În urmă cu aproape 5 ani, în decembrie 2019, Asociația Rădăuțiul Civic a achiziționat primul aparat de măsurat calitatea aerului din Rădăuți. Au urmat apoi câteva zile de testări iar în iunie 2020, în plină pandemie, asociația noastră a instalat aparatul în Piața Garoafelor (Mihai Eminescu). De atunci aparatul măsoară în permanență concentrația de particule PM2,5. Aceste particule sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind cauzatoare de boli și cancer pulmonar, pe lânge altele.
Din luna iunie 2020 și până acum, aparatul din centru a arătat că valorile medii anuale nu au depășit valoarea limită legală europeană (20 ug/m3) sau cea impusă de legile din România (25 ug/m3 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător), și au avut o descreștere continuă, dupa cum se urmează:
- 2021: 20,5 ug/m3
- 2022: 15,62 ug/m3
- 2023: 14,44 ug/m3
- 2024: 15,56 ug/m3
Inițial, valoarea de 20,5 ug/m3 era destul de mare încât să ne motiveze să mergem mai departe și să achiziționăm și mai multe aparate, așa că mai târziu am început cu instalarea a patru aparate suplimentare, unul la Nord, lângă bazarul auto, unul la est, la ieșire din Rădăuți, înspre Dornești și la intersecția cu Satu-Mare, unul la Sud-Est, la ieșire spre Suceava și unul la Sud-Vest, la ieșire spre Volovăț, după cum se poate vedea pe harta de mai jos:

Avem deja doi ani de măsurători în celelalte zone ale orașului
Calitatea aerului la ieșirea spre Dornești
Aparatul de la ieșirea din Dornești a înregistrat cele mai mari valori medii, după cum urmează:
- 2023: 26,79 ug/m3
- 2024: 28,15 ug/m3
Nu numai că aceste valori depășesc toate limitele legale stabilite la nivel internațional, european și românesc, dar indică și că valoarea media a crescut de la un la altul. Este greu de tras o concluzie finală legat de valori și trend, dar cel mai probabil e din cauză că aparatul este poziționat aproape de zona industrială.
Calitatea aerului la Târgul Auto (ieșire spre Frătăuții Vechi)
Aparatul din zona bazarului auto a întregistrat următoarele valori medii:
- 2023: 21,24 ug/m3
- 2024: 21,75 ug/m3
Și la această stație au fost înregistrate valori care depășesc valoarea medie legală europeană, dar sunt sub valoarea limită stabilită de legistrația românească (25 ug/m3).
Calitatea aerului la ieșire spre Suceava
Aparatul din zona ieșirii spre Suceava a înregistrat următoarele valori medii:
- 2023: 19,02 ug/m3
- 2024: 19,01 ug/m3
La această stație au fost înregistrate valori care nu depășesc valoariile medii legale, cu mențiunea că acest aparat a avut și mici sincoape în care nu au fost înregistrate măsurători în 2023 pe timp de iarnă, când poluarea este mai mare. Cu toate astea, nu pare un trend îngrijorător.
Calitatea aerului la ieșirea spre com. Volovăț
Aparatul din zona ieșirii spre com. Volovăț a întregistrat următoarele valori medii:
- 2023: 17,64 ug/m3
- 2024: 21,60 ug/m3
La această stație au fost înregistrate valori diferite – și anume o valoarea care nu depășește valoarea medie legală în 2023 dar una medie de 21,60 ug/m3 care depășește valoarea medie legală europeană. Menționăm că acest aparat a avut și mici sincoape, doar că de data aceasta pe timp de vară, așa că, în realitate, media a fost mult mai mică.
Concluzie perioada 2022-2024
După cum se poate observa, valoarea medie cea mai mică a fost înregistrată în centru. Este greu de concluzionat de ce acest aparat a măsurat cea mai mică valoare, dar este îmbucurător că în centru poluarea este mai mică. Cu toate acestea, trebuie menționat că aparatul din centru este diferite de celelalte, ceea ce ar putea cauza o astfel de diferență. Cea mai poluată zonă rămâne, în continuare cea din zona Dornești/Satu-Mare, aproape de zona industrială. Valorile medii de acolo depășesc toate limitele legale sau recomandate, drept pentru care am pregătit o sesizare către Garda de Mediu să adreseze această problemă. Zona Bazarului Auto este și ea poluată și depășește limita europeană, dar este mai mică decât cea dinspre dornești. Este posibil ca această zonă să fie chiar afectată de bazarul auto, mai ales în zilele cu activitate în zonă. În afară de asta, trendurile de poluare continuă să fie după cum am mai observat și în trecut – și anume poluarea este mai mare iarna și când nu bate vântul.
Măsuri
Autoritățile responsabile pentru calitatea aerului nu au luat nicio măsură prin autosesizare, drept urmare nici în ziua de azi nu avem o stație de măsurare a calității aerului oficială, recunoscută în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Argumentul oficialităților este că zona este acoperită prin stațiile de la Siret și Suceava. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că recent, ANPMSV a intrat în posesia unui aparat mobil de măsurat calitatea aerului, identificând deja probleme cu poluarea.
Având în vedere măsurătorile de mai sus și depășirea limitelor legale asociația noastră a trimis o sesizare către Garda de Mediu pentru a le cere să ia măsuri. Am primit răspunsul de mai jos:
Practic, după cum era de așteptat, autoritățile nu recunosc măsurătorile aparatelor noastre și ne trimit către A.P.M. Suceava, care pot confirma sau infirma acest trend. Vom continua demersul nostru și îi vom contacta și pe cei de la A.P.M. Suceava
Lasă un răspuns