Servicii Comunale S.A. consideră că cetățenii nu au dreptul să afle ce cantități de deșeuri se colectează anual și cât ne costă transportul lor

Săptămânile trecute subiectul managementului deșeurilor din municipiul Rădăuți a apărut din nou în spațiul public, într-o filmare a unui activist civic din Buzău care a mers pe teren și a surprins personal al Servicii Comunale S.A. care depozita în continuare deșeuri la Groapa de gunoi de la Satu Mare, groapă închisă din anul 2019.

Cum v-ați obișnuit, asociația noastră a luat poziții publice numai după ce a reușit să documenteze în detaliu un subiect și să înțeleagă ce anume s-a petrecut, în realitate. Problema managementului deșeurilor este una mai veche și nu e una locală, ci este la nivel județean (a se vedea problemele cu groapa de la Mestecăniș și altele). Dacă cele prezentate se confirmă, situația este una gravă.

Cinci întrebări simple pe care le-am adresat Servicii Comunale S.A., societate cu capital integral public

În data de 20 ianuarie 2023, am trimis o solicitare către Servicii Comunale S.A., în atenția administratorului unic, Adi Jecalo, în baza art. 31 din Constituția României și a Legii 544/2001 care prevăd dreptul oricărui cetățean și a oricărei asociații la informații de interes public. Am întrebat următoarele aspecte:

  1. Care sunt cantitățile de deșeuri colectate în anii 2020, 2021 și 2022 din Mun. Rădăuți (frație umedă, fracție uscată). 
  2. Care sunt costurile Servicii Comunale S.A. pentru transportul fracției umede la groapa de gunoi Moara în acești ani, pe fiecare an în parte.  
  3. Care sunt sumele încasate de Servicii Comunale pentru deșeurile reciclabile în anii 2020, 2021, 2022. 
  4. Care este motivul pentru care Garda de Mediu a amendat în repetate rânduri Servicii Comunale cu privire la groapa de deșeuri din comuna Satu Mare, depunând chiar plângere la Parchetul dpl Judecătoria Rădăuți? 
  5. Servicii Comunale S.A. depozitează în continuare deșeuri la această groapă închisă? În caz afirmativ, care este motivul? Este vorba despre o economie la bugetul companiei? 

Răspunsul Servicii Comunale și lipsa de transparență

În data de 30 ianuarie 2023, am primit un răspuns de la Servicii Comunale S.A. prin care ni se comunică faptul că informațiile de la punctele 1-3 nu pot fi comunicate pentru că ar aduce atingere concurenței loiale.

Cu alte cuvinte, compania susține că datele despre câte tone de gunoi se colectează anual, cât ne costă transportul său la Moara sau prin alte locuri și cât încasează Servicii Comunale pentru deșeurile reciclabile și comunicarea acestor ar aduce atingere concurenței loiale, în condițiile în care Servicii Comunale S.A. este unic operator de salubritate în Municipiul Rădăuți. Un astfel de răspuns sfidează logica și bunul simț.

Vom urma căile legale și vom face reclamație administrativă, și, dacă va fi cazul (sperăm să nu se ajungă acolo), acțiune în instanță. Este inadmisibil ca o companie locală finanțată integral din bani publici să se comporte în acest fel față de cetățeni și să refuze accesul la niște informații de bază despre activitatea sa.

În privința celorlalte două întrebări, ni s-a răspuns că:

  • motivul pentru care Garda de Mediu a amendat în repetate rânduri, depunând chiar două plângeri penale față de Servicii Comunale este lipsa unei stații de transfer, iar transferul în autocamionul TIR se făcea chiar pe amplasamentul gropii de gunoi;
  • Servicii Comunale S.A. nu a depozitat deșeuri menajere pe amplasamentul gropii de gunoi (deși filmările de săptămâna trecută contrazic acest lucru);
  • momentan transferul se face la stația de sortare aflată în apropierea gropii de gunoi, iar în prezent groapa va fi securizată și vor fi colectate deșeurile depozitate ilegal acolo;

Vom reveni cu o analiză detaliată. Între timp, considerăm că Servicii Comunale S.A. are obligația să respecte legea și să comunice informațiile minimale despre activitatea sa. Doar în acest fel cetățenii vor putea înțelege cum anume sunt gestionate deșeurile în Mun. Rădăuți.

Dă mai departe

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Asociația Rădăuțiul Civic a câștigat definitiv procesul cu Servicii Comunale în care compania a refuzat să comunice date despre deșeurile colectate - Rădăuțiul civic
  2. Asociația Rădăuțiul Civic a câștigat definitiv procesul cu Servicii Comunale, care a refuzat să comunice date despre deșeurile colectate - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania

Comentariile sunt închise.