și altor prieteni:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*